HC Energie Karlovy Vary

Junioři na úvod play-off padli, první bod bere Sparta

Úvodní duel čtvrtfinálové série play-off juniorské extraligy patří soupeři z Prahy. Ačkoliv energetici měli několik šancí, chybělo jim štěstí v zakončení. Jedinou brankou se v jejich dresu prosadil karlovarský obránce Kryštof Bulka, zatímco hosté skórovali třikrát. Karlovarští mohou sérii srovnat již ve středu od 17:45 v KV Aréně., vstupné na zápasy play-off je 50 Kč.
DHL Extraliga juniorů, ČF1, út 21.3.2023
Karlovy Vary
Sparta
1:3
0:2, 0:1, 1:0
Branky a nahrávky: 53. Bulka – 13. Hrabík (Hauser), 20. Krupička, 40. Vitouch (Böhm).
Rozhodčí: Svoboda, Valenta – Rubáš, Malý
vyloučení3:7
využití1:2
oslabení0:0
střely na branku27:35
diváci350
Karlovy Vary: Dybal (Pavlovic) – Vogel, Kubíček, Dorot (A), Zolnaj, Kočí, Krajčík, Tůma Tadeáš, Bulka (A), Beran, Anton – Kusak, Varvařovský, Csabi, Adámek, Šlechta, Botoš (C), Handl, Váňa
Sparta: Artsatbanov (Vedral) – Böhm, David, Ducháč (C), Pavlák, Červenka (A), Tůma Jakub, Šindelek – Hamršmíd, Žmola, Fábry, Vitouch, Senčák (A), Mácha, Hauser, Holeček, Novák, Hrabík, Höll, Krupička

Komentář k utkání

Úvodní minuty patřily více Energii, která se hned pokusila vystřelit několik ran. Po pár minutách se ke kotouči dostala i Sparta, konkrétněji Martin Böhm, který ujel sám na Dybala. Jeho střela však skončila v lapačce a po tomto zákroku bylo mezi hráči malinko dusno. Karlovarský gólman se v dalších minutách také dočkal několika zákroků. V 10. minutě se prvně otevřely dveře trestné lavice na hostující straně, kde si trest za nedovolené bránění šel odpykat Dominik Pavlák. Energetici v přesilové hře ale neměli moc příležitostí k využití.

Jen co se Sparta vrátila na led v plném počtu, po chvilce se již radovala. Ve 13. minutě otevřel skóre Ondřej Hrabík, který z druh0é strany branky dostal přihrávku od Petra Hausera a tu přesně zakončil do sítě. Sparťané poté neustupovali a Energii nepouštěli ke kotouči. V 17. minutě se opět otevřela trestná lavice na straně hostů. V jejich oslabení se dokázal dostat před Dybala Ondřej Hrabík, jehož střela nakonec skončila vedle branky. Padesát vteřin před koncem, se vylučovalo i na domácí straně, kam si Kryštof Bulka šel odpykat trest za podražení. Této příležitosti se chopili hosté a devět vteřin před sirénou navýšil vedení Jan Krupička. Jemu se podařilo prostrčit kotouč přes chumel hráčů před brankovištěm.

Do druhé dvacetiminutovky se vrhli aktivněji energetici, kteří se skoro celou dobu dokázali držet v útočném pásmu a Spartu až na pár momentů drželi daleko od puku. Od 27. minuty pálila Energie jednu ránu za druhou, přesné zakončení už bylo pro energetiky ale obtížnější. Nebezpečnou ránu vystřelil Adam Csabi, který měl dobře najeto na pražského gólmana. Jeho střela se ale odrazila od horní tyčky. Další větší šanci měl Matyáš Adámek, který promáchl nahraný kotouč a zakončení za záda Artsatbanova se nekonalo.

Domácí se takto snažili skoro deset minut v kuse, poté se Spartě podařilo uvolnit a zavézt puk i před Dybala. Po neúspěšné střele Ondřeje Hrabíka se kotouče zmocnil opět Adam Csabi, který se ocitl sám před brankářem, jeho rána do rohu branky ale jen těsně skončila nad ní. Na dalších pár minut se kotouče ujala Sparta, která se snažila udržet se před Dybalem. V posledních dvou minutách ale šli po sobě na trestnou lavici Ondřej Dorot a Jakub Anton. Půl minuty před koncem dokázala Sparta tuto přesilovou hru pět na tři využít a odskočit o další branku, o tu se po rychlé akci po buly ujal Michal Vitouch.

V poslední části se šance střídaly na obou stranách. Energetikům se ve 43. minutě naskytla příležitost přesilové hry, tu ale přes bránící Spartu nedokázali využít. O pár minut později dokázal Adam Csabi prosprintovat z vlastního pásma sám před Artsatbanova, jeho se mu ale nepodařilo překonat. Domácí měli další možnost využít přesilovku, ale i přes velkou snahu se jim nepodařilo dotlačit kotouč za záda pražského brankáře. Větší šance padla i u soupeřů, kdy dělovka Petra Hausera jen těsně minula branku. Po této akci se podařilo ujet Matyášovi Adámkovi a Filipu Krajčíkovi. Druhý jmenovaný dostal před brankou nahrávku od Adámka, s níž jen o kousek minul tyčku.

Energetikům se nakonec podařilo snížit v 53. minutě, kdy v přesilové hře a v samostatném úniku vystřelil do horního rohu branky Kryštof Bulka. Karlovarští se semkli a vyvíjeli tlak na bránu. Tři minuty před koncem poslali na střídačku Adama Dybala a pokusili se ještě snížit ve hře v šesti, do konce zápasu se jim to už ale nepodařilo.

Ohlasy trenérů

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): Sparta bere první bod v sérii po právu a zcela zaslouženě. První třetinou byla daleko připravenější na play-off, než my. Měli náznaky hry i ve druhé třetině. Když Sparta vedla o tři góly, tak jsme měli nějaké příležitosti. Myslím si, že potřebujeme do utkání investovat daleko větší válečnictví. A potřebujeme, aby naši útočníci hráli s odvahou a kvalitou podobnou gólu Kryštofa Bulky. Bez toho k obratu nedojdeme.

Fotogalerie