HC Energie Karlovy Vary

Derby rozhodly až nájezdy, Energie na úvod přípravy padla

Karlovarští hokejisté za sebou mají první přípravné klání letošní sezony. Síly změřili s partnerským Sokolovem. Napínavý a vyrovnaný duel až do samotného závěru rozhodly samostatné nájezdy, v nichž byl úspěšnější Baník a Energie si na úvod přípravy připisuje porážku.
Příprava na sezonu, přát., čt 8.8.2024
HC Baník Sokolov
HC Energie Karlovy Vary
5:4sn
2:1, 0:2, 2:1 - 0:0
Branky a nahrávky: 18. Csamangó (Rohan, Klejna), 20. Csamangó (Rohan), 41. Vracovský (Kern, Půlpán), 46. Šlechta (Tomeček, Vracovský) – 16. Gríger (Jaks, Ilomäki), 27. Jaks (Salsten, Sapoušek), 34. Černoch (Reunanen, Procházka), 58. Gríger (Reunanen, Jaks).
vyloučení5:2
využití0:1
oslabení0:0
HC Baník Sokolov: Hamalčík (Stuchlík) – Šedivý, Půlpán, Klejna, Rohan M., Bulka, Krajčík, Dorot – Tomeček, Kern, Vracovský, Rohan T., Kopta, Adámek L., Csamangó, Osmík, Křemen, Šlechta, Adámek M., Varvařovský
HC Energie Karlovy Vary: Habal (Frodl) – Jaks, Mamčics, Šalda, Reunanen, Tureček, Moravec, Plutnar, Rulík – Šik, Ilomäki, Gríger, Kružík, Salsten, Sapoušek, Procházka, Černoch, Kofroň, Koffer, Šír, Redlich.

Komentář k utkání

Karlovarští se do úvodního přípravného klání pustili s plnou vervou. Už v prvních minutách se energetici dostali do šance, když před Hamalčíkem zůstala jejich nová akvizice Arttu Ilomäki, jenž tváří tvář nepřekonal brankáře Sokolova. Ani v následné přesilové hře se hosté nedokázali prosadit a na první branku utkání se muselo čekat. Druhá početní převaha Karlovarských přišla ve 14. minutě. Ač se zpočátku nevyvíjela pro hostující celek slibně, na samotném konci se do rány opřel Jaks, jehož střelu tečoval Dávid Gríger a otevřel gólový účet zápasu - 0:1. Baník se pokoušel o rychlé vyrovnání, které zajistil Štěpán Csamangó - 1:1. Po chybě na útočné modré čáře Energie se zmocnil kotouče znovu Štěpán Csamangó, který vyrazil do samostatného úniku a nekompromisní střelou poslal Sokolov 22 vteřin před koncem první třetiny do vedení.

Domácí se na začátku prostřední části zápasu také dočkali přesilové hry, v jejíž první polovině byli velice aktivní, a však překonat Habala se nikomu ze střílejících baníkovců nedařilo. Nakonec se v největší šanci ocitl na druhé straně Gríger, jenž se po nepřesné rozehrávce zmocnil puku a pelášil sám na gólmana Sokolova, který špičkou brusle zamezil vyrovnávací brance. Ve 27. minutě se na modré čáře napřáhl Janis Jaks, ač se Hamalčík snažil gólu zabránit, kotouč mu propadl až za brankovou čáru - 2:2. Karlovarským pak vrátil náskok Jiří Černoch - 2:3. Navýšit vedení mohli hosté ve 36. minutě, kdy jim byla poskytnuta přesilová hra, tu však nedokázali patřičně využít. Karlovy Vary vedly po dvou třetinách nad Sokolovem o 3:2.

Závěrečnou dvacetiminutovku odstartoval Baník vyrovnávacím gólem, o který se postaral Tomáš Vracovský - 3:3. Ve 46. minutě zařídil vedení Sokolova Robert Šlechta, který přes těžké zakončení v mezikruží překonal brankáře Energie - 4:3. Těsné manko se Karlovarští pokusili smazat po oddechovém čase, kdy na lavičce zůstal Vladislav Habal. Reunanenovu střelu od modré nasměroval tečí za Hamalčíkova záda Dávid Gríger - 4:4.

V nastaveném prodloužení byli velice aktivní Karlovarští, kteří bombarodovali domácího gólmana střelami, ten však úspěšně odolával karlovarskému tlaku. Zhruba v polovině si nedovoleně počínal Gríger a přesilovku si tak zahráli domácí, a však ani nastavená hrací doba neurčila vítěze.

Samostatné nájezdy rozhodl ve prospěch Sokolova Štěpán Csamangó.

Ohlasy trenérů

Pavel Patera (HC Energie Karlovy Vary, hlavní trenér): Byl to náš první přípravný zápas, který byl hodně o bojovnosti. Máme samozřejmě plno věcí, které potřebujeme zlepšit, plno věcí budeme ještě teprve trénovat. Po osmi dnech nečekáme, že kluci budou sehraní.

Tomáš Mariška (HC Baník Sokolov, hlavní trenér): Bylo vidět, že je to jak pro nás, tak i pro soupeře první utkání. Karlovarský tým měl velkou Energii. Dostal nás na začátku hodně pod tlak. My jsme měli trošku problém zachytit tu rychlost a tempo, ale myslím si, že i s přispěním Petra Hamalčíka, který nás hodně podržel, jsme se postupem první třetiny i zápasu tomu přiblížit a a srovnat se trošičku s tou rychlostí. Měli jsme samozřejmě v některých situacích velké štěstí. Hosté nebyli úplně efektivní. Nám se povedlo dát několik odpracovaných branek a drželi jsme se pořád v zápase. Jsme rádi, že se nám tam objevovali některé věci, které se snažíme dělat v tréninku. K některým věcem jsme se ještě nedostali, protože je teprve začátek přípravy. Jde hlavně o nestandardní situace jako jsou přesilovky a oslabení. Ty jsme dneska nechávali jenom na hráčích a bylo to trošičku vidět, ale věřím, že toto bude povzbuzením pro náš tým do další práce a viděli jsme, že máme rozhodně na čem pracovat. Máme tam ještě hodně problémů, ale ukázal se charakter a týmovost a to je pro nás v této fázi asi nejdůležitější.

Související články