HC Energie Karlovy Vary

Dorost vede sérii! Kometu hattrickem sestřelil Vít Záhejský

První zápas play-off mají za sebou svěřenci Tomáše Andryse. Zápas rozhodně do puntíku splňoval všechny parametry vyřazovacích bojů, i když atmosféra byla chvílemi velmi vyhrocená. Energetikům se podařilo těžký souboj i v menším počtu zvládnout a díky výhře 4:1 vedou sérii. Hattrick zkompletoval Vít Záhejský a brněnského gólmana překonal také Jakub Galnor. Nyní se série hraná na dvě vítězná utkání přesouvá do Brna.
Extraliga dorostu, OF1, pá 10.3.2023
Karlovy Vary
Kometa Brno
4:1
1:0, 0:1, 3:0
Branky a nahrávky: 19. Záhejský, 42. Galnor (Záhejský), 49. Záhejský (Váňa), 59. Záhejský (Zeman) – 23. Veselský (Habermann, Zubíček) .
Rozhodčí: Svoboda, Turhobr – Deja, Hošťálek
vyloučení9:9
využití1:0
oslabení1:0
střely na branku32:25
diváci104
Karlovy Vary: Ebenstreit (Oršulák) – Mähler (C), Kůrka, Cipko, Postl (A), Pelikán – Zeman, Poizl, Pastor (A), Čihař, Galnor, Váňa, Slavík, Záhejský, Dyk
Kometa Brno: Fajmon (Matoušek) – Vyhlídal, Jurný, Mátl, Antony, Mitro, Spanel, Zubíček – Halačka (C), Pavlík, Veselský, Habermann, Šebela, Červenka, Šichtař, Štulo, Röss, Zduba

Komentář k utkání

Do prvního osmifinálového zápasu vletěly oba týmy jako vítr. Od prvních minut se hráči na obou stranách snažili skórovat. Hra se přelévala mezi oběma pásmy a oba brankáři byli ve střehu. První šrám na svůj beton získal Adam Ebenstreit po střele jednoho z brněnských mladíků. To, že půjde o tvrdý boj, si vyzkoušel Vít Záhejský, kterého ve třetí minutě poslal jeden z hostů na led dost tvrdým hitem. Do větší šance se energetici dostali, když Nick Mähler z kruhu poslal kotouč před branku na jednoho ze spoluhráčů, jenže tomu přihrávka nesedla. V osmé minutě pálil Jakub Galnor, kotouč po odrazu od betonu Martina Fajmona proletěl nad brankou. Na betonech zhasla i naděje Vojtěcha Váni. Neujala se ani dělovka Matěje Pelikána od modré.

Po střele Michala Červenky se kotouč odrazil od hrudi Adama Ebenstreita zpět do hry. Během početní výhody poslal Jakub Zduba kotouč na Ebenstreitovy betony. Stejně skončila i šance Samuela Šichtaře, který využil menšího zmatku před domácí brankou. Jan Jurný svou střelou donutil gólmana energetiků provětrat lapačku. V osmnácté minutě si energetici vyšlápli na Martina Fajmona, ten odolal ráně z kruhu Vojtěcha Váni. Následně se Vojta snažil společně s Vojtěchem Čihařem o dorážky, ale ani s nimi neuspěli. Fajmona překonal až v čase 18:46 Vít Záhejský, který poslal kotouč z kruhu do šibenice kolem bližší tyčky.

Hned v úvodu druhé třetiny šli energetici do čtyř. Počet hráčů na ledě se vyrovnal po pár sekundách, kdy byl tým Komety potrestán za příliš hráčů na ledě. V čase 22:01 se dostal ke střele z kruhu Adam Veselský a poslal kotouč kolem vzdálenější tyčky do branky – 1:1. Těsně před Ebenstreitem pálil Matěj Pavlík, ale domácí gólman byl připraven. Hráčům obou týmů se při osobních soubojích dařilo získávat kotouč, horší to pak bylo s přechodem do pásma. Každý z hráčů měl při cestě k brance u sebe minimálně jednoho soupeře a tak oba gólmani byli v podstatě bez práce. Kotouče k nim totiž ani nedoputovaly nebo prolétaly kolem jejich klecí.

