HC Energie Karlovy Vary

Dorost přestřílel Vítkovice, ale přesto nebodoval

Do zápasového kolotoče po reprezentační pauze naskočili také svěřenci Tomáše Andryse. Jejich první cesta vedla na led Vítkovic. Ačkoliv soupeřovu branku energetici zasypali padesáti čtyřmi střelami, tak se z vítězství nakonec radoval domácí tým. Tři góly z šesti si zapsala vítkovická lajna ve složení Fasner, Fojtík a Žídek. Na straně energetiků dvakrát skóroval Vojtěch Čihař. Třetí branku přidal Viktor Wardas. Na Moravě dorostenci zůstanou i v sobotu, kdy je čeká duel se Zlínem.
Extraliga dorostu, II. 17, pá 17.2.2023
Vítkovice
Karlovy Vary
6:3
3:1, 1:1, 2:1
Branky a nahrávky: 3. Kisza (Muroň), 7. Fasner (V. Fojtík, Žídek), 17. Žídek (V. Fojtík, Fasner), 26. Žídek (Kisza, Fasner), 48. V. Fojtík (Žídek, Fasner), 53. Muroň (Matějka) – 5. Čihař (Slavík), 25. Čihař (Záhejský, Galnor), 45. Wardas (Mähler).
Rozhodčí: Tomeček – Rychlý, Bartek
vyloučení4:5
využití0:0
oslabení0:0
střely na branku39:54
diváci186
Vítkovice: Vávra (Varga) – Čuba, Zvejška, M. Fojtík, Kisza, Vincent Glos (A), Vítězslav Glos – Hofman, Nazad, Sedlák, Fasner, Saxa, Douda, Matějka (C), V. Fojtík, Lerch, Muroň, Žídek
Karlovy Vary: Ebenstreit (Oršulák) – Mähler (C), Kůrka, Cipko, Postl (A), Pelikán (A), Dyk – Zeman, Poizl, Pastor, Čihař, Wardas, Galnor, Váňa, Slavík, Záhejský

Komentář k utkání

Už od úvodního buly bylo jasné, že energetiky čeká těžký boj i přes rozdílné postavení obou týmů v tabulce. Vítkovičtí si okamžitě vyšlápli ke karlovarské brance a svůj tlak proměnili už v čase 02:03, kdy se prosadil Jakub Kisza. I poté zůstali domácí hráči před Ebenstreitem, ale z branky se nakonec po akci Vojtěcha Čihaře a Lukáše Slavíka radovali energetici. Střelba od modré nevyšla Nicku Mählerovi a chvilku na to šli Vítkovičtí opět do vedení zásluhou Šimona Fasnera. On a jeho dva spoluhráči z lajny Vojtěch Fojtík a Matěj Žídek do konce utkání udeřili ještě dvakrát. Následně musel několikrát zasahovat Adam Ebenstreit a pozor si musel dát na druhé straně Štěpán Vávra.

Po polovině třetiny zůstali karlovarští mladíci na ledě ve čtyřech. I přesto se před domácí klec dostal Vojtěch Čihař, ale jeho akce gól nepřinesla. V sedmnácté minutě udeřila stejná lajna jako u předchozího gólu, akorát tentokrát zakončoval Matěj Žídek. Lukáš Slavík a Pavol Cipko nedokázali dostat kotouč přes Štěpána Vávru, a tak tato branka domácích zůstala bez odpovědi. Třetinu skončili energetici v početní výhodě, které přesáhla i do následující části, ale vedení 3:1 si před odchodem do šaten podrželi jejich hostitelé.

Pokračování početní výhody energetikům gólovou radost nepřineslo. Naopak museli odrážet dotírání vítkovických mladíků. Až v čase 24:45 zakončil Vojtěch Čihař, tváří v tvář Vávrovi, kombinaci Víta Záhejského a Jakuba Galnora. Radost však energetikům vydržela krátce. Už v čase 25:17 zaúřadoval Matěj Žídek a vrátil svému týmu dvoubrankové vedení. Matěj Zeman se snažil dostat přes Vávru kotouč dorážkou, ale na jeho lapačku byl krátký. Vzápětí měl opět plné ruce práce Adam Ebenstreit, který včas před střelou Jiřího Doudy sklapl betony. Velkou smůlu měl Jakub Galnor, jehož střela v polovině třetiny pouze označkovala Vávrův beton.

Po pár minutách se neprosadil ani Lukáš Slavík a v lapačce domácího gólmana skončila i naděje Ondřeje Postla. S pozorným Vávrou si nedokázal poradit ani David Poizl. V oslabení se dostal do úniku Matěj Zeman, ale jeho střela šla nakonec mimo branku. Poslední minuta třetiny patřila energetikům. Jenomže šance Vojtěcha Čihaře a ani kombinace Kryštofa Dyka a Viktora Wardase cestu do branky nenašla a tak třetina skončila za stavu 4:2.

Ačkoliv i ve třetí třetině vyhráli energetici úvodní buly tak do šance se nakonec dostali domácí. Snahu probojovat se do pásma zhatilo karlovarským mladíkům oslabení, a i když si jejich hostitelé vytvořili několik šancí, tak se energetici ubránili. Krátce po konci oslabení vyslal Nick Mähler do brejku Viktora Wardase a ten tentokrát kotouč za Vávrova záda dostal a snížil vedení domácích na rozdíl jedné branky. Srovnat mohl Pavol Cipko, ale Vávra pouze nastavil beton, kde mu karlovarský obránce nechal svůj podpis. Ve čtyřicáté osmé minutě, potřetí v utkání, udeřila letka ve složení Šimon Fasner, Matěj Žídek a Vojtěch Fojtík a stav utkání byl rázem 5:3.

Parádním zákrokem sebral Vávra gól Matěji Zemanovi. Z další branky se nakonec opět radovali Vítkovičtí, když Jan Muroň poslal kotouč do karlovarské branky pod horním břevnem. Vzápětí byli Vítkovičtí před Ebenstreitem zase. Karlovarský gólman však tentokrát v brance nelovil kotouč, ale útočníka Jiřího Doudu, který v ní skončil místo kotouče. I v dalších minutách se Vítkovičtí s karlovarskou brankou nechtěli rozloučit, ale jejich akcím Adam Ebenstreit a bránící hráči statečně vzdorovali. Ztráceli tím však důležité minuty, které by se jim hodily k obratu stavu utkání. Až do poslední minuty se už žádný z týmů neprosadil. Jediný, kdo bodoval byli rozhodčí, kteří v poslední půlminutě ještě rozdali tři tresty. I přes střeleckou převahu nakonec karlovarští dorostenci neuspěli. Zabodovat mohou v sobotu ve Zlíně.