HC Energie Karlovy Vary

Dorost je ve čtvrtfinále extraligy! Kometa padla i ve druhém zápase série

Ke druhému utkání osmifinálové série vyrazili svěřenci Tomáše Andryse do Brna. I přes šance, které si v první části energetici vytvořili, udeřili hráči Komety jako první a po první třetině vedli 1:0. Ať se o přestávce v kabině Energie stalo cokoliv, tak na průběh druhé třetiny to mělo pořádný vliv. Energetici totiž skórovali pětkrát. V poslední třetině sice inkasovali dvakrát, ale víc gólů už svým soupeřům nedovolili a sami přidali ještě šestou branku. Z Brna si tak vezou nejen výhru, ale také vstupenku do čtvrtfinále Extraligy dorostu, které vypukne už v pátek 17. března. O soupeři budou mít energetici jasno v úterý, kdy se dohrávají třetí zápasy v seriích s nerozhodným výsledkem.
Extraliga dorostu, OF2, ne 12.3.2023
Kometa Brno
Karlovy Vary
3:6
1:0, 0:5, 2:1
Branky a nahrávky: 18. Zduba (Veselský, Mitro), 42. Štulo (Šichtař, Šebela), 42. Habermann (Veselský, Halačka) – 21. Kůrka (Galnor, Mähler), 25. Čihař (Poizl, Galnor), 28. Čihař (Pastor, Galnor), 38. Galnor (Kůrka, Mähler), 39. Galnor (Poizl, Postl), 44. Váňa (Zeman, Pelikán).
Rozhodčí: Maťašovský, Schenel – Maloušek, Hübl
vyloučení4:3
využití0:2
oslabení0:0
střely na branku37:40
diváci123
Kometa Brno: Matoušek (Fajmon) – Vyhlídal, Mátl, Antony, Mitro, Spanel, Zubíček – Halačka (C), Pavlík, Röss, Veselský, Habermann, Šebela, Zduba, Šichtař, Štulo, Kubín, Červenka (A).
Karlovy Vary: Ebenstreit (Oršulák) – Mähler (C), Kůrka, Cipko, Postl (A), Pelikán – Zeman, Poizl, Pastor (A), Čihař, Galnor, Váňa, Slavík, Záhejský, Dyk.

Komentář k utkání

Adam Ebenstreit se v brance ještě ani pořádně nezabydlel a už musel vytáhnout lapačku proti střele Jindřicha Habermanna. Na domácí půdě se do branky Komety postavil Ondřej Matoušek. Jeho pozornost v úvodu utkání prověřil Matěj Pelikán a po něm to zkoušel i Matěj Zeman, ale ani jeden kotouč do branky nedostal. Ze souboje tváří v tvář s Davidem Poizlem vyšel vítězně brněnský gólman. Na druhé straně narazil Sebastian Mitro na Ebenstreitovu lapačku. V této části hry měl vůbec Adam Ebenstreit hodně napilno. Oddychnout si mohl v polovině třetiny, kdy se hra na chvíli přesunula před Matouška, kterého zkoušel překonat Pavol Cipko. Karlovarští mladíci přestáli ve druhé polovině třetiny oslabení, ale z první branky se přece jenom radovali domácí. V čase 17:30 obelstil karlovarského gólmana Jakub Zduba - 1:0. Jen těsně dvě minuty před koncem třetiny neskončily brankou dva střelecké pokusy Jakuba Galnora. Zbytek třetiny se hrálo v obou pásmech, ale branku to ani jednomu z týmů nepřineslo.

Ve druhé třetině na své hostitele energetici doslova vletěli. Srovnáno bylo už v čase 20:22 díky střele obránce Pavla Kůrky, který pálil od modré čáry poté, co zakončil akci Jakuba Galnora a Nicka Mählera - 1:1. Ve čtvrté minutě se zkoušel prosadit Michal Červenka, ale proti jeho střele tentokrát Ebenstreit použil vyrážečku. Do akce se dostalo trio Jakub Galnor, David Poizl a Vojtěch Čihař. Vojta dostal nabito od Davida na levé křídlo a po ledě poslal kotouč rovnou pod betony do branky - 1:2. Třetí branka byla pro brněnské mladíky dost smolná. Jakub Galnor šel do akce s Tobiášem Pastorem a do party se přidal Vojtěch Čihař, který vyjel z trestné lavice a společně s Tobiášem se ocitli nikým nehlídáni v pásmu, kde Vojta zakončil ke vzdálenější tyčce - 1:3. Rychle inkasované góly s brněnskými mladíky zřejmě trochu zamávaly, neboť se jim dost často plašil kotouč na hokejkách a nevycházely jim přihrávky ani případná zakončení. Když se jim podařilo rozbít ležení před Ebenstreitem, tak se nedostali přes bránící hráče.

