HC Energie Karlovy Vary

Energie ovládla západ! Dramatický obrat přinesl výhru nad Plzní

Od bezbrankové první třetiny přes vyrovnaný průběh až k překvapivému rozuzlení. Karlovy Vary předvedly v Plzni skvělý obrat a po vítězství 4:2 ovládly západočeské derby. Klíčové momenty přišly v posledních minutách zápasu.
Příprava na sezonu, přát., út 20.8.2024, LOGSPEED CZ Aréna
HC Škoda Plzeň
HC Energie Karlovy Vary
2:4
0:0, 1:1, 1:3
Branky a nahrávky: 30. Holešinský (Simon, Schleiss), 50. Urban (Šiler) – 37. Kružík, 43. Šír (Koffer), 56. Čihař (Černoch), 59. Redlich.
Rozhodčí: Sýkora, Šindel – Gerát, Malý
vyloučení3:5
využití0:0
oslabení0:0
HC Škoda Plzeň: Malík – Skok, Merezhko, Piskáček, Pšenička, Kvasnička, Malák, Brůna – Södelrund, Lev, Archambault – Schleiss, Simon, Holešinský – Matýs, Mertl, Hauser – Šiler, Urban, Mužík.
HC Energie Karlovy Vary: Frodl – Reunanen, Mikyska, Rulík, Moravec, Šalda, Plutnar – Gríger, Ilomäki, Kofroň – Jiskra, Černoch, Procházka – Čihař, Sapoušek, Kružík – Redlich, Šír, Koffer.

Komentář k utkání

Úvodní dvacetiminutovka západočeského derby skončila bez branek. Avšak klíčovým momentem bylo nařízené trestné střílení, kterého se v 7. minutě ujal Tim Söderlund, jehož bekhendový blafák vyčapal brilantní Frodl. Oba týmy si vytvořily několik slibných šancí. Za zmínku stojí zejména Söderlundova střela z první od pravé tyče či nebezpečný pokus Grígera z bezprostřední blízkosti. Ovšem oba gólmani čarovali mezi tyčemi a nepustili za svá záda jediný puk. V posledních minutách se hra přelévala ze strany na stranu, ale ani jeden z týmů nedokázal strhnout vedení na svou stranu.

Gólový účet zápasu otevřela Plzeň ve 29. minutě, kdy Dominik Simon našel přesnou přihrávkou volného Adriána Holešinského u pravé tyče, ten nezaváhal a z první střely nekompromisně zavěsil puk pod víko Frodlovy branky. Energie však dokázala vyrovnat v 37. minutě, když se Daniel Kružík prosadil střelou z mezikruží. Do závěrečné dvacetiminutovky tak oba celky vstoupí za nerozhodného stavu 1:1.

Závěrečná třetina přinesla dramatický obrat ve skóre. Nejprve ve 43. minutě otočil stav ve prospěch Karlových Varů Jan Šír, který zakončil akci po přihrávce Filipa Koffera zpoza branky. Plzeň však dokázala odpovědět v 50. minutě, kdy se prosadil Tomáš Urban po krásné individuální akci Šilera. Karlovarští o pár minut později znovu dostali do vedení, když jednomu z plzeňských obránců pláchl Vojtěch Čihař. Škoda pokoušela uspět při hře se šesti hráči v poli. Kotouč do prázdné brány Plzně dovezl s ledovým klidem Tomáš Redlich. Energetici uspěl v západočeském derby a vezmou si pomyslné tři body.

Ohlasy trenérů

David Moravec (HC Energie Karlovy Vary, asistent trenéra): „Spokojenost je veliká. Pro mě osobně je to první vítězství, protože proti Cornellu jsem nebyl na střídačce. V každém derby je výhra sladší, rivalita je obrovská. Pro mě to bylo první západočeské derby a jsme rádi, že jsme ho zvládli. Zejména pak závěr, kdy jsme si šli za vítězstvím a začali hrát bezpečné kotouče a situace. Zbytečně jsme neriskovali. Zápas jsme prohrávali 1:0. Svědčí o síle mužstva, že jsme dokázali otočit, ale důležité pro nás je, co se děje po 65 minut. Je důležité, že se hráči nedívali na skóre, ale soustředili se na hru - na každý souboj, každé střídání. Výsledek se potom dostaví."