HC Energie Karlovy Vary

Parádní derby dorostu! Energie bere s Plzní bod

Atraktivní západočeské derby viděla v sobotu odpoledne KV Arena. Do tradičního souboje rivalů vstoupila lépe Plzeň, která si v první třetině vypracovala dvougólový náskok, domácí ale nesložili zbraně a postupně vývoj utkání otočili. Dvě a půl minuty před koncem ale hosté vyrovnali a o své výhře nakonec rozhodli v prodloužení.
Extraliga dorostu, II. 16, so 19.2.2022
Karlovy Vary
Plzeň
3:4p
0:2, 2:0, 1:1 - 0:1
Branky a nahrávky: 24. Poizl (Bálek, Anton), 37. Pavelec (Poizl, Zahejský), 53. Zahejský (Kubíček) – 9. Benák (Řehoř, Buzek), 13. Titlbach (Mazanec), 58. Titlbach (Benák, Mazanec), 63. Titlbach (Buzek).
Rozhodčí: Hlinka - Herles, Pěkný
vyloučení5:1
využití1:1
oslabení0:0
střely na branku31:30
diváci95
Karlovy Vary: Ebenstreit – Kubíček "C", Mähler, Anton "A", Smýkal, O. Postl – Pavelec, Pastor, Šmíd, Bálek, Zahejský, Poizl, Holejšovský, M. Váňa "A", Mikeš.
Plzeň: Jansa – Jiříček, Hromádka, Lučan "A", Skála, Buzek "A", Prošek – Řehoř, Kučera, Hořejší "C", Bílek, Pittr, Reiser, Titlbach, Benák, Mazanec, Kaiser, Makovec.

Komentář k utkání

Do západočeského derby vstoupili aktivněji domácí hráči, kteří byli lepším týmem v úvodní polovině první třetiny. Hned v úvodních minutách měli šance Holejšovský a Šmíd, oba však ztroskotali na brankáři Jansovi. Hosté se o slovo přihlásili se začátkem sedmé minuty, Benák však sám proti Ebenstreitovi neuspěl. Vše si ale plzeňský talent vynahradil v čase 08:59, kdy stál na konci povedené akce, kdy dostal puk do jízdy na pravém křídle Řehoř, který přihrávkou přes osu našel na opačném konci právě Adama Benáka, jenž z první uklidil puk za domácího gólmana – 0:1. Do dvoubrankového vedení šli hosté v polovině 13. minuty. Domácí sice vyhráli buly v útočném pásmu a přehráli puk na modrou, tam ale přeskočil hůl obránci Mählerovi a do brejku se dostal Adam Titlbach, který samostatný únik také parádním blafákem proměnil – 0:2! Energetici mohli snížit v poslední minutě, jenže při přečíslení dvou proti jednomu Mikeš svou střelou z kruhu neuspěl.

Parádní podívanou nabídla druhá třetina. Domácí vrhli své síly do útoku a hnali se za kontaktním gólem. Nejprve však neproměnil při přečíslení svou šanci Reiser, o chvíli později neuspěl ani Holejšovský. Skóre se tak měnilo v čase 23:54, kdy David Poizl vypíchl Hromádkovi puk na červené čáře, dostal se do samostatného úniku a doslova procpal puk mezi Jansovými betony do branky – 1:2. Za další dvě minuty už mohlo být srovnáno, jenže Mähler z pravého kruhu přestřelil. Další velikou šanci měli domácí krátce po polovině utkání, kdy nejprve Jansa vypálil Bálkovu střelu, následnou dorážku Poizla pak zastavila tyč. Na začátku 33. minuty neuspěl po parádní přihrávce Váni přes osu ani Holejšovský, stejně tak neuspěl ani Pavelec při vlastním oslabení.

Do dějin utkání výrazně promluvila situace z konce 34. minuty. Plzeňský Hořejší v rohu kluziště tvrdým krosčekem sestřelil obránce Antona, za což inkasoval trest na pět minut a do konce utkání. A domácí v dlouhé přesilovce vyrovnali. V čase 36:04 v době, kdy se energetici dlouho nedostali k pořádnému zakončení, si na brankovišti našel volný puk Petr Pavelec a poslal jej do plzeňské branky – 2:2. Plzeň hrála dál v oslabení, ale po Váňově zaváhání mohla sama udeřit, Reiser ale svůj brejk neproměnil. Po 40 minutách tak platil nerozhodný stav.

I ve třetí části viděli diváci v KV Areně parádní hokej. Přetočit skóre na domácí stranu mohl v 45. minutě Holejšovský, který se blýskl krásnou individuální akcí, na jejímž konci ale byla jen Jansova lapačka. V polovině třetí třetiny energetici dokonali obrat. Po prohraném buly v útočném pásmu zastavil puk na modré obránce Kubíček, puk se posléze dostal mezi kruhy na Víta Zahejského, jehož několikrát tečovaná střela zaplula za Jansu – 3:2! Dvě a půl minuty před koncem mohli domácí definitivně rozhodnout, jenže Pastor přečíslení nevyužil a takřka vzápětí přišel trest. Energetici ztratili puk za vlastní brankou, Benák jej poslal před ní, kam si najel Adam Titlbach, a parádně vymetl horní růžek domácí branky – 3:3! Domácí ještě půl minuty před koncem ustáli velký závar před vlastní brankou, utkání tak dospělo až do prodloužení.

V něm nejprve pálil Šmíd z dobré pozice nad, v čase 62:15 pak přišlo rozhodnutí celého utkání. Hosté zavezli puk do pásma, ze druhé vlny si na přihrávku najel Adam Titlbach, který přesnou střelou zkompletoval svůj hatrrick a rozhodl o výhře svého týmu v prodloužení – 3:4.

Ohlasy trenérů

Tomáš Andrys (HC Energie Karlovy Vary): „Do zápasu jsme nevstoupili úplně ideálně, ne tak, jak jsme chtěli. Opět jsme prohrávali jako v posledních utkáních. Ve druhé a třetí třetině jsme si řekli, že jediná šance na úspěch je totální forčeking a hrát oboustranný hokej, čímž se zlepší náš pohyb. Myslím, že ve druhé polovině utkání jsme byli lepším týmem a utkání jsme dokázali otočit. Jednou chybou jsme ale soupeře vrátili do hry, což jejich první útok dokázal využít, stejně poté jedno naše špatné střídání v prodloužení, to nás stálo vítězství, ke kterému soupeři gratuluji.

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): „Z naší strany to nebyl dobrý zápas, musíme se z něj poučit. Od druhé třetiny jsme nehráli dobře, bylo to takové rozhárané, nahoru – dolů. Vary hrály dnes velmi dobře. Myslím si, že jsme dnes získali dva body se štěstím. Samozřejmě jsme za ně rádi, ale máme co zlepšovat.