HC Energie Karlovy Vary

Famózní obrat proti Hradci! Beránek zářil hattrickem

První domácí tříbodová výhra nad Hradcem od roku 2017 a jak se na ni energetici nadřeli. Na začátku druhé třetiny to vypadalo marně a zdálo se, že se celý tým po třech brankách kompletně sesype. Ohromná vůle, tvrdá práce, technický gól a Beránkův hattrick přinesl velkolepý obrat a fanoušci si mohli užít první letošní domácí výhry a s tím také děkovačku.
Tipsport extraliga, 4. kolo, út 24.9.2024, Karlovy Vary, KV Arena
HC Energie Karlovy Vary
Mountfield HK
6:3
1:0, 2:3, 3:0
Branky a nahrávky: 16:59 Jiskra (Černoch, Reunanen; 4/4), 27:57 Černoch (Jaks, Reunanen; 5/3), 37:18 Beránek (Procházka, Jiskra; 5/4), 54:20 Beránek (Gríger, Černoch; 5/5), 58:08 Gríger (5/5), 58:55 Beránek (5/5) – 20:50 McCormack (Jergl, Perret; 5/5), 21:50 Štohanzl (Kalina; 5/5), 23:06 Miškář (Jergl, Freibergs; 5/5). Rozhodčí: Cabák, Šindel – Šimánek, Gerát. Diváci: 3260. Vyloučení: 4:5. Využití: 2:0. Střely na branku: 18:35 (4:14, 7:13, 7:8). Zblokované střely: 7:18. Hity: 2:2. Vhazování: 24:35. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 6:3.
Rozhodčí: Cabák, Šindel – Šimánek, Gerát
vyloučení4:5
využití2:0
oslabení0:0
střely na branku18:35
zblokované střely7:18
hity2:2
vhazování24:35
diváci3260
HC Energie Karlovy Vary: Frodl – Reunanen, Mikyska, Moravec, Jaks, Mamčics, Šalda, Plutnar – Gríger, Salsten, Beránek – Jiskra, Černoch, Procházka – Čihař, Sapoušek, Kružík – Redlich, Šír, Koffer.
Mountfield HK: Škorvánek – Freibergs, Bučko, Kalina, McCormack, Pavelka, Mudrák, Černý – Perret, Estephan, Batna – Pavlík, Miškář, Jergl – Dmowski, Tamáši, Šťastný – Novotný, Štohanzl, Pour – Chalupa.

Komentář k utkání

Povzbuzeni prvními góly a výhrou na Spartě nastoupili energetici v úterý večer do souboje s hradeckým Mountfieldem. Že by se týmy chtěly od začátku šetřit se zrovna napsat nedá, souboje tvrdé a naplno byly k vidění od samotného úvodního vhazování. Snažení energetiků přihlížel také bronzový olympijský medailista a fanoušek karlovarského hokeje, šermíř Martin Rubeš. Nevíme, zda hráčům dodal nějaké rady, jak soupeře popíchnout, ale ofenziva nikomu nechyběla. Možná i naopak, spíše se více útočilo, než bránilo, ke gólu to ale vedlo až na konci samotné třetiny. Vít Jiskra se protáhl do pásma, stahovačka na střed a krásná střela pod víko.

Fanoušky úvodní branka trochu uklidnila, ale na to, co se dělo po pauze, je rozhodně nic nepřipravilo. Zda zůstali energetici myšlenkami v šatně nebo jen nebyli připravení je otázkou, každopádně hned po 50 vteřinách přišlo vyrovnání, Graeme McCormack krásně tečoval puk přímo do branky. Uběhla jen minuta a síť se za Frodlem vlnila znovu. Martin Štohanzl dostal nabito na vrchol kruhu a nemýlil se. Tentokrát to bylo už „jen“ 76 vteřin, než obrana Energie znovu kapitulovala. Před Frodlem zcela nehlídaný Patrik Miškář ve vzduchu trefil kotouč a karlovarský brankář opět neměl sebemenší šanci.

Nikdo se v tu chvíli nemohl divit, že se KV Arenou rozléhal pískot a byl zcela zasloužený, tak mohutný výpadek si energetici nesmí dovolit, návraty bývají extrémně těžké. V úterý ale měli hráči štěstí, podařilo se jim to. Pro ně v některých sezonách až neoblíbená činnost – přesilová hra, přinesla snížení. Proti třem se totiž podařilo kapitánu Jiřímu Černochovi i trochu se štěstím skórovat prakticky z rohu. Energetici nebyli ve skórování tak rychlí, na soupeře následující minuty tlačili, sami se ale často museli i bránit. Obrana toho večera nebyla nejkompaktnější a často se tam vytvářely mezery, kterých se soupeř snažil využít, brána naštěstí zůstala zavřená. Aktivita se ale energetikům vyplatila opět v závěru třetiny, když při přesilové hře Procházka křižným pasem našel Ondřeje Beránka. Závěr třetiny tak přinesl alespoň zklidnění, v ochozech spokojenost ale nepanovala.

Skoro až nudný se zdál úvod závěrečné třetiny proti té prostřední, týmy ale musely hrát více zodpovědně, případné zaváhání už by mohlo být fatální. To nechtěl dopustit nikdo a opravdu to bylo na ledě znát. Šance na obou stranách byly, to ano, ale nebylo to nic výrazného, ze sedaček to diváky nezvedlo. Rozhodnutí zápasu přišlo pět minut před koncem. Dávid Gríger odseděl trest za Frodla, naskočil na led a hned dokázal vykouzlit gól ze spolupráce s Ondřejem Beránkem. Dostat se do vedení takto před koncem je obrovská výhoda a Hradec se dostal pod enormní tlak. Trenér Martinec sáhl poměrně brzy po hře bez brankáře, což se nevyplatilo. Dávid Gríger ujížděl sám na prázdnou bránu, před kruhy byl faulovaný a rozhodčí se s tím nepáral, rovnou ukázal na technickou branku. O pár vteřin později završil hattrick střelou do prázdné Ondřej Beránek a energetici se mohli radovat z první domácí výhry v sezoně.

Ohlasy trenérů

David Moravec (HC Energie Karlovy Vary): Musím říct, jsme velmi šťastní, že jsme to dotáhli do vítězného konce. Hlavně ve druhé třetině jsme tahali za kratší provaz, mohlo to být daleko horší. Byli jsme schopni, hlavně v přesilovce, se vrátit do zápasu. Bylo to velmi důležité, protože jsme na nich hodně pracovali. Do zápasu jsme nastoupili… všude jsme byli o kousíček později, soupeř nás nutil k drobným chybám, což vyústilo ve druhé třetině. Za to zlomení jsme opravdu rádi hlavně s ohledem na předchozí zápasy, kdy jsme toho nebyli schopní, ačkoliv jsme tlačili.

Peter Frühauf (Mountfield HK): Těžko se to hodnotí. Taková naše stará dobrá písnička. Hrajeme dobře, prohrajeme. Myslím, že se to lámalo ve druhé třetině, měli jsme skvělý nástup a doufám, že nebudu drzý, ale mohli jsme myslím odskočit o víc gólů. Měli jsme hlavně odskočit o víc gólů. Potom přišly momenty, kdy jsme se velmi hloupě nechali vyloučit. Dostali jsem nešťastný gól, tam se to rovnalo, soupeř se dostal na koně. Třetí část byla vyrovnanější, mámě přesilovku a v rozhodujícím momentě zlomíme hokejku. Nevím co říct, kluci chtějí, bojují. Potřebujeme úseky, kdy máme navrch, přetavit ve více gólů.

Fotogalerie

Související články