HC Energie Karlovy Vary

Neporazitelnost dorostenců skončila v západočeském derby

Pro nestranného diváka atraktivní podívaná. Bitva mezi Karlovými Vary a Plzní nabídla rychlý hokej a množství zvratů. Duel nakonec došel až do prodloužení, v němž se z bonusového bodu radovala Plzeň. Energetici poprvé v sezoně prohrává, tentokráte si připisuje do tabulky jeden bod.
Extraliga dorostu, 5. kolo, po 27.9.2021
Karlovy Vary
Plzeň
4:5p
1:2, 2:0, 1:2 - 0:1
Branky a nahrávky: 9. Csabi, 33. Handl (Adámek, Kočí), 40. Adámek (Kočí, Zeman), 58. Pavelec – 12. Benák (Mazanec, Eichler), 16. Benák (Buzek, Mazanec), 49. Hořejší (Mazanec), 50. Benák (Eichler), 61. Eichler (Benák, Mazanec).
Rozhodčí: Kostourek – Belko, Matys
vyloučení5:6
využití1:2
oslabení0:0
střely na branku28:24
diváci95
Karlovy Vary: Dybal (Ebenstreit) – Kočí, Kubíček, Anton, Cipko, Mähler – Zeman, Adámek, Csabi (C), Palaj, Pastor, Šmíd, Handl, Váňa, Pavelec.
Plzeň: Jansa (Mečl) – Buzek (A), Eichler, Jiříček, Hromádka, Lučan (A), Skala, Tolar – Mazanec, Benák, Hořejší (C), Makovec, Kučera, Bílek, Pittr, Řehoř, Hofrajtr.

Komentář k utkání

První minuty utkání se nesly v mimořádně energickém duchu, hře akorát chyběly střelecké pokusy. To se snažil změnit aktivní Adam Csabi, jenž si vybruslil do dobré pozice, ale trefil pouze Jansu. Podobný scénář se zopakoval v čase 08:08, tentokráte však se šťastným koncem pro energetiky. Adam Csabi si podruhé v utkání šikovně vybruslil do mezikruží, tentokráte to vzal z pravého rohu. Následně se jedovatou střelou postaral o všechny pavučiny u levé tyčky Jansovy branky, plzeňský gólman nedokázal na ránu do protipohybu zareagovat. Pak ale přišla studená plzeňská, především kvůli nedisciplinovanosti domácích. Dvojnásobnou početní výhodu dokázali Plzeňští zúročit. Po pohledné kombinaci v útočném pásmu se trefil Adam Benák. Hostující forvard tímto neřekl poslední slovo. Mazanec posunul na Buzka, který vyřešil přečíslení dvou proti jednomu přihrávkou právě na Adama Benáka a plzeňská devatenáctka protlačila kotouč za záda bezmocného Dybala.

Druhé dějství se neslo především ve znamení trestů, rozhodčí vylučoval hned šestkrát. Jednu přesilovou hru dokázali využít svěřenci Tomáše Andryse. Ve 33. minutě se rozhodl vzít zodpovědnost v útočném pásmu na sebe Radim Handl. Ten na nic nečekal a od modré čáry vyslal přízemní střelu, která prosvištěla mezi betony Jansy. O necelé čtyři minuty později se zaskvěl brankář Adam Dybal. Indiáni se dostali do rychlého protiútoku, skvělou přihrávku obdržel Hromádka, ale ten nedokázal překonat karlovarského brankáře. Naopak v čase 39:32 si vzala Energie vedení zpět. Matyáš Adámek vystřelil od modré jako z luku a puk se pravděpodobně ještě otřel o některého z hráčů před brankou.

Hodně zostra začala třetí dvacetiminutovka. Uběhlo pouhých pětatřicet vteřin od prvního buly a Marek Hořejší pláchl domácí obraně. Nedovoleně jej přitom zastavil karlovarský Jakub Anton, a tak sudí nařídil trestné střílení. V důležitý moment podržel své spoluhráče gólman Adam Dybal, jenž přečetl nájezd svého protihráče a vyrážečkou zlikvidoval jeho pokus. Ve 49. minutě byl znovu důležitou postavou při závaru před svatyní Energie. Dybal vychytal dvě střely z bezprostřední blízkosti a následně se v brankovišti strhla mela. O necelou minutu později už ale na šanci Plzně nestačil. Mazanec nabil Markovi Hořejšímu, který prudkou střelou prostřelil vše, co mu stálo v cestě. V čase 49:53 byl další obrat dokonán. Eichler předložil puk Adamu Benákovi, který se potřetí zapsal mezi střelce a tím pádem zkompletoval hattrick. Divoké tempo vydrželo i nadále, v 53. minutě se mohla síť vlnit znovu, avšak na druhé straně. Matěj Zeman měl obrovskou příležitost vyrovnat, karlovarská třiatřicítka unikla hostující obraně, tváří v tvář Jansovi ale neuspěla. Mírnou zásluhu na tom měl i jeden z dojíždějících indiánů. A stále nebylo hotovo, v 58. minutě bylo totiž znovu vyrovnáno. Jansovi propadl puk po jedné střele a ve správný čas na správném místě byl Petr Pavelec, který už jen dorazil puk do brány.

V samém závěru třetí třetiny mohl být hrdinou Josef Eichler. V posledních vteřinách se zjevil sám na levém kruhu, nicméně v poslední chvíli zaváhal a promarnil příležitost jak ke střele, tak k přihrávce. Na programu tak bylo prodloužení, do nějž šli energetici v početní nevýhodě. A to nejspíše také rozhodlo. Zmatek v karlovarském brankovišti znamenal definitivní konec utkání. Dybal jen bezmocně ležel, Benák se dobře zorientoval za brankou a přihrávkou v mezikruží vybídl Josefa Eichlera, jenž se vykoupil za spálenou šanci na konci třetího dějství.

Ohlasy trenérů

Tomáš Andrys (HC Energie): ,,Každopádně bych chtěl pogratulovat Plzni k vítězství. Nás zápas stály osobní souboje a strašně moc nevynucených chyb. Strašně moc nám odskakovaly puky, spíše jsme do toho plácali, než abychom nahrávali. Totálně nám selhaly dovednosti, tam vidím ten největší průšvih toho zápasu."

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): ,,Zápas byl hodně vyhecovaný, takové derby. Hrálo se nahoru, dolů, střídaly se stavy - vedli jsme, pak vedl soupeř... Z naší strany to byl celkem slušný výkon. Kluci jsou natrénovaní, takže fyzicky to zvládli velmi dobře. Chyby tam samozřejmě jsou. Po druhé třetině, kdy jsme prohrávali, jsme kluky nabudilu, že ten zápas otočíme, což se potvrdilo. I to je pro sebevědomí kluků dobré."

Fotogalerie