Ve třicáté čtvrté minutě svůj tým podržel Ondřej Matoušek, který na poslední chvíli zastavil betonem tutovku Jakuba Galnora. Ve druhé části třetiny se hráči Komety trochu zklidnili a stále častěji pronikali do pásma. K dispozici měli i početní výhodu, ta ale většinou v podání Energie připomíná hru pět na pět, protože jak známo nejlepší obrana je útok. To svým hostitelům ostatně předvedli Vojtěch Čihař a Matěj Zeman, který svou střelou rozezněl tyčku u brněnské branky. Pláchnout se povedlo i Jakubovi Galnorovi, nakonec byl však Mitrem zastaven. O svůj gól však nepřišel. Nick Mähler poslal do akce Pavla Kůrku a po jeho pobídce v čase 37:33 vymetl Jakub Galnor pavučiny v rohu branky - 1:4. Necelou minutu na to sice Vít Záhejský narazil na Matouškův beton, ale pátá vzápětí přece jenom odbila. David Poizl a Ondřej Postl narušili obrannou formaci Komety a Jakub Galnor zakončil do odkryté branky - 1:5 a tím z branky vyhnal Ondřeje Matouška. Jeho místo zaujal Martin Fajmon. Ke konci třetiny se brněnští mladíci postarali o to, aby se Adam Ebenstreit trochu rozehřál, ale i přesto třetina skončila za stavu 1:5.

V prověřování gólmana energetiků pokračovali hráči Komety i po přestávce, kdy sice střelu Jindřicha Habermanna schoval v lapačce, ale kotouč mu vypadl a dorážkám zabránili jeho spoluhráči. Další zářez chtěl přidat Jakub Zduba, ale narazil pouze na vyrážečku. Lepší mušku měl v čase 41:20 David Štulo, který skóroval během závaru před brankou energetiků v níž kromě kotouče skončil i jeden z jeho spoluhráčů. Tuto situaci řešil s rozhodčími Nick Mähler, kapitán Energie, branka však byla platná - 2:5. Po pouhých sedmnácti sekundách skórovali brněnští mladíci znovu, když pavučiny tentokrát v brance energetiků vymetl Jindřich Habermann - 3:5. V následné početní výhodě museli karlovarští mladíci zastavovat únik Dominika Halačky. Sami početní výhodou nepohrdli a v čase 43:09 přesilovkovou kombinaci Matěje Zemana a Matěje Pelikána zakončil Vojtěch Váňa - 3:6, poté co Fajmon zastavil Víta Záhejského.

Brněnští se nastěhovali před Adama Ebenstreita a ten si za pomoci svých spoluhráčů před brankou s jejich střelami poradil. O hattrick připravil krátce před polovinou poslední třetiny Vojtěcha Čihaře svou lapačkou Martin Fajmon. Ten ostatně svou branku utěsnil dokonale. Na jeho betonech si vylámal zuby i Vojtěch Váňa. Skóre se nezměnilo ani po akci Ondřeje Postla a Davida Poizla, který neuspěl s dorážkou. Na poslední chvíli domácí brankář zastavil střelu Lukáše Slavíka, který zkoušel kotouč propašovat do branky kolem tyčky. V závěru třetiny se museli ohánět oba gólmani. Ebenstreit skvěle odhadl situaci, kdy chtěl Adam Veselský využít clonu před jeho brankou, ale na karlovarského gólmana si nepřišel. Hráči Komety bojovali do posledních sekund jako lvi, ale ani tlakem na branku energetiků už skóre nezměnili.

Ohlasy trenérů

Jan Zachrla (HC Kometa Brno):

Série pro nás byla těžká. Karlovy Vary byly kvalitní soupeř, ale hratelný. Celá série se nesla v tom duchu, který nás provázel už v nadstavbové části, kdy jsme měli hodně šancí, ale nedali jsme góly. Ve Varech jsme měli dvakrát-třikrát puk mezi kruhy, hráči se koukali gólmanovi z očí do očí, jenže jsme nedali gól a soupeř nás potrestal. Dnešní zápas to bylo to stejné. Důležitým momentem byl náš vedoucí gól v závěru první třetiny. Tím jsme se moc uspokojili, ve druhé třetině na nás soupeř vletěl, ukázal kvalitu a potrestal naše chyby. Pak už se s tím dalo těžko něco dělat. Na začátku třetí třetiny jsme dali dva rychlé góly a ještě jsme se nadechovali, ale srazil nás zbytečný faul. Ten soupeř potrestal a utkání se v podstatě jen dohrávalo.

Tomáš Andrys (HC Energie Karlovy Vary):

První třetina byla vyrovnaná, domácí šli do vedení a my neměli takový pohyb, jaký jsme si představovali. O přestávce jsme si něco řekli a myslím si, že pohyb ve druhé třetině byl z naší strany jednoznačný. Ta třetina se nám extrémně povedla. Naopak extrémně špatný byl náš nástup do třetí třetiny. Nicméně nás potom uklidnil šestý gól a jsme velice rádi za postup do čtvrtfinále. Kometa pro nás byla opravdu těžkým soupeřem.