Do pohotovostního režimu se jako první musel přepnout gólman energetiků, který si po střele Jakuba Zduby zažongloval s kotoučem a nakonec ho vrátil do hry. Ke konci třetiny bylo docela živo na trestné lavici, ale oba týmy svá oslabení ubránili a tak se do třetí třetiny vstupovalo za stavu 1:1.

Tentokrát se musel mít na pozoru Martin Fajmon, neboť energetici si do poslední části přenesli část početní výhody. Tu se pět sekund před jejím vypršením povedlo využít Jakubovi Galnorovi, který po několika pokusech střelou z kruhu vyzrál na Fajmona – 2:1. Krátce na to museli energetici bránit oslabení a po střele Jindřicha Habermanna vypukl před jejich brankou zmatek. Adam Ebenstreit skončil na zádech kousek od ní a na jednoho z hostů zívala prázdná branka, jeho střela však nakonec proletěla mimo. Následnou dorážku zvládl Ebenstreit zlikvidovat vleže. V čase 49:00 upláchl ve vlastním oslabení svým pronásledovatelům Vít Záhejský, který dostal kousek od branky nabito od Vojtěcha Váni a skóroval krásnou střelou z prostoru před brankou 3:1.

Poté, co Kryštof Dyk zabránil zakončit Jindřichovi Habermannovi, byla hra přerušena, protože na ledě zůstal ležet bez helmy karlovarský kapitán Nick Mähler. Po chvíli se za pomoci zvedl a zamířil na střídačku. Energetici získali pětiminutovou početní výhodu. Během ní zatápěli Fajmonovi, ale ten dokázal držet kotouč dál od své branky.

Jestliže to ke konci druhé třetiny na ledě jiskřilo, tak v té třetí to byl přímo ohňostroj emocí. Ve třetí minutě dlouhé početní výhody energetiků vypukla u Fajmonovy branky bitka a na trestnou lavici putovali oba bojovníci. Energetici nehodlali vyklidit pozice před brankou hostů a Fajmonovu pozornost prověřili Tobiáš Pastor a Jakub Galnor. Necelé tři minuty před koncem utkání musel do akce Adam Ebenstreit, když na něj Jindřich Habermann zkoušel vyzrát z úhlu. Zhruba dvě minuty před koncem odvolali trenéři Komety brankáře a zkoušeli to v šesti. Jenomže kotouč se díky energetikům dostal z pásma a nastal hromadný úprk k prázdné brance. V tomto závodě měli navrch domácí. Matěj Zeman poslal získaný kotouč Vítu Záhejskému a ten si střelou z úhlu zkompletoval hattrick – 4:1. Po pár sekundách se opět strhla bitka a na trestných lavicích začalo být pomalu těsno. Po závěrečném hvizdu málem došlo ke hromadné bitce a rozhodčí měli plné ruce práce se zklidněním situace.

Ohlasy trenérů

Tomáš Andrys (HC Energie Karlovy Vary):

Neměli jsme úplně ideální vstup do zápasu. Nicméně jsme věděli, že toto utkání bude opravdu těžké, což se samozřejmě potvrdilo. Tím, že jsme měli méně hráčů, tak jsme věděli, že to bude fyzicky náročné. To se nám také potvrdilo. Musím však dát klukům kredit, že se s tím i v tomto tvrdém utkání vypořádali a zatím vedeme sérii 1:0 a víme, že v Brně to bude opravdu, opravdu velmi těžké, abychom odtud odvezli alespoň nějaký zápas.

Jan Zachrla (HC Kometa Brno):

Zápas kvalitou odpovídal zápasu play-off. Z jedné strany domácí potvrdili kvalitu, kterou mají a my jsme hráli parádní hokej. Myslím si, že dnes bohužel rozhodly speciální týmy. My jsme v přesilovce gól nedali, ale bohužel jsme ho dostali. Takže tam se lámal chleba. Ty dva góly co potom byly, tak to už byla spíš víceméně hra o bank a už to nic neřešilo. Jak říkám, zápas byl vyrovnaný a série ještě není u konce.

Související články