HC Energie Karlovy Vary

Junioři se po senzačním srovnání hnali za čtvrtou výhrou. Body ale putují do Jihlavy


Karlovarští junioři v sobotním duelu narazili na hodně houževnatého soupeře, kterým byl tým Dukly Jihlava. Po bezbrankové první třetině se jihlavští v té druhé dostali do tříbrankového vedení. V početní výhodě na konci třetiny energetici dotáhli náskok na rozdíl jedné branky. Tu vstřelil ve třetí třetině Matyáš Váňa. V honbě za vítězstvím byli dvě minuty před koncem zápasu úspěšnější hosté, kteří si připsali body za výhru 4:3. Pokud by se v juniorské extralize vyhlašoval hráč zápasu, tak by jím v tomto utkání byl jihlavský gólman Filip Maláč, který čelil 61 střelám a dopaloval karlovarské mladíky svou neprůstřelností.
DHL Extraliga juniorů, 38. kolo, so 7.1.2023
Karlovy Vary
Jihlava
3:4
0:0, 2:3, 1:1
Branky a nahrávky:38. Adámek (Dorot), 40. Šmajda (Babeliak, Adámek), 46. Váňa (Dorot) – 22. Tomšík (Sojka), 26. Coufal (Tomšík, Báťa), 27. Matějíček (Kupriianov), 58. Vandas (Vovsík, Pavelec) .
Rozhodčí: Kostourek, Hacaperka – Gerát, Charvát
vyloučení5:7
využití2:1
oslabení0:0
střely na branku61:32
diváci80
Karlovy Vary: Ebenstreit (Pavlovic) – Vogel, Kočí, Smýkal, Krajčík (A), Bulka, Dorot (A), Beran, Zolnaj, Anton – Botoš (C), Šmajda, Adámek, Galnor, Babeliak, Handl, Skuhravý, Váňa, Kusak, Menc
Jihlava: Maláč (Pulda) – Ludvík, Topol, Matějíček, Číhal, Vovsík (C), Tomšík, Vandas – Rauš (A), Peš, Kupriianov, Klapica, Modl, Pavelec, Coufal, Kravec (A), Báťa, Sojka

Komentář k utkání

Hned po úvodním buly šli karlovarští do útoku, ale narazili na lapačku Filipa Maláče. Po útočné akci na druhé straně skončil v brance Ebenstreit a jeden z bránících hráčů. Jediné co se brance vyhnulo byl kotouč. Do samostatných úniků se dostal nejprve Matyáš Beran a po chvíli i Matyáš Váňa. Jihlavští je nakonec dobruslili a jejich akce překazili. Proti Maláčovi se neujala ani Kočího rána z modré. Hostujícím hráčům se zpočátku nedařil přechod přes střední pásmo. Buď je zastavili karlovarští nebo ofsajd. Poté co domácí zabránili svým hostům dorážkám na Ebenstreita museli rozhodčí před brankou rozebrat menší strkanici. Vše se obešlo bez vylučování. Jihlavští svými hokejkami hodně znepříjemňovali energetikům práci s kotoučem. A pokud se jim nějaká střela podařila, tak zasáhl Filip Maláč. Na druhé straně svůj tým držel Adam Ebenstreit. I energetici před svojí klecí na útočící hráče dotírali a napadali jejich přihrávky. Skvěle fungovala i obrana. Do šaten se tak po první třetině šlo za bezbrankového stavu.

Z prostoru před Maláčem, kde se energetici hned po úvodním vhazování usadili, je vyhnalo oslabení. To po šesti sekundách k otevření skóre využil Pavel Tomšík. V následujících minutách se hra přesunovala mezi oběma pásmy. K útoku se nakonec sešikovali jihlavští a v šesté minutě skóroval Kevin Coufal. Po necelé minutě pálil Adam Rauš. Jeho střelu Ebenstreit vyrazil. Kotouč se motal mezi holemi hráčů v brankovišti. Jeho poskakování utnul dorážkou do branky Martin Matějíček. Jihlavští zintenzivnili napadání přihrávek energetiků. Boris Babeliak se snažil procpat kotouč kolem tyčky, ale Maláč prostor utěsnil betonem. Lapačku jihlavského gólmana vyprášila střela Filipa Krajčíka od modré čáry. Energetici ve své snaze nepolevovali a při každé příležitosti se tlačili do branky. V polovině třetiny museli držet stráž u Ebenstreitovy branky. Jejich gólman však úřadoval skvěle a postupně se postaral o šance Martina Matějíčka, Lukáše Číhala a Jana Ludvíka.

