HC Energie Karlovy Vary

Skvělý obrat ve třetí třetině! Energie porazila Vítkovice

Úvodní část bez gólů a v další třetině inkasovaná branka. Pro Energii to začínala být noční můra. Ta ale v poslední třetině začala postupně miznout. Karlovarští dokázali využít dvě přesilové hry a dvakrát se v utkání dokázal prosadit Tomáš Rachůnek, který zpečetil dnešní výhru.
Tipsport extraliga, 14. kolo, pá 27.10.2023, Karlovy Vary, KV Arena
HC Energie Karlovy Vary
HC VÍTKOVICE RIDERA
3:1
0:0, 0:1, 3:0
Branky a nahrávky: 40:57 Rachůnek (Stříteský; 5/4), 45:32 Hladonik (Černoch, Rachůnek; 5/4), 59:05 Rachůnek (Gríger; 5/5) – 33:16 Vehovský (Raskob, Machovský; 5/5). Rozhodčí: Jeřábek, Květoň – Gerát, Klouček. Diváci: 3590. Vyloučení: 2:2. Využití: 2:0. Střely na branku: 35:28 (9:12, 11:7, 15:9). Zblokované střely: 19:19. Hity: 4:2. Vhazování: 28:30. Průběh utkání: 0:1, 3:1.
Rozhodčí: Jeřábek, Květoň – Gerát, Klouček
vyloučení2:2
využití2:0
oslabení0:0
střely na branku35:28
zblokované střely19:19
hity4:2
vhazování28:30
diváci3590
HC Energie Karlovy Vary: Frodl – Plutnar, Huttula, Mikyska, Stříteský, Havlín, Dlapa, Benda – Rachůnek, Černoch, Hladonik – Jiskra, Gríger, Beránek – Procházka, Kofroň, Zetterberg – Redlich, Přikryl, Koffer.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Machovský – Percy, Grman, Mikuš, Raskob, Gewiese, Prčík – Zdráhal, Chlán, Mueller – Bukarts, Krieger, Půček – Fridrich, Přibyl, Vehovský – Lednický, Krejsa, Slusarczyk.

Komentář k utkání

Úvodní třetina sice byla velmi živá, pro oba týmy ale spíše i rozehřívací. Ačkoliv nepadla žádná branka, obě mužstva však měla pár větších šancí. První minuty patřily více Energii, kde si první střelu připsal jen čtrnáct vteřin po úvodním vhazování Tomáš Rachůnek. Nadále se Karlovarští drželi před Matějem Machovským, kde jim ale k zakončení bránila hostující obrana či sám gólman.

První větší šance Vítkovic se naskytla v šesté minutě, kdy Dominiku Frodlovi vypadl po střele kotouč z náruče a za brankovou čáru se jej snažil dorazit Vojtěch Lednický. Po této akci se energetici usadili opět před vítkovickou brankou, kde se ale nezadařilo skórovat. V polovině třetiny měly Vítkovice další prostor k zakončení, kdy po střele Romana Půčka a následně vzniklým závarem před Frodlem zůstal volný puk jen několik centimetrů před brankovou čárou. Hra se poté otočila a na kotouči se více drželi Vítkovičtí. Půl minuty před koncem se Energie dostala před Machovského, kde se dostala k velké šanci. Konkrétněji Ondřej Beránek, který se s pukem dostal do mezikruží, odkud ale trefil připravený beton.

Začátek druhé dvacetiminutovky přinesl hned po několika vteřinách rychlou vítkovickou střelu Petra Muellera, kterou dokázal karlovarský gólman zneškodnit. Kotouč se v dalších minutách střídal mezi oběma týmy, ani jednomu z nich se ale nedařilo zakotvit v útočném pásmu a prosadit se. Vítkovice mohly ve 32. minutě využít přesilovou hru, když na trestnou lavici usedl Roman Přikryl za držení hole. Tu ale nakonec nepotřebovali, když vteřinu po skončení karlovarského trestu otevřeli skóre zápasu. Prudkou střelou do horního rohu zakončil Maxim Vehovský a dostal tak svůj tým do vedení.

Energetici se poté na chvíli dostali do útočné třetiny, kde se snažili vyrovnat. Puku se však později zmocnil i soupeř a hra se přelévala ze strany na stranu. Necelých třicet vteřin před ukončením druhé části se otevřely dveře trestné lavice i na druhé straně. Za faul kolenem si šel odpykat trest Petr Gewiese.

Do začátku poslední části šli tak energetici v přesile, kde se okamžitě usadili před Machovským. Stříteského střela sice byla sražena mimo branku, ta další už ale srovnala výsledek. Ve 41. minutě se z první prosadil Tomáš Rachůnek, který prostřelil vítkovického brankáře. Karlovarští se i nadále drželi poblíž soupeřovy branky. Na začátku 46. minutě se otevřela opět vítkovická trestná lavice, na kterou šel tentokrát za nedovolené bránění Juraj Mikuš. Energii se tak naskytla možnost této situace znovu využít a v té samé minutě se i zadařilo. Při kombinaci přihrál Jiří Černoch na Jana Hladonika, který přesnou střelou poslal svůj tým do vedení.

Dvě minuty na to oslabil Energii Matěj Stříteský za nedovolené bránění, domácí mužstvo se však dokázalo ubránit. V dalších minutách padaly střely na obou stranách, oběma gólmanům se však dařilo tyto šance mařit. V poslední minutě se ale nakonec podařilo prosadit opět Tomáši Rachůnkovi, který po přihrávce Dávida Grígera prokličkoval hostující obranou a překonal i Matěje Machovského.

Ohlasy trenérů

David Bruk (HC Energie Karlovy Vary): Pro nás to bylo velice složité a náročné utkání. Po dlouhé době jsme už potřebovali zabodovat doma. Utkání mi přišlo v prvních dvou třetinách velice opatrné, velice defenzivní a s minimem šancí z obou stran. Vítkovice šly do vedení a po dvou třetinách vedly. Musím říct, že my jsme si v těch dvou třetinách nevytvořili žádnou gólovou šanci. Nebylo tam nic. Vítkovice měly z mého pohledu jednu nebo dvě velice nebezpečné šance, které poté Frodl naštěstí zlikvidoval. To nás drželo v zápase. Do třetí třetiny jsme nastoupili s trochu změněnou sestavou. Chtěli jsme trochu otevřít hru a hrát více nátlakový hokej, ale klíčem k utkání byly využité přesilové hry a Dominik Frodl.

Jiří Veber (HC Vítkovice Ridera): Pro nás je to těžké, ale budu hodnotit naší hru. Myslím, že kluci to odbojovali. Na začátku jsme chtěli více zapracovat na defenzivní činnosti v obranném pásmu. Myslím, že tam ty některé věci byly vidět. V prvních dvou třetinách, když měl soupeř nějaké šance, tak je nevyužil. Po dvou třetinách jsme vedli, ale myslím si, že jsme soupeře dostali do zápasu naším vyloučením. V oslabení jsme dostali dva góly a i když ve třetí třetině byly nějaké šance a náznaky, tak už jsme nebyli schopni zareagovat. Mrzí nás to, ale je to tak. Teď nás nečeká nic lehkého. Dnes máme přesun a pozítří nás čeká další těžký zápas.

Fotogalerie

Související články