HC Energie Karlovy Vary

Byl to boj, ale to je play-off, mají jasno hráči dorostu po utkání s Kometou

Statečných bylo sedm, mušketýři byli tři, tedy vlastně čtyři a energetiků bylo dvanáct. Dvanáct šikovných a talentovaných hokejistů, kteří nastoupili do prvního zápasu play-off, aby hájili barvy svého týmu, které ostatně, společně s odhodláním, měli i ve tvářích. Jejich esem v rukávu pak byl strážce branky Adam Ebenstreit, třináctý a pro tým velmi důležitý hráč, který jim jistil záda. Své spoluhráče podporovali i hráči, kteří do zápasu aktuálně nemohli zasáhnout. Zkrátka tým dorostu funguje jako již zmiňovaní mušketýři “Jeden za všechny a všichni za jednoho”.

Play-off, část sezony ke které směřuje snažení všech hráčů a realizačních týmů. Karlovarští mladíci se mohou spolehnout na zkušenosti, radu a podporu trenérů Tomáše Andryse a Martina Gombára. O kondici, která je alfou omegou na cestě k úspěchu pro každého hokejistu, se v týmu stará kondiční trenérka Magda Magner a brankáře má na starosti trenér Marek Zapletal. Ti všichni mají podíl na tom, že v prvním utkání play-off letošního ročníku Extraligy dorostu vyjelo na led třináct odhodlaných mladíků, kteří svou obětavostí a tvrdou prací zvládli náročný duel s týmem Komety Brno.

Zápas měl vše, co k play-off patří - skvělý hokej, emoce, šarvátky a také pořádné bitky. Energetici si sáhli na dno svých sil a ze zápasu vyšli posíleni a zoceleni, což jim ještě pár dní budou připomínat modřiny a šrámy. Do Brna, kde je čeká ještě tvrdší boj, odjíždějí klidnější díky prvnímu vítězství v sérii. V neděli zabojují o to druhé, které jim může zajistit vstupenku do dalších bojů. O tom, jak první zápas vyřazovacích bojů prožívali sami hráči se rozpovídali někteří z nich.

Útočník Jakub Galnor, přišel do Energie před letošní sezonou z Přerova a do týmu skvěle zapadl. „ Začalo nám play-off (úsměv). Ze začátku jsme moc nechytili tempo. Řekl bych, že nás soupeř přehrával. Dali jsme sice první gól, který nás uklidnil, ale vzápětí jsme ve druhé třetině gól dostali. Druhá třetina skončila 1:1 a v ní to byl hodně vyrovnaný hokej. Do třetí třetiny jsme se s kluky nabudili v šatně (usmívá se).

Vstřelili jsme gól v přesilovce. Myslím si, že ten nás hodně nakopl a hned potom jsme vstřelili další. Dal ho Víťa Záhejský, který dneska hrál parádní utkání, musím říct.” Šikovný útočník i ve svém rozhovoru dokazuje, že kluci jsou opravdu jeden tým a nikdo z nich neřeší, kdo dává góly, prostě jde o týmový výsledek. A přitom autorem druhého gólu, který jak sám říkal kluky nakopl, byl právě Jakub.

Na poznámku, že všichni na ledě hráli výborně s úsměvem reaguje. „Všichni jsme hráli parádní utkání, ale Víťovi se to dnes povedlo." A pokračuje „Soupeř už to neunesl. Nás hrálo jenom dvanáct a začali do nás jít. My jsme se samozřejmě nenechali, takže jsme do nich taky šli také. To nás oslabovalo, protože nás je dvanáct, takže občas jsme hráli jenom v deseti. Ke konci zápasu šel soupeř do šesti a my jsme dali gól do prázdné brány. Ten nás uklidnil a dohráli jsme celý zápas v pohodě. V neděli pojedeme do Brna. Myslím si, že tam to bude hodně vyhrocené.” Skutečnost, že hokejisté vnímají své fanoušky jako šestého hráče potvrzuje i Jakub. „Samozřejmě děkujeme fanouškům, protože ti nám také pomáhají a celou sezonu pomáhali a my jim děkujeme.”

Jeho střeleckým pokusům brankář Komety čelil celé utkání a někdy ho od gólu dělily opravdu milimetry. Vojtěch Váňa vymyslel akci z níž padl třetí gól Energie a i on má jasno v tom, že zápas rozhodně nebyl procházka růžovou zahradou. „Připravovali jsme se na těžké utkání a čekali jsme, že to bude náročné. Chtěli jsme ale vyhrát, abychom to v neděli měli lehčí. Výhra z domácího prostředí a před našimi fanoušky nám v Brně hodně pomůže. Tam tu podporu takovou nebudeme mít a o to to bude těžší,” potvrzuje Vojta to, že hráči podporu z hlediště v zápasech vnímají, a že jim pomáhá. Uvědomuje si rovněž, že utkání v Brně bude ještě vyhrocenější. „Soupeři hráli hodně tvrdě a možná i nečistě, ale je to play-off, takže si musíme zvykat. A musíme také hrát tvrději, ale je nás jenom dvanáct tak se nesmíme zranit.” Vyhlíží druhý zápas série na půdě soupeře šikovný útočník.

Další z útočníků, který si na výborném Martinovi Fajmonovi v brance Komety vylámal zuby, byl Matěj Zeman, který stejně jako jeho spoluhráči zkoušel dostat kotouč do branky celé utkání. Jeho podpis nese šance, kterou vytvořil pro Víta Záhejského a z níž padl čtvrtý gól. „Myslím si, že jsme na ně od začátku vlítli a soupeřům chvíli trvalo než se chytli a my jsme dali první gól. Ve druhé třetině Kometa vyrovnala a ve třetí třetině jsme dali tři góly. Hokej to byl parádní." S blížícím se koncem zápasu to na ledě stále více jiskřilo. Napětí houstlo už v závěru druhé třetiny a v té třetí bylo s podivem, že od jisker, které mezi oběma týmy létaly, netál led. Své o tom ví i Matěj. „Na konci druhé třetiny nás také hodně vylučovali, protože jsme si nenechávali líbit, jak do nás protihráči šli a také jsme přitvrdili. Ve třetí třetině se to už jenom řezalo. To už nebyl hokej, to byla válka. V play-off nás ale čekají už jenom takovéhle zápasy.” Na poznámku, že po tomto utkání bude duel v Brně asi peklo reaguje Matěj jedním slovem. ”Zábava.”

A co na zápas říká kapitán týmu Nick Mähler? I on si tvrdou hru soupeře vyzkoušel na vlastní kůži a zápas po tvrdém zásahu od jednoho ze soupeřů nedohrál. „Do zápasu jsme nastoupili s tím, že nemůžeme prohrát. Troufám si říct, že jsme celý zápas odehráli jako jeden tým, kde každý hrál naplno až do konce. Začátek byl velmi vyrovnaný, ale poté nám to tam začalo padat a už se hrálo lépe. Teď musíme naši sílu ukázat i ve druhém zápase, který nám pomůže ovládnout sérii,” chválí i burcuje svůj tým Nick, jako správný kapitán.

Související články