HC Energie Karlovy Vary

Vítězné derby! Energie rozdrtila Plzeň

Energetici chtěli navázat na předchozí dvě vyhraná utkání a přidat doma třetí výhru v řadě, a to se jim náramně povedlo. Energie šla do vedení již v úvodu zápasu, když Ondřej Procházka prostřelil Hrenáka. Druhá dvacetiminutovka byla hektická na góla. Na 2:0 zvyšoval Ondřej Beránek, poté se trefil Janis Jaks, Dávíd Gríger, na straně Plzně přidal jediný zásah Jakub Klepiš. Další zásahy pak přidali Ondřej Beránek a Eirik Salsten a Energie se tak mohla radovat z výhry 6:1
Tipsport extraliga, 10. kolo, pá 11.10.2024, Karlovy Vary, KV Arena
HC Energie Karlovy Vary
HC Škoda Plzeň
6:1
1:0, 5:1, 0:0
Branky a nahrávky: 01:16 Procházka (Reunanen; 5/5), 21:05 Beránek (Jaks, Reunanen; 5/4), 24:21 Jaks (Černoch, Beránek; 5/5), 25:10 Gríger (Jiskra, Reunanen; 5/5), 29:53 Beránek (Černoch, Čihař; 5/5), 31:04 Salsten (TS) – 28:54 Klepiš (Schleiss; 5/5). Rozhodčí: Mejzlík, Květoň – Lhotský, Hnát. Diváci: 5274. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Střely na branku: 31:19 (10:5, 12:10, 9:4). Zblokované střely: 10:13. Hity: 4:4. Vhazování: 31:22. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 6:1.
Rozhodčí: Mejzlík, Květoň – Lhotský, Hnát
vyloučení3:4
využití1:0
oslabení0:0
střely na branku31:19
zblokované střely10:13
hity4:4
vhazování31:22
diváci5274
HC Energie Karlovy Vary: Frodl – Moravec, Jaks, Reunanen, Plutnar, Mamčics, Mikyska, Rulík – Čihař, Černoch, Beránek – Jiskra, Gríger, Procházka – Salsten, Ilomäki, Sapoušek – Redlich, Šír, Koffer.
HC Škoda Plzeň: Hrenák (26. Malík) – Malák, Zámorský, Skok, Merezhko, Piskáček, Pšenička, Dujsík – Archambault, Lalancette, Holešinský – Söderlund, Simon, Lev – Schleiss, Klepiš, Matys – Urban, Mertl, Strnad – Hauser.

Komentář k utkání

Energetici rozehráli západočeské derby nejlépe, jak mohli. V čase 1:16 Tarmo Reunanen zavezl puk do pásma a před brankou našel volného Ondřeje Procházku, který poslal Energii do vedení - 1:0. Ve čtvrté minutě měla Plzeň k dispozici přesilovou hru, kterou ale využít nedokázala. Karlovarští mohli jít do vedení o dvě branky, když Vít Jiskra vyjel z rohu s kotoučem až před Hrenáka, který dokázal zakročit vyrážečkou.

Energetici byli při chuti. Vojtěch Čihař předvedl krásnou individuální akci, kde si obhodil protihráče a poté zakončil do spojnice. Větší šanci měl na hokejce Tim Soderlund, který střílel zpoza obránce, ale Frodl si s jeho pokusem dokázal poradit. Dvě minuty před koncem první třetiny mohlo být srovnáno. Jakub Klepiš dostal přihrávku přes osu, ale naštěstí pro domácí trefil pouze spojnici. Dvacet vteřin před koncem první třetiny Energetici dostali možnost přesilové hry, její zbytek si však přenesou do druhé třetiny, za stavu 1:0 pro domácí.

A tu se jim podařilo využít. Janis Jaks vypálil od modré a Ondřej Beránek nadvakrát dorážel za Hrenáka - 2:0. Gól ještě musel potvrdit videorozhodčí. O tři minuty později už to bylo o tři branky! Jiří Černoch našel zcela volného Janise Jakse, který krásně vymetl pravý růžek Hrenákovi branky - 3:0. Energetici byli v laufu! Hned o 49 vteřin později to bylo o čtyři branky. Laxního přístupu plzeňské obrany využil Vít Jiskra, který našel volného Dávida Grígera, který překonal Hrenáka po čtvrté a zároveň ho vyhnal z branky, kde ho nahradil Nick Malík - 4:0.

Druhá třetina byla gólově bohatá. A i Plzeň se dočkala svého prvního gólu. V čase 28:54 se odražený kotouč dostl k Jakubu Klepišovi, který puk dorazil za Frodla - 4:1. Hned o minutu později už to bylo opět o čtyři branky. Ondřej Beránek nakopl svoje turbo, protáhl se mezi dvěma hráči a překonal Malíka - 5:1. A Karlovarští neměli dost! Arttu Ilomaki unikal sám na Malíka a jeden z obránců ho zahákoval a bylo nařízeno trestné střílení. Toho se chopil Eirik Salsten, který se štěstím prostřelil Malíka - 6:1. Dále už se ni v této hektické třetině nestalo a do kabin se šlo za stavu 6:1 pro Energii.

Z kraje třetí třetiny ihned po vhazování na levém kruhu u Dominika Frodla zkusil vypálit Archambault, ale jeho střela odrazila od bránícího karlovarského hráče. Třetí třetina se hrála již v klidnějším duchu co se týče šancí. Tarmo Reuanen se pokusil zakončit z boku branky, ale Nick Malík si pohlídal prostor mezi nim a tyčkou. Energetici na nějaký čas zamknuli plzeňskou pětku v jejich třetině a snažili si přidat ještě jeden gól, tuto souhru zakončoval tvrdou bombou Ondřej Beránek, ale Malík jeho střelu kryl do lapačky. Poté už se nic důležitého nestalo a třetina se už spíše dohrávala, a tak Energetici mohli slavit výhru v západočeském derby 6:1.

Ohlasy trenérů

David Moravec (HC Energie Karlovy Vary): My jsme velmi rádi, že jsme navázali na výsledky z předešlých zápasů, které jsme vyhráli. To, co je důležité, když opomenu výsledky, jsou herní činnosti, protože ty nás dostaly k dnešnímu úspěchu, takže to je strašně důležité. Velmi si ceníme defenzivního pojetí všech hráčů, včetně brankáře, obránců, útočníků. Ve třetí třetině, kde jsme chtěli hrát velmi zabezpečeně, zodpovědně, ale zároveň velmi aktivně a čekat na chybu soupeře, to se nám podařilo a to, že jsme nedali gól, tak to pořád zůstalo 6:1 a bereme tři body, což je důležité pro další vývoj, který nás čeká.

Václav Pletka (HC Škoda Plzeň): Co k tomu říct...Těžké utkání z naší strany, myslím si, že se na nás poznamenal ten zápas s Kladnem. Tady jsme dostali rychlý gól a padla na nás deka a pak nám to tam napadalo. Po čtvrtém gólu jsme se trochu nadechli, když jsme dali na 4:1, z naší strany to pak mělo parametry, začali jsme bojovat, ale pak soupeř dal na 5:1 a to nás vrátilo zpět, kde jsme byli, pak jsme dostali šestý gól. Z naší strany těžký, soupeř si za vítězstvím šel od začátku.

Související články