HC Energie Karlovy Vary

Junioři si zastříleli! Podkrušnohorské derby ovládli devíti góly

Junioři museli v derby s týmem Litvínova dotahovat dvoubrankové vedení svých hostů. První krůček k tomu udělal Matyáš Váňa, když proměnil trestné střílení. Ve druhé třetině se energetici dostali do vedení a tu poslední zcela ovládli a skórovali hned pětkrát. K hattricku měli našlápnuto obránci Tadeáš Tůma (2 + 1) a Ondřej Dorot (2 + 0). Po třech bodech si nasbírali i další hráči z obranných řad Filip Krajčík (1 + 2) a Matteo Kočí (1 + 2). Dvěma body se blýskli útočníci Matyáš Váňa (1 + 1), Matyáš Adámek (0 + 2)a Boris Babeliak (0 + 2), ten však bohužel kvůli zranění utkání nedohrál. Každopádně, obrat předvedl celý juniorský tým parádní a zaslouženě bere tři body. Díky nim se junioři vyhoupli na druhé místo extraligy a na vedoucí Vítkovice ztrácí jeden bod.
DHL Extraliga juniorů, 33. kolo, út 31.1.2023
Karlovy Vary
Litvínov
9:3
1:2, 3:1, 5:0
Branky a nahrávky:10. Váňa (TS), 24. Dorot (Kočí, Váňa), 35. Tůma (Babeliak), 37. Kočí (Babeliak, Adámek), 42. Botoš (Krajčík, Varvařovský), 43. Dorot, 45. Anton (Csabi, Kočí), 55. Tůma (Krajčík, Adámek), 59. Krajčík (Tůma, Bulka) – 6. Danielčák (Svoboda, Maštalířský), 10. Slavík (Čech, Hocelík), 38. Dej (Danielčák, Maštalířský).
Rozhodčí: Valenta, Hacaperka – Belko, Malý
vyloučení5:3
využití1:0
oslabení1:0
střely na branku45:37
diváci58
Karlovy Vary: Ebenstreit (Pavlovic) – Vogel, Bulka, Dorot (A), Tůma, Kočí (A), Krajčík, Zolnaj, Kubíček, Anton – Adámek, Šmajda, Menc, Csabi, Botoš (C), Skuhravý, Babeliak, Varvařovský, Váňa, Kusak
Litvínov: Čermák (Kubík) – Hocelík, Bystřický, Vyhlídal, Janda, Beran, Hora – Ekrt, Svoboda, Čech, Bednařík, Vopat (C), Postl, Dej, Maštalířský, Špaček, Slavík (A), Danielčák

Komentář k utkání

Oba brankáři museli od prvních minut vzdorovat střeleckým akcím. U některých to bylo opravdu jen tak tak, a halou se rozléhalo dunění betonů na obou stranách. Poté co Adam Ebenstreit přerušil hru, se ke kotouči po buly dostal Jan Vopat a poslal ho na jednoho ze spoluhráčů, jeho dělovka se sice neujala, ale i tak se litvínovští usadili před karlovarskou brankou. Energetici se po chvíli sice osvobodili, jenomže do úniku se v čase 5:37 dostal Tim Danielčák, který se před brankou nenechal znervóznit svými pronásledovateli a nasměroval kotouč po břevno. Proti vyrovnání byl David Čermák, který zlikvidoval šanci energetiků. Před polovinou třetiny se litvínovští usadili v pásmu a obranný val, včetně Ebenstreita v čase 9:04 překonal Lukáš Slavík. Následně se na branku hostů řítil jeden z energetiků, který byl před ní faulován. Trestného střílení se ujal Matyáš Váňa. Ten si sjel až před gólmana a kličkou poslal kotouč do branky. Do konce třetiny bylo k vidění několik povedených akcí, ale další branka už nepadla, a to ani přesto, že hosté měli nejprve početní výhodu, pak sami faulovali a hrálo se ve čtyřech a nakonec šli energetici dokonce do tří.

Po úvodním buly zkoušel Matěj Maštalířský dostat kotouč do branky energetiků kolem tyčky. Jeho úsilí zmařil Adam Ebenstreit, který utěsnil každou škvírku. Po zisku kotouče prověřil hostujícího gólmana Matteo Kočí. Skóre nakonec srovnal Ondřej Dorot, který dostal kotouč do branky dorážkou střely Mattea Kočího. Ondřej to po chvíli zkoušel ještě jednou, ale jeho střela neprošla přes val před brankou. Karlovarští si následně zahráli v početní výhodě, ale její větší část strávili před svou brankou. Šanci Davida Varvařovského zmařil David Čermák. Na druhé straně neuspěl Jan Vopat. Do vedení se domácí dostali v čase 34:57, kdy početní výhodu využil Tadeáš Tůma.

Parádní šanci připravil Boris Babeliak, který objel s kotoučem branku a poslal ho na Mattea Kočího, který byl připraven před ní. Kotouč se mu sice nejprve odrazil od brusle, ale Matteo ho ihned dostal pod kontrolu a poslal do branky. Ke konci třetiny se v útočném pásmu usadili litvínovští. Energetici jejich šance zdárně likvidovali až do doby, kdy se ke kotouči dostal Daniel Dej, který v čase 37:55 nad kruhy nezaváhal a poslal kotouč dělovkou za Ebenstreitova záda. Srovnat mohl Marek Slavík, který byl sám u branky, ale ani následnými dorážkami kotouč do karlovarské branky neprošel. Třetina skončila za stavu 4:3.

Ve třetí části pokračovali litvínovští junioři v rozdělané práci a Adam Ebenstreit musel zasahovat proti střelám Tima Danielčáka a Radka Vyhlídala. Na Čermáka si vyjel Filip Krajčík. Kotouč po jeho střele skončil na Čermákově hrudi a po odrazu zůstal ležet před brankou, kde byl připraven Jan Botoš a poslal ho do odkryté části branky. Neuplynula ani minuta a kotouč opět skončil v brance hostů. Postaral se o to Ondřej Dorot. Po buly se dostal ke slovu opět Tim Danielčák, ale v gól svou šanci díky pozornému gólmanovi energetiků neproměnil. Po další akci se ke kotouči dostali karlovarští hráči. Jakub Anton unikl svým pronásledovatelům a svůj nájezd zakončil blafákem a navýšil skóre na 7:3.

Další velkou šanci hostů, ke které se dostal Dominik Čech spálil Adam Ebenstreit. Hosté měli problémy s přechodem do pásma, zato energetici v něm byli jako doma a David Čermák měl plné ruce práce. Šest minut před koncem utkání šli energetici do oslabení a tentokrát to byli oni, kdo se držel v pásmu. Ačkoliv byl Matteo Kočí obrán u modré čáry o kotouč, tak si ho energetici vzali zpět a Tadeáš Tůma si sjel do mezikruží odkud poslal kotouč kolem tyčky do branky. Litvínovští ani po této brance nesložili ruce do klína a vydali se před Ebenstreita. Hodně nebezpečné byly pokusy Tima Danielčáka, ale zahanbit se nenechal Marek Slavík a nezadařilo se ani Jaroslavu Bystřickému. Zato na druhé straně udeřil Filip Krajčík, který kotouč skoro dotlačil do branky v čase 58:31. To byl poslední gól utkání a na kostce svítil stav 9:3. Ještě pár sekund před koncem si za vražení na hrazení vysloužil Matěj Skuhravý trest 5 + OK. Utkání poté nedohrál Jaroslav Bystřický.

Ohlasy trenérů

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): Soupeř má ve svém středu několik ofenzivně talentovaných hráčů, což se v první třetině potvrdilo, a šel do dvoubrankového vedení. Nám pak pomohlo, že Matyáš Váňa excelentně proměnil trestné střílení. A troufnu si říct, že od druhé třetiny jsme byli lepším týmem. Třetí třetinu jsme končili trošku v exhibičním duchu a měli jsme pocit, že si hráči ten zápas opravdu užili.

Radek Mrázek (HC Verva Litvínov): Tento zápas se nám vůbec nepovedl. Do zápasů, které jsme předváděli o víkendu v Hradci Králové a v Pardubicích to mělo hodně daleko.