HC Energie Karlovy Vary

Junioři přestříleli Spartu v nájezdech. Rozhodl Matyáš Váňa


Po sérii domácích zápasů čekají karlovarské juniory, v tomto a příštím týdnu, čtyři výjezdy. Venkovní sérii zahájili soubojem s juniorským týmem Sparty. Když se hráči před začátkem utkání řadili na modré čáře, tak nikdo z nich netušil, že půjde o souboj obou brankářů. Jan Lokajíček a Adam Dybal totiž zamkli svoje branky tak důkladně, že během základní doby a následně i prodloužení neproběhla za jejich záda ani myš, natož kotouč. Nutno podotknout, že tento stav neměl nic společného s hráči obou celků. Ti se o skórování snažili neustále, ale naráželi na zeď v podobě mladíků s maskami. Utkání tak rozhodly až samostatné nájezdy. Pod ten rozhodující se v šesté sérii podepsal Matyáš Váňa. Energetici se tak stále drží v čele tabulky a na druhé Vítkovice mají náskok šesti bodů.
DHL Extraliga juniorů, 14. kolo, čt 13.10.2022
Sparta
Karlovy Vary
0:1sn
0:0, 0:0, 0:0 - 0:0
Branky a nahrávky: rozh. náj. Váňa .
Rozhodčí: Valda, Mejzlík – Hynek, Pěkný
vyloučení7:4
využití0:0
oslabení0:0
střely na branku51:30
diváci72
Sparta: Lokajíček (Liemann) – David, Tůma J., Ducháč (C), Horáček, Červenka (A), Böhm, Pavlák – Václavík, Senčák, Hamršmíd, Hrabík, Fábry, Hrabovetskyi, Vašíček, Stepanchuk, Novák, Höll, Mácha, Žmola
Karlovy Vary: Dybal (Ebenstreit) – Tůma T., Smýkal, Zolnaj, Bulka, Dorot (A), Cipko, Anton – Šmíd, Botoš (C), Kusak, Handl, Skuhravý, Šlechta, Váňa, Adámek, Zeman, Varvařovský, Galnor, Pastor

Komentář k utkání

Do utkání proti pražskému celku nevstoupili energetici úplně šťastně. Nevyšla jim přihrávka a tak hned přišli o kotouč a následně Tadeáš Tůma vyfasoval trest za hákování a bylo nařízeno trestné střílení. To vzal na sebe Tomáš Václavík, který poslal dělovku k tyčce, ale Adam Dybal byl ve střehu a střelu vyrazil. Šanci na otevření skóre měl Zdeněk Šmíd, ale Jan Lokajíček si s jeho střelou i s pokusem o dorážku poradil. Sparťané měli problémy přejít přes energetiky, kteří na ně číhali ve středním pásmu a bránili jim dostat se před Dybala. Obě strany zaznamenaly i několik nepřesných přihrávek, které je připravily o možnost ohrozit jednoho nebo druhého gólmana. Matyáš Adámek se v jednu chvíli dostal do úniku, ale Jan Lokajíček na něj byl připraven a skóre zůstalo nezměněno a vydrželo to tak až do konce první části.

Ostatně gól ve sportovní hale Fortuna nebyl k vidění ani v druhé části zápasu. Hned v úvodu dostali karlovarští početní výhodu, ale ta zůstala nevyužita. Šance na vyrovnání měly oba týmy v dvacáté sedmé minutě. Nejprve své hlídače setřásl David Varvařovský a ocitl se sám před Janem Lokajíčkem, ten ale vytáhl parádní zákrok lapačkou a bylo po nadějích energetiků. Za pár sekund pak Adama Dybala zachránila dobře postavená branka, neboť střela jednoho z domácích rozdrnčela pouze tyčku. Po zbytek třetiny se oba týmy neúnavně snažily o skórování. Ale ani jednomu z nich se to nepodařilo, neboť gólmani na obou stranách byli neustále ve střehu. Takže i po druhé třetině svítilo na světelné tabuli skóre 0:0.

Třetí část zahájili sparťané útokem na klec energetiků. Dybal po jednom ze zákroků raději přerušil hru. Útočné akce domácích přidaly další šrámy na Dybalovy betony. Více práce měl Adam Dybal s nebezpečnými pokusy Jakuba Žmoly a Andreje Fábryho. Oddychnout si mohl až po několika minutách, kdy se hra přesunula do obranného pásma Sparty. I Jan Lokajíček byl rozhodnutý uhájit si čisté konto a žádnému z energetiků se jej nepodařilo obelstít. Nepomohla jim v tom ani početní výhoda. Naopak museli nahánět Andreje Fábryho, který svým pronásledovatelům sice unikl, ale byl zastaven Dybalem. To, že ani jeden z týmů neskóroval se projevovalo rostoucí nervozitou a následnými vyloučeními, ale ani ta na stavu utkání nic nezměnila. Základní část skončila za stavu 0:0.

Je to k neuvěření, ale žádný ze střelců obou týmů se neprosadil ani v prodloužení. Tak tato situace není k vidění moc často. Šance byly opět na obou stranách. Opravdu velké šance měli na straně domácích Ondřej Hrabík a za Energii pak Matyáš Váňa, ale vypadalo to, že se oba brankáři domluvili, že přes ně kotouč za žádnou cenu neprojde. Na řadu tak přišly samostatné nájezdy.

Jako první nakonec kapituloval Jan Lokajíček, kterého přece jenom v tomto utkání překonal Matyáš Váňa. Adam Dybal vzdoroval až do čtvrté série, kdy ho obelstil David Senčák. V páté sérii shodně skórovali Radim Handl i Ondřej Hrabík a tak nájezdy pokračovaly. K rozhodnutí o výsledku zápasu došlo v šesté sérii, kdy Adam Dybal odmítl znovu kapitulovat před Davidem Senčákem a naopak Matyáš Váňa uspěl, když kotouč poslal pod horní tyčku sparťanské klece. Svým nájezdem zajistil výhru a zisk dvou bodů pro energetiky.