Necelé čtyři minuty před koncem dostali energetici k dispozici čtyřminutovou početní výhodu, neboť Andrej Klapica byl potrestán dvěma minutami za hákování a další dvě dostal za faul kolenem. V čase 37:37 se prosadil Matyáš Adámek. Proti dělovce Mattea Kočího zasáhl Maláč betonem a po tomto zákroku došlo u jeho branky opět ke strkanici. Za nesportovní chování byl vyloučen Matěj Vovsík. A jihlavští tak čelili tlaku energetiků ve třech. Po vhazování se kotouč motal mezi holemi hráčů před brankou. Nejrychleji se zorientoval Samuel Šmajda a ukrojil další díl z dvoubrankového náskoku jihlavských. Po siréně byl stav utkání 2:3.

Ve třetí třetině jakoby trochu polevilo napadání hostujících hráčů a energetici mohli lépe zpracovávat kotouč a zkoušet štěstí v honbě za vyrovnáním. Tomu však stál v cestě neústupný Filip Maláč. Toho ke kapitulaci donutil až v šesté minutě Matyáš Váňa. Vedení pro jihlavské málem získal Jakub Modl. Do jeho rány si před brankou klekl karlovarský hráč a nebezpečnou střelu zastavil. Ebenstreitovu pozornost si vynucovali akce hostů. Jejich tlak se zvýšil díky početní výhodě, kterou získali před polovinou třetiny. Toto oslabení si karlovarští pohlídali. Dvě tutovky Matěje Vovsíka byly zblokovány. Velkou šanci měl Matyáš Váňa v padesáté sedmé minutě, kdy dostal před brankou nabito, ale jeho střela o milimetry minula spodní roh branky.

Dvě minuty před koncem zápasu zúročili jihlavští svůj pobyt před brankou. Po sérii pokusů o dorážku skončil kotouč u Tomáše Vandase, který ho dělovkou od modré poslal zpět. Vzhledem k chumlu před brankou nebylo jasné kam střela přesně letí a ani Ebenstreit kotouč přes hráče neviděl. Kotouč nakonec břinkl o horní břevno a tentokrát přepadl na špatnou stranu branky. V posledních minutách se útočilo na obou stranách. Po zásahu holí zůstal na ledě ležet Filip Krajčík. Po chvíli se za pomoci zvedl a odjel na střídačku. Za tento zákrok vyfasovali jihlavští trest. Na to reagovali energetici oddechovým časem. V poslední minutě na Maláčových betonech znovu skončila dělovka Mattea Kočího a jeho další rána rozvlnila ochrannou síť. Vítězství si tak připsali hráči týmu Dukly Jihlava. Po závěrečné siréně došlo na ledě ke strkanici, kterou museli rozhodčí uklidňovat. Někteří z hráčů na obou stranách ještě vyfasovali tresty.

Ohlasy trenérů

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): První třetina byla vyrovnaná, ale prvních patnáct minut ve druhé části patřilo jednoznačně našemu soupeři. My jsme se v přesilovkách dostali k vyrovnání. Myslím si, že závěr jsem prokaučoval já, protože jsem měl v hlavě nějaký plán zasazení formací v závěrečných minutách a ten nevyšel.

Michal Broš (HC Dukla Jihlava): Domácí měli očekávanou převahu, ale my jsme se snažili plnit plán, s nímž jsme do zápasu šli. První třetina 0:0 tady na té horké půdě byl pro nás dobrý krok do utkání. V šatně pak bylo cítit, že získáváme víru, že by se v tomto zápase mohlo něco urodit. Padly nám tam dva góly po dobrých situacích, které se snažíme do hry dávat. Střela od modré čáry a tlak do branky. Dostali jsme se do vedení 3:0 a v této fázi jsme dokázali otupit nějaké to nadšení, elán a pohyb domácích. Nebyli jsme úplně lepší, ale hrálo se to bez nějakého nebezpečí u naší brány a zápas jsme kontrolovali. V závěru třetiny jsme inkasovali dva góly v přesilovce a domácí se dostali znova na koně. O přestávce jsme si opět něco řekli a apelovali jsme na osobní disciplínu. I přesto jsme šli v úvodu třetiny opět do oslabení. Těsně po oslabení jsme inkasovali vyrovnávací gól. Od té doby se začínalo znova a musím říct, že rozhodla jedna šťastná trefa. Domácí měli víc šancí. My jsme se mohli opřít o spolehlivého, jako vždy, Filipa Maláče v bráně. Ta šťastná trefa, ale padla znovu ze situace, z nichž ty góly padají a do kterých se snažíme tlačit.