HC Energie Karlovy Vary

Junioři v prodloužení urvali výhru nad Třincem.

Energetici šli do zápasu s třemi výhrami v zádech a tuto šňůru chtěli navýšit i proti Ocelářům. Už od prvních chvil bylo jasné, že tu bude vyrovnaná bitva. Po povedené druhé části Západočechů se na koně dostali Třinečtí, kterým se povedlo stav postupně vyrovnat, a souboj tak muselo rozhodnout prodloužení. V něm byli úspěšnější domácí, kteří si tak vzali bod navíc.
DHL Extraliga juniorů, 11. kolo, pá 7.10.2022
Karlovy Vary
Oceláři Třinec
4:3p
1:1, 2:1, 0:1 - 1:0
Branky a nahrávky: 1. Botoš (Zolnaj, Handl), 27. Váňa (Kočí), 29. Adámek (Šlechta, Dorot), 61. Váňa (Kočí) – 1. Holinka (Cedzo), 38. Spěváček (Kremnický, Kozlík), 45. Šilar (Andrle)
Rozhodčí: Hucl, Kosnar – Brejcha, Rubáš
vyloučení3:6
využití1:0
oslabení0:0
střely na branku41:27
diváci75
Karlovy Vary: Dybal – Krajčík, Bulka, Dorot (A), Tůma, Kočí, Zolnaj, Anton – Botoš (C), Sapoušek (A), Varvařovský, Adámek, Šlechta, Handl, Skuhravý, Váňa, Šmíd, Menc, Kusak
Oceláři Třinec: Král – Kareš (C), Pospíšil, Andrle, Buják, Hrůzek (A), Kremnický – Šotkovský, Pánek, Šilar, Šutý, Cedzo, Spěváček, Holinka, Ullrych, Volas, Hlávka, Moškoř, Kozlík

Komentář k utkání

Utkání začalo ve velkém tempu, po 24 vteřinách hry našel Adam Cedzo mezi kruhy Miroslava Holinku a Oceláři šli do vedení. To jim ale nevydrželo dlouho, ještě v první minutě se prosadil z dorážky na druhé straně i Jan Botoš. Očekávané gólové žně se ovšem nekonaly. Obě mužstva se stáhla spíše dozadu a soustavný nátlak v útočném pásmu nebyl příliš k vidění. Jeden nepříjemný moment Karlovarské potkal s úderem 16. minuty, kdy nepříjemný kotouč do zubů schytal Robin Sapoušek, jeden z bodových tahounů domácích zápas nedohrál. Vyrovnaný stav nicméně vydržel až do sirény.

Start druhé části měli pod palcem domácí, ti i v oslabení dokázali ohrozit soupeřovu svatyni například při samostatném úniku Radima Handla. Po chvíli se v té samé situaci octl i Michal Kusak, jehož pokus prošel mezi betony Jakuba Krále do tyčky. Ve 27. minutě už se domácí mohli radovat, když si Matyáš Váňa dojel pro odražený puk, svezl si ho za branku, odkud s pomocí několika odrazů dostal puk do sítě. A dvoubrankové vedení přišlo záhy, kdy se do puku opřel Matyáš Adámek. Pokračovalo se v trochu nervóznější vyrovnané hře. Ke konci se na modré napřáhl Adam Kremnický, jehož střelu úspěšně tečoval Vojtěch Spěváček, a Oceláři tak šli do šaten se ztrátou jediné branky.

Třetí dvacetiminutovka začala opatrněji z obou stran. V čase 44:37 po střele Petra Andrleho zavládl v předbrankovém prostoru Západočechů chaos, v němž se nejlépe zorientoval Tomáš Šilar a bylo znovu srovnáno. A stejně vypadal i následující průběh hry, opět příliš pohledných akcí na ledě vidět nebylo. K závěru začali mít navrch energetici, což se snažili stvrdit dorážkou střely Tadeáše Tůma Matyáš Váňa a Petr Zolnaj, oba zřejmě chtěli příliš a nejspíše si navzájem zablokovali hole. Následovalo tak prodloužení.

V něm jsme na vítěze dlouho čekat nemuseli, jelikož se po 26 sekundách k dorážce střely Mattea Kočího dostal Matyáš Váňa, a bod navíc tak zůstal v Karlových Varech.

Ohlasy trenérů

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): „První třetinu jsme prožili syndrom relativního bodového úspěchu, který doposud máme. Nehráli jsme vůbec dobře, předržovali jsme kotouče a byli jsme lehkovážní. To, že první třetina skončila 1:1 bylo v podstatě naším malým vítězstvím. Do toho přišla ještě komplikace v podobě vážnějšího zranění našeho lídra Robina Sapouška a bylo velkým otazníkem, jak se s tím tým vypořádá. Po určité domluvě v šatně jsme do druhé části nastoupili s restartem, dostali jsme se do vedení 3:1. Bohužel jsme následně nezvládli momentum zápasu, podle mě jsme zbytečně vrátili kotouč za naší bránou a soupeř skóroval. Nakonec mohl zápas skončit na obě strany. Možná jsme v závěru měli více vyložených šancí, netrefili jsme prázdnou bránu. Celkově v naší situaci, kdy chybí Samuel Šmajda a Robin Sapoušek, jsou pro nás dva body s kvalitním soupeřem zlaté. Sapoušek je momentálně v péči zubaře a těžko odhadovat, kdy se vrátí. My mu samozřejmě přejeme brzké uzdravení. Kdyby to šlo zítra, budeme rádi a když ne, budeme trpěliví s jeho návratem.“

René Mucha (HC Oceláři Třinec): „Utkání jsme začali dobře. Neměli jsme z autobusu těžké nohy, za což jsme byli rádi stejně jako za náš brzký gól. Ten bohužel následovala podobně rychlá vyrovnávací branka. Věřím, že pak hra byla vyrovnaná. Nechali jsme ale soupeře dostat se na koně a dopustili se spousty ztrát kotoučů. Také tam z naší strany byly zbytečné fauly, kvůli čemuž nám soupeř odskočil. Velmi nám pomohl kontaktní gól v závěru druhé třetiny. Třetí část byla nahoru dolu, zkrátka klasický juniorský hokej. Podařilo se nám srovnat a myslím si, že oba týmy mohly vyhrát za tři body v základní hrací době. V prodloužení jsme bohužel rychle inkasovali. Chtěli bychom pogratulovat soupeři ke dvěma bodům. I za náš jeden jsme rádi, ovšem vzhledem k průběhu utkání jsme chtěli dva.“