HC Energie Karlovy Vary

Příprava startuje! Na úvod derby v Sokolově

Je tady chvíle, na kterou se těší nejen fanoušci, ale i hráči a trenéři. Startují přípravné zápasy, v nichž hokejisté zužitkují všechnu letní dřinu. Premiéru na střídačce Energie si v utkání se sokolovským Baníkem odbydou nejen noví hráči, ale hlavně trenéři Pavel Patera a David Moravec. Jak si omlazený tým pod jejich vedením povede, uvidíme ve čtvrtek 8. srpna od 17:00 hodin. Vstupenky lze zakoupit online nebo hodinu před začátkem utkání na pokladně.
Kde utkání sledovat:
Online přenos
Stream
Vstupenky: Online předprodej

Informace pro fanoušky

Pro aktivní fanoušky Energie bude v Sokolově tradičně vyhrazen samostatný sektor. Těšíme se na všechny Karlovaráky v našem kotli!

Z kabiny soupeře

Stejně jako v Energii před loňskou sezonou, tak i v Baníku před tou letošní proběhly poměrně rozsáhlé změny. Pro fanoušky je zatím tou nejviditelnější změnou grafická podoba nové sezony, kterou vysvětluje ředitel klubu Luděk Beran „Novou sezonu zahajujeme v netradiční grafické podobě, která nese název Baničtí rytíři. Chceme dát nový impuls celému Sokolovsku a pozvat lidi na náš zimní stadion. Hrajeme druhou nejvyšší českou soutěž a věříme, že hokejová horečka po zisku titulu mistrů světa potrvá i v nové sezoně.“ Fanoušci se podle vedení klubu mohou těšit na spoustu změn.

Ty nastaly i v samotném týmu, kterému se nevyhnuly ani odchody. V brance Sokolova tak už nebude k vidění Martin Michajlov. Novou smlouvu v Energii podepsal Adam Rulík. Obranné řady opustili i Martin Weinhold a Jan Mlčák. V útoku pak fanoušci už neuvidí Jaromíra Kverku, Václava Adamce, Jana Bernovského a Daniela Vrdlovce, který ukončil kariéru.

Tým do nové sezony opět povede Tomáš Mariška, kterému bude asistovat Václav Eismann. Oba trenéři budou mít k dispozici dvacet jedna hráčů a tři gólmany ze stálé sestavy. Tu budou po dohodě mezi Energií a Baníkem doplňovat někteří hráči z karlovarského klubu. Stejně jako Energie, tak i Baník sází na mladé hráče a v jeho dresu budou k vidění nejen mladí hokejisté ze seniorských soutěží, ale i junioři, z nichž většina prošla Energií a někteří jsou zařazeni do společného Development programu obou klubů.

Jednou z nových posil je Robert Šlechta. Odchovanec Baníku, který bojoval v juniorce Energie, podepsal s klubem svou první profesionální smlouvu. „Na zápasy se samozřejmě těším a věřím, že se nám bude dařit. Přál bych si, aby na nás chodilo co nejvíce lidí a měli jsme jejich podporu. Tu potřebujeme v každém utkání a za každého stavu. Tedy ve chvílích, kdy se nám daří, i když se nám nedaří. Chtěl bych, aby lidé chodili na hokej a hokejem se bavili,“ říká pro klubový web mladý útočník. Dalším mladíkem, který s Baníkem pro příští sezonu podepsal smlouvu je obránce Kryštof Bulka.

Kromě Roberta do Sokolova přišli brankář Marek Stuchlík, který coby junior sbíral zkušenosti ve finském Lahti a nakoukl i do naší nejvyšší soutěže, kde vychytal Mladé Boleslavi výhru nad Třincem. Do obrany přišel Lukáš Půlpán, pro kterého půjde o první zápas proti svým bývalým spoluhráčům z Energie a mládežnický reprezentant Jakub Šedivý, který o sobě dával vědět nejen v liberecké juniorce. Pro roli zkušeného útočníka si sokolovští trenéři vyhlédli Ondřeje Koptu. Ten přichází z nejvyšší francouzské soutěže. Dalším nadějným mladíkem je odchovanec Slavie útočník Jan Kern, který v loňské sezoně vybojoval se Vsetínem mistrovský titul. Útok posílí také Lukáš Adámek. Lukáš se na západ Čech vrací od znojemských Orlů a fanoušci si ho mohou pamatovat nejen z dresu karlovarské juniorky, ale i z toho sokolovského.

Na vzájemný duel se podle trenéra Tomáše Marišky celý tým včetně koučů těší, protože je čeká zajímavá konfrontace, v níž se mohou ukázat všichni hráči, kteří budou mít zároveň možnost porovnat se svými extraligovými kolegy. A jak kouč Baníku říká, je to zajímavá příležitost, při níž se ukáže co je potřeba doladit a na čem dále pracovat.

Aktuální soupiska Baníku Sokolov: Hamalčík, Stuchlík - Klejna, Tureček, Krajčík, Rohan M., Dorot, Bulka, Pulpán, Šedivý - Rohan T., Tomeček, Vracovský, Osmík, Křemen, Šlechta, Adámek L., Csamangó, Adámek M., Varvařovský, Kopta, Kern

Z kabiny Energie

Vedení klubu zahájilo před letošní sezonou přestavbu týmu, jehož základem zůstali někteří zkušení hráči, které doplnili nadějní mladíci a typologicky vhodné posily nejen z tuzemska, ale i ze zahraničí.

Hlavní změna proběhla v trenérském týmu. Hlavním koučem Energie se stal Pavel Patera a David Moravec. Olympijští vítězové z Nagana spolu naposledy působili u reprezentační sedmnáctky. Trenérem gólmanů je nově karlovarská legenda Lukáš Mensator.

S Energií se rozloučili obránci Lukáš Pulpán (Baník Sokolov), Garret McFadden (Innsbruck), Matěj Stříteský (VHK ROBE Vsetín), Tomáš Havlín (BK Mladá Boleslav), Joona Huttula, Tomáš Bartejs (Kometa Brno). Karlovarské útočné řady pak opustili Jan Hladonik (Vítkovice Ridera), Iikka Kangasniemi (Lahti), Tomáš Rachůnek (Kometa Brno), Roman Přikryl (Slavia Praha), Jan Bernovský (HC Stadion Litoměřice) a Lukas Zetterberg.

Černobílý dres budou nově oblékat obránci Adam Rulík (Baník Sokolov), Janis Jaks (Verva Litvínov), Tarmo Reunanen (Lukko Rauma), Roberts Mamčics (Nové Zámky), David Moravec (Halifax Mooseheads), Radim Šalda (Verva Litvínov). Útočné řady pak rozšíří Otakar Šik, který se do Energie vrací z Dukly Jihlava. Ze zkušené v zámoří se vrací odchovanec Robin Sapoušek, který poslední dvě sezony hrál ve WHL a z Ameriky pak Ľubomír Kupčo, který hrál v USHL. Dalšími posilami pak jsou Jan Šír (Bílí Tygři Liberec) a Jan Kern (VHK ROBE Vsetín). Zahraničními posilami do útoku jsou Arttu Ilomäki (KooKoo) a Eirik Salsten (Storhamar).

Vzhledem k partnerství obou klubů bude nadcházející duel zajímavý samozřejmě také pro energetiky a stejně jako trenérům Baníku může i těm karlovarským přinést první poznatky do další práce, neboť vzhledem k poměrně širokému kádru Energie budou hráči bojovat o místo v základní sestavě. Pro část týmu bude zápas speciální i v tom, že se potká se svými bývalými spoluhráči, což je případ například Adama Rulíka, který za Sokolov hrál nebo Robina Sapouška, který se na ledě potká se svými spoluhráči z karlovarské juniorky a poprvé tak proti sobě stanou v rolích soupeřů. Uvidíme, který tým se nakonec v přátelském derby bude radovat z vítězství.

Na ledě Sokolova by se měla představit silná sestava Energie včetně řady letních posil, její přesné znění zveřejníme fanouškům po dopoledním čtvrtečním rozbruslení.