HC Energie Karlovy Vary

Proti Hradci bez bodu, rozhodla druhá třetina

Karlovarští vstoupili do utkání s Hradcem Králové dobře, ale ve druhé třetině přišel zlom. Hradečtí dotáhli jednogólové manko a dostali se do dvoubrankového vedení, které Karlovarští už nedokázali stáhnout. V závěrečné dvacetiminutovce hosté potvrdili své vítězství ještě čtvrtým gólem
Tipsport extraliga, 28. kolo, ne 11.12.2022, KV Aréna
Karlovy Vary
Mountfield HK
1:4
1:0, 0:3, 0:1
Branky a nahrávky:15. Černoch (Koblasa) – 27. F. Pavlík (Cingel, Lev), 33. Okuliar (McCormack, Blain), 37. Okuliar, 49. F. Pavlík (Okuliar).
Rozhodčí: Úlehla, Šindel – Frodl, Gerát
vyloučení4:6
využití0:0
oslabení0:0
střely na branku20:29
zblokované střely13:12
hity4:1
vhazování30:29
diváci2325
Karlovy Vary: Habal – Huttula, Pulpán (A), Bartejs, Stříteský, Rulík, Havlín, Krajčík – Rachůnek (A), Gríger, Koffer – Koblasa, Černoch (C), Kohout – Redlich, Jiskra, O. Beránek – Kofroň, Kružík, Chalupa.
Mountfield HK: Kiviaho – Jank, McCormack, Kalina, Rosandić, F. Pavlík (C), Piegl, Blain – Cingel, Lalancette, Lev (A) – R. Pavlík, Zachar, Okuliar – Kel. Klíma, Kev. Klíma, Jergl – Pilař, Štohanzl, Doležal

Komentář k utkání

První šanci energetiků měl pár sekund po začátku duelu Matěj Stříteský, jenž pálil z vrcholu pravého kruhu, trefil pouze vnější síť. Posléze se na kotouči zjevili hosté a Kevin Klíma zkusil z první překonal Vladislava Habala, puk jen prosvištěl kolem domácí brány. Na další střelecký pokus se čekalo až do poloviny třetiny, do té doby se týmy přetahovaly o útočná pásma, ale nedařilo se jim dostat se do střelecké pozice. V 11. minutě se mohlo v KV Aréně poprvé měnit skóre, když Kelly Klíma střelou z blízka ohrozil karlovarskou branku, gólman Energie byl pohotový a kotouč za svá záda nepustil. Karlovarští měli teprvě dvě vyslané střely na hostujícího brankáře, když Jiří Černoch dostal nahrávku před branku, odkud propálil maskovaného muže Hradce Králové. Karlovarským hokejistům úvodní gól vlil novou krev do žil a domácí mohli jít rychle do dvoubrankového vedení, rozehrávku hostů zachytil Gríger, jenž pospíchal do útoku společně s Tomášem Rachůnkem, střela druhého jmenovaného skončila v prvním bránícím hráčem před ním. V 18. minutě si Beránek počínal mimo pravidla hry a Hradec Králové získal přesilovou hru. Karlovarští předvedli výbornou hru v oslabení, ve které se hosté ani nezabydleli v útočné třetině. Po první třetině si Energie vzala do kabiny jednobrankový náskok.

Jak dobře odehráli Karlovarští oslabení v první třetině, tak přesilová hra na začátku prostřední části byla v podání energetiků velmi slabá. Domácí měli problém se udržet v útočném pásmu a ke střele se nedostali. Ve 24. minutě se na modré čáře napřáhl Adam Rulík, jeho střelu se ještě pokoušel uklidit do brány jeden z karlovarských hráčů, ale Kiviaho byl přesný jako švýcarské hodinky. O minutu později předvedl Hradec v početní převaze hru na jeden dotek, která skončil gólem Filipa Pavlíka střelou zblízka. Vyrovnávací branka hostující tým velmi nabudila a v následné přesilové hře ve 31. minutě solidně zatopil do Habalovým kotlem, jenž měl s pobytem hradeckých hokejistů plné betony práce. Jakmile se na led vrátil hráč z trestné lavice, Hradečtí se přeci jen prosadili a proměnil svůj tlak. Oliver Okuliar propasíroval kotouč až za Vladislava Habala a hosté se dostali do vedení. Utkání okořenila rvačka mezi Tomášem Havlínem a Kellym Klímou, kteří se utkali ve férové bitce v obranném pásmu energetiků, k ledu padl první Klíma, čímž rvačku vyhrál karlovarský obránce. Ve 37. minutě hosté navýšili svůj náskok, když si Oliver Okuliar položil před sebou Habala na led a zamířil kotouč do prázdné části odkryté domácí brány. Za další dvě minuty později měl před sebou čistý prostor k zakočení Filip Pavlík, ale Habal sklapnul betony a schoval puk do své výstroje. V závěru se o další potyčku pokoušel Lalacente, který vyzýval Rulíka, jenž jeho nabídku nepřijal. Ve druhé třetině se Hradci Králové podařilo dostat do vedení.

Pár vteřin po začátku poslední dvacetiminutovky prověřil Habala střelou od modré čáry Bohumil Jank, prot jeho dělovce vytasil karlovarský brankář svou lapačku. Nepovedené nahrávky zapříčinily, že se Karlovarští těžko dostávali do útočné třetiny. Ve 45. minutě se pokoušel uspět střelou od modré čáry Matěj Stříteský, ale Kiviaho si proti jeho dělovce připsal úspěšný zákrok. Před polovinou třetí třetiny nejprve ohrozil hradeckou svatyni Petr Koblasa a následně e 50. minutě poslal bombu od modré Filip Pavlík, která zapadla až za záda Vladislava Habala. Odpovědět se stejnou dělovkou pokoušel opět Stříteský, ale trefil horní tyčku Kiviahovi brány. Do útočného pásma se s kotoučem probojoval Jiří Černoch, ale proti hradeckému brankáři neuspěl. Energetici už s výsledkem nedokázali nic udělat a zůstali bez bodového zisku.

Ohlasy trenérů

Vojtěch Šik (HC Energie Karlovy Vary): Neodehráli jsme dobré utkání. V první třetině soupeř dobře forčekoval, kotouče jsme pomalu posouvali a hosté měli tlak. V obranném pásmu jsme drželi box. Ve druhé třetině jsme měli několik zbytečných faulů, v oslabení jsme udělali jednu nebo dvě chyby, a to soupeř potrestal. Odskočil nám a my jsme s tím chtěli v závěrečné dvacetiminutovce něco udělat, ale nestříleli jsme, nevyvíjeli jsme tlak do brány, a to nás stálo zápas, proto nebereme žádný bod.

Petr Svoboda (Mountfield Hradec Králové): V první třetině jsme byli sice hodně na kotouči, ale bohužel jsme se netlačili před bránu a hráli jsme po rozích. Vzniklý tlak byl spíš platonický. Ve druhé třetina nám to tam napadalo, dokázali jsme dát tři góly. Nedali jsme branku v přesilové hře, ale těsně po návratu hráče z trestné lavice, jsme dokázali dát gól. Jsme rádi, že jsme v Karlových Varech vyhráli za tři body.

Fotogalerie

Související články