HC Energie Karlovy Vary

Hráči ukázali charakter, říká Mariška po Bledu

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z BLEDU - Na turnaji v Bledu obsadila karlovarská Energie bronzové třetí místo. V konfrontaci se zahraničními soupeři a v boji s únavou z náročného programu posledních týdnů ale energetici obstáli. „Hráči ukázali charakter, že i při velké únavě si dokázali utkání vzít zpět a uhrát alespoň třetí místo,“ říká asistent Tomáš Mariška.

Náročné dvoufázové tréninky, k tomu turnaj ve slovinském Bledu, srpen nepřinesl hráčům karlovarského Áčka nic snadného. Mezinárodní klání v okolí malebného jezera navíc přinesl energetikům tři zápasy ve třech dnech. „Na posledním utkání bylo znát, že hrajeme třetí zápas ve třetím dnu. Únava byla patrná. šeDomnívám se, že jsme drtivou většinu utkání byli lepším týmem, trápila nás akorát produktivita v koncovce. Vytvářeli jsme si velké množství šancí, ale nedařilo se nám prolomit střeleckou smůlu. Inkasovali jsme nešťastný gól v oslabení, kdy se puk šťastně odrazil a soupeř se výborně trefil. Následovalo obléhání branky soupeře, kterou se nám podařilo dobýt až těsně před koncem. Hráči ukázali charakter, že i při velké únavě si dokázali utkání vzít zpět a uhrál alespoň třetí místo," zhodnocuje poslední zápas a také celý turnaj Mariška.

Villach, Záhřeb a Jesenice. Tři týmy ze tří různých zemí hrající různými herními styly, i to kromě třetího místa přinesl v neděli skončený turnaj. „Turnaj byl uspořádán velmi kvalitně. Týmy, se kterými jsme se potkali, měly velkou kvalitu. Ať to byl Villach, Medveščak nebo v posledním zápase Jesenice, což je v podstatě nejlepší slovinský tým. Byli to soupeři, kteří hrají odlišný styl hokeje, než na který jsme zvyklí," navazuje na hodnocení.

Prostředí Bledu je nádherné, hráči měli také čas zajít si na procházku k jezeru. Turnaj energetiky prověřil před vstupem do sezony a zároveň navštívili nové prostředí. „Myslím si, že nás turnaj prověřil a ukázal nám zase další jiné věci a zároveň nám napověděl také k sestavě. Prostředí, ve kterém se turnaj odehrával bylo nádherné. Myslím, že i hráči si vyčistili hlavu, podívali se také na jiné místo a doufám, že jsme také stmelili partu. Všechna očekávání byla splněna," dodává spokojeně asistent trenéra.

V prvním duelu proti Villachu Energie dominovala, v ostatních zápasech už ale bylo dění na ledové ploše vyrovnanější. „Odehráli jsme velmi dobrý zápas s Villachem, bylo na nás vidět, že máme dostatek sil. Ve druhém utkání jsme se střelecky trápili, ale na druhou stranu to byl, po hokejové stránce, zápas pravděpodobně nejhezčí. S Villachem jsme vstřelili hodně branek a vyhráli jsme, zato s Medveščakem to bylo zase jiné. To byl zápas, který měl parádní parametry a nasazení. Považuji jej za nejlepší utkání na turnaji," zpětně zhodnotil zápasy šestatřicetiletý kouč, které mají energetici za sebou.

Před odjezdem do Slovinska vstřelili energetici třicet branek a inkasovali 27 gólů. Na turnaji se Karlovy Vary radovaly osmkrát a za záda brankářů v zelených dresech padly pouhé čtyři branky. „Pro nás je pozitivní, že jsme málo branek také inkasovali. Je to dané také výbornými výkony našich gólmanů, kteří na turnaji zachytali velmi dobře, ať to byl Tomáš Závorka nebo Ondřej Kuchař. Myslím si, že se celému týmu zlepšuje také hra do defenzivy. Co se týká naší koncovky, tam je zejména podepsaná únava. Za tento týden jsme odehráli čtyři zápasy, nyní ještě tři zápasy ve třech dnech. Také nám chybělo trošku štěstí. Možné je, že kdybychom byli odpočatější, situace bychom řešili lépe. Šance jsme si ale vytvářeli, tudíž věřím, že góly dávat budeme. Pozitivní je, že se nám zlepšuje hra do obrany," vynesl hlavní pozitiva turnaje Tomáš Mariška.

Začátek extraligy se pomalu blíží a Energie má ve své sestavě stále několik hráčů na zkoušku. Kádr pro start nejvyšší soutěže ale uzavřen ještě není.„Do soutěže ještě zbývají tři týdny. Nechci tedy říkat, že sestavu máme pohromadě. Turnaj nám ale určitě pomohl, vyzkoušeli jsme nové vazby a myslím si, že se sestava začíná rýsovat k finální podobě," říká Mariška a dodává.

„Už nechceme příliš experimentovat, chceme se blížit k finální sestavě. Záleží také na zdravotním stavu hráčů. Nyní máme takový regenerační týden, kdy potřebujeme vstřebat únavu z náročného týdne. Do posledních zápasů v přípravě bychom chtěli jít v co nejkvalitnější sestavě, abychom se již skutečně začali připravovat na první mistrovské utkání," ukončuje rozhovor Tomáš Mariška.