HC Energie Karlovy Vary

Není lehkých soupeřů, říká trenér dorostu Andrys. Jaké má s týmem cíle?

Letní příprava skončila a na energetiky čekají přípravné zápasy před sezonou. Jedním z prvních týmů, které šly do akce byl i extraligový dorost. Svěřenci Tomáše Andryse a Martina Gombára za sebou mají nejen náročnou letní přípravu, ale také soustředění na Měděnci. To vše jim hodně pomůže v nové sezoně, která bude vzhledem k formátu a i složení skupiny hodně náročná. To si uvědomuje i kouč sedmnáctky Tomáš Andrys.

Pane trenére, jak jste prozatím spokojený s průběhem přípravy?

Jsme zatím úplně na začátku (úsměv). Ale určitě jsme rádi, že jsme byli, stejně jako loni, na soustředění. Letos nám to vyšlo na Měděnec. Za mě to byl ideální start do přípravy na ledě a jsme rádi, že jsme soustředění mohli absolvovat.

Vzhledem k tomu, že máte stejně jako před loňskou sezonou poměrně obměněný tým, tak to byla pro kluky i pro vás výborná příležitost se navzájem poznat…

To je určitě pravda. Právě v tom jsou ta soustředění výborná. Kluci se navzájem trošku víc poznají. Samozřejmě nechtějí mít telefony a bez nich je to pro ně o hodně lepší, protože jsou mnohem víc spolu. Tento čas mimo tréninků tráví různými aktivitami typu ping-pong, karty a tak dále (úsměv). Ale hlavní je, že kluci se za ten týden zvládnou lépe poznat, což je výborné, protože někteří hráči se v životě neviděli (úsměv).

Bavíme se spolu po prvním přípravném zápase, ve kterém nastoupili kluci z ročníku 2008 proti svým americkým vrstevníkům, jak byste ho hodnotil?

Bylo to z obou stran takové všelijaké (úsměv). Na druhou stranu je to těžké, protože tým soupeře přicestoval teprve v úterý, což pro ně bylo poměrně složité. Podle výsledku a ani celkově bych asi ten zápas nechtěl hodnotit.

První srpnový víkend vás čeká President Cup v Třinci. Loni jste turnaj vyhráli. Když jsme spolu mluvili na začátku předchozí sezony, tak jste říkal, že vám to vítězství pomohlo nejen v tom, že se kluci semkli, ale i při vstupu do sezony…

To vítězství bylo spíš taková třešnička na dortu (úsměv). Jde hlavně o to, připravit tým na sezonu. Zápasy na turnaji jsou velmi kvalitní a pro kluky je to výborný test směrem k sezoně a k poznání toho, co je během dalších měsíců čeká.

Máte už jasno, které kluky sebou vezmete nebo se ohledně sestavy budete rozhodovat třeba až po pátečním utkání s Litvínovem?

Určitě se ještě budeme rozhodovat a uvidíme, jak to bude vypadat. Budou nějaké reprezentační akce, což znamená, že někteří z našich hráčů tam mohou být vybráni, takže s námi na President Cup nepojedou. Někteří kluci nejsou zdravotně fit, takže dostanou šanci se předvést další. Myslím si, že kdokoliv tam pojede, tak si turnaj užije, protože je hrán opravdu na velmi kvalitní úrovni.

Posledním soupeřem přípravy bude opět Litvínov a půjde v podstatě už skoro o nakročení do sezony, protože pár dní po něm se utkáte v prvním ostrém zápase se Slavií.

Věřím, že v tom posledním zápase to už bude vypadat tak, jak bychom měli nastoupit proti Slavii. A uvidíme (úsměv). Samozřejmě je Slavie těžký soupeř hned na začátek, ale kdo je letos lehký soupeř?

To je pravda, podle rozlosování a systému v extralize vás žádní lehcí soupeři nečekají...

De facto je jedno s kým začínáte. Jestli začínáte doma nebo venku. Ta soutěž bude velmi vyrovnaná.

Na druhou stranu vás díky tomu čekají opravdu kvalitní zápasy, což je pro kluky a jejich rozvoj dobré. Bavili jste se v kabině už o nějakém cíli pro sezonu?

Vzhledem k tomu, jak je extraliga nově rozvržená, tak směrem k play-off bude cílem první pětka, přičemž kdo nepostoupí, tak má šanci si play-off vybojovat ze spodu, z nižší nadstavby. Ale jednoznačně si s klukama ještě sedneme a probereme, co do sezony budeme chtít. Ale určitě jedním z cílů bude udělat tu první pětku, tak jako to loni byla první čtyřka (úsměv).

Děkuji za rozhovor.