HC Energie Karlovy Vary

Boj do posledních sekund! Junioři nadělili Spartě bůra a opět vedou extraligu

V předehrávce 56. kola extraligy juniorů přivítali karlovarští junioři na svém ledě tým Sparta Praha. Pražané do utkání nastoupili ve velmi silné sestavě, ale i přesto energetici dokázali většinu zápasu být o krok napřed. Necelých sedm minut před koncem Sparťané srovnali. Po dvou minutách energetikům vedení vrátil Filip Krajčík, který si v tomto utkání připsal tři body (1 + 2). Svěřenci Václava Eismanna ubránili i skoro tříminutovou power play. Díky tomuto vítězství se junioři Energie vrátili na první místo extraligy. Dvěma brankami přispěl David Varvařovský a dva body si připsal Jakub Vogel.
DHL Extraliga juniorů, 56. kolo, čt 16.3.2023
Karlovy Vary
Sparta
5:4
3:2, 1:0, 1:2
Branky a nahrávky: 2. Handl (Krajčík), 2. Varvařovský (Zolnaj), 11. Varvařovský (Beran, Krajčík), 26. Csabi (Vogel), 55. Krajčík (Vogel, Šlechta) – 3. Červenka (Tůma J., Senčák), 20. Senčák (David, Tůma J.), 46. Krupička (Vitouch, Bartoň), 54. Fábry (Tůma J., Senčák).
Rozhodčí: Svoboda, Zubzanda – Gerát, Malý
vyloučení4:3
využití0:2
oslabení0:0
střely na branku37:39
diváci145
Karlovy Vary: Dybal (Pavlovic) – Vogel, Kubíček, Dorot (A), Zolnaj, Kočí, Krajčík, Tůma T., Bulka (A), Beran, Anton – Csabi, Kusak, Adámek, Varvařovský, Šlechta, Šiler, Botoš (C), Handl, Váňa
Sparta: Artsatbanov (Vedral) – Šindelek, Ducháč (C), Červenka (A), David, Tůma J., Bartoň, Pavlák – Hamršmíd, Holl, Krupička, Stepanchuk, Hrabík, Vitouch, Mácha, Holeček, Senčák, Hauser, Fábry, Novák

Komentář k utkání

Po úvodním vhazování se hnal do akce Petr Hauser, ale neprošel přes Jakuba Vogela. Ve druhé minutě došlo při akci energetiků k posunutí branky a tak skóre zůstalo nezměněno. Tento stav vydržel pouze pět sekund, když před branku hostů Filip Krajčík vyslal Radima Handla, který v čase 1:15 poslal kotouč za Artsatbanova záda - 1:0. Díky přihrávce Jakuba Vogela se ke kotouči dostal David Varvařovský, který s ním prokličkoval až k brance, kde z bezprostřední blízkosti překonal Hliba Artsatbanova - 2:0. Ve třetí minutě využil početní výhodu Jakub Červenka - 2:1.

Odskočit o další gól nedovolil svým hostitelům Artsatbanov, který lapačkou zastavil střelu Adama Csabiho. Před polovinou třetiny čelil Adam Dybal střeleckým pokusům Michala Vitoucha a Tomáše Bartoně. V čase 10:02 zopakoval David Varvařovský svůj husarský kousek a jízdu na branku opět zakončil gólem - 3:1. Do akce ho tentokrát poslala kombinace Matyáše Berana a Filipa Krajčíka. Ve zbývající části třetiny se hrálo nahoru dolů a oba brankáři se měli co ohánět. V čase 19:56 udeřili Sparťané z bleskové akce a kotouč přes Dybala dostal David Senčák - 3:2.

V prvních sekundách druhé části nepřekonal hostujícího gólmana Adam Csabi. Tím, jak se hrálo v dost svižném tempu, občas akci jednoho nebo druhého týmu zmařila nepřesná přihrávka. Snahy Sparťanů proklouznout do pásma končily díky bránícím hráčům, kteří se u svých soupeřů snažili držet co nejblíže. Při jednom z pokusů Sparťanů proklouznout do pásma se ke kotouči dostal Jakub Vogel a nabil Adamovi Csabimu. Adam se proháčkoval mezi soupeři. Těsně před brankou byl málem zastaven za cenu faulu, ale přesto se mu podařilo zamířit a poslat kotouč do rohu branky. Sám skončil na ledě u mantinelu - 4:2. Trest tedy nakonec nebyl uložen.

Ve dvacáté osmé minutě zkoušel Jan Krupička hned po buly překvapit Adama Dybala, ale ten byl připraven a kotouč skryl v náruči. Po polovině třetiny měla domácí obrana i brankář plné ruce práce, protože pražští mladíci chtěli stůj co stůj srovnat skóre. V tom jim však Adam Dybal za pomoci svých spoluhráčů zabránil. Po střele Jakuba Vogela, která skončila na Artsatbanových betonech došlo po následných dorážkách k menší bitce. Do konce třetiny se žádný ze střelců neprosadil a tak se šlo do kabin za stavu 4:2.

V úvodu třetí třetiny po zblokování jedné ze střel hostujících hráčů zůstal na ledě ležet Filip Krajčík, který se po chvíli za pomoci spoluhráčů zvedl a odešel na střídačku. Střelou od modré orazítkoval Dybalův beton Jakub Tůma. Stejně skončila i střela Radima Handla na druhé straně. Tlak před karlovarskou brankou v čase 45:54 zužitkoval Jan Krupička - 4:3. Srovnat mohl v padesáté druhé minutě Dominik Pavlák, který svou dělovkou od modré propálil blok před brankou, kotouč nakonec skončil na Dybalově hrudi. Početní výhodu ke srovnání skóre v čase 53:03 využil Andrej Fábry - 4:4.

Vyrovnaný stav vydržel do času 54:50, kdy akci Jakuba Vogela a Roberta Šlechty zakončil dělovkou od modré Filip Krajčík - 5:4. Po této brance nabrala hra neskutečné tempo a hráči přejížděli z pásma do pásma a snažili se najít skulinku v obraně soupeře. V padesáté sedmé minutě to v publiku zatrnulo, poté co vypálil kousek od branky Petr Hauser. Kotouč nakonec proletěl nad břevnem Dybalovy branky. V čase 57:09 odvolali trenéři Sparty brankáře a hosté hráli v šesti. Během těchto tří minut čelili energetici neskutečnému tlaku, kdy Sparťané pálili jakmile to bylo jen trochu možné. Půl minuty před koncem karlovarským mladíkům zkomplikovalo situaci zakázané uvolnění, ale i přesto tlak ustáli a mohli se radovat z vítězství.

Ohlasy trenérů

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary):

Nastoupili jsme proti mimořádně kvalitnímu soupeři, který byl v sestavě, ve které kdyby nastupoval po celou dobu soutěže, tak by byl podle mého názoru výrazně výš než na aktuální šesté příčce. Sparta přijela s opravdu kvalitním a zkušeným týmem na juniorskou extraligu včetně stříbrného medailisty z mistrovství světa Petra Hausera. Nám se povedl vstup do utkání, kdy jsme z kvalitní protihry a otáčení hry vstřelili druhou a třetí branku. Řekl bych, že do poloviny utkání se nám dařilo plnit plán. Myslím si, že zhruba od třicáté minuty byla Sparta na ledě lepším týmem. Byla silnější ve hře na kotouči. Nám právě tato protihra, kterou jsme chtěli, aby útočníci svým pohybem a silou na kotouči trochu ulevili přetížené obraně, tak to se nám nedařilo. Nakonec se utkání těsně před koncem výsledkově srovnalo. Myslím si, že nakonec rozhodla týmová touha po vítězství. Jsem velice rád, že se nám povedlo získat tři body.

Richard Žemlička (HC Sparta Praha):

My jsme soupeře velice podcenili a po dvou minutách jsme prohrávali 2:0. Karlovy Vary hrály výborně. I jsme s tím počítali. Hráli plošnou nátlakovou hru hodně zodpovědně. Naši hráči se s tím do poloviny zápasu nedokázali srovnat. Myslím si, že v poslední třetině jsme byli lepším týmem na ledě, ale bohužel i když jsme srovnali na 4:4, tak po chybách v obranném pásmu jsme dostali gól na 5:4. Vypadalo to tak, že Karlovy Vary hrály play-off a my jsme si zašli zahrát přátelák půlku zápasu a to samozřejmě rozhodlo.