HC Energie Karlovy Vary

Po třech titulech v řadě je Branislav Kubka zpět ve Varech! Odkud se zná s Lukášem Kozákem?

Několikanásobný nejproduktivnější bek týmu, v současnosti už trojnásobný slovenský mistr a karlovarským fanouškům poměrně známý zadák. Branislav Kubka zelenobílý dres oblékal už v minulosti, když poprvé opustil Slovensko a vydal se na zkušenou na západ Čech. Nyní čeká na rodáka z Detvy druhá štace v Energii, bude delší než ta první?

Na cestu hokejisty naskočil Branislav Kubka jen dvacet kilometrů od svého rodiště, totiž ve Zvolenu, jehož béčko dorostu tehdy hrálo druhou slovenskou ligu. Mezi výběrem do osmnácti let Kubka pravidelně nastupoval už coby patnáctiletý a hned ve své druhé sezoně 04/05 se blýskl dvanácti body za čtyři góly a osm nahrávek ve 33 utkáních, díky čemuž si pro následující ročník vybojoval místo v hlavním dorosteneckém týmu, a dokonce i na patnáct zápasů odskočil mezi juniory.

I ve starší věkové kategorii pokračoval jeho růst vysokým tempem, za prvních pět desítek duelů sezony 06/07 totiž nasázel rovných dvacet bodů, třetí největší počet v celém týmu a vůbec první mezi zvolenskými beky. A odměna? První zkušenost mezi dospělými! Nedlouho plnoletý Braňo se vrátil do Detvy, aby dvaadvacetkrát okusil druhou nejvyšší ligu na Slovensku a zaznamenal dvě branky a jednu gólovou asistenci.

Řekl o něm hlavní trenér Martin Pešout

„Po třech mistrovských sezonách v Banské Bystrici se vrátil Braňo Kubka, který vyspěl a vyzrál. Jsem přesvědčen, že oproti loňsku bude defenzíva daleko kvalitnější a pevnější.“

Ročník 07/08 sice Kubka odehrál celý opět v juniorce Zvolenu, ovšem nasbíral parádních 25 bodů, opět vyhrál tabulku produktivity zadáků mužstva, ale zejména se s celkovým počtem 48 kanadských bodů zařadil na v současnosti sedmé místo historických tabulek zvolenských juniorských obránců. Pro následující rok byl už jasnou volbou seniorského mužstva Detvy, v první celé sezoně mezi dospělými zvládl za 47 utkání nastřádat pět přesných tref a osmnáct asistencí.

Průlomová sezona v kariéře pravorukého beka na sebe nenechala dlouho čekat, první část ročníku 09/10 Kubka rozdělil ve druhé lize mezi Detvu a Brezno a dohromady zaznamenal úžasný průměr 0,71 bodu na utkání. Díky tomu si vysloužil pozornost prvoligové Bánské Bystrice, která si jej posléze vytáhla a dopřála mu prvních dvacet požitků nejvyšší slovenské hokejové instance.

Právě v šestém největším městě Slovenska se mohl Branislav Kubka pořádně prosadit, s výjimkou krátkého hostování v Breznu totiž strávil celé následující tři sezony právě zde. A když v ročníku 12/13 Kubkova produktivita explodovala, Braňo totiž dosáhl na své dosud kariérní pětadvacetibodové maximum, dostal tehdy čtyřiadvacetiletý bek první nabídku z ciziny. Ozvala se mu karlovarská Energie.

Během svého prvního angažmá v Česku okusil mladý Slovák hned dvě soutěže, v podstatě až do Nového roku totiž Kubka pendloval mezi extraligovými Karlovými Vary a druholigovým Sokolovem. S koncem sezony, když šlo v lázeňské metropoli do tuhého, už pak Branislav naskakoval pravidelně v zelenobílém a pomohl Energii udržet se v nejvyšší lize. Více než dvacet tři startů a dvě asistence už ale ve Varech nepřidal, pro následující rok se totiž přesunul do Plzně.

Tam už chytil Kubka tu pravou slinu, v první sezoně byl jasným členem základní sestavy a nasbíral slušných patnáct bodů. Díky tomu mohl v závěru roku 2015 poprvé obléknout národní dres, během přípravy na MS reprezentoval svou zemi celkem pětkrát, a kromě dvou nasbíraných asistencí se také potkal v jedné obranné dvojici se svým současným spoluhráčem Lukášem Kozákem.

Bronzová sezona 15/16 byla ale pro Branislava Kubku poslední celou v českých končinách, po pouhých šesti utkáních za Plzeň v následujícím ročníku totiž indiány opustil a vrátil se do takřka domovské Bánské Bystrice. Tam znovu patřil mezi základní stavební kameny mužstva, odehrál bez pěti utkání rovné dvě stovky duelů a kromě slušných 41 bodů a skvělého hodnocení +51 v tabulce účasti na ledě mohl také třikrát za sebou mohl slavit mistrovský titul.

Čtvrtou zlatou medaili ze slovenské extraligy v řadě už na svůj krk Branislav Kubka ale nepověsí, po pěti letech se totiž výkonnostně velice stabilní bek vrací do Karlových Varů. Bude právě on tou klíčovou defenzivní záplatou, kterou Energie potřebuje?