HC Energie Karlovy Vary

Nechtěl jsem vzdát boj o NHL, říká Martin Frk. Na dálku sleduje výkony Energie

Karlovarský odchovanec Martin Frk se rozpovídal o aktuálně přerušené sezoně v National Hockey League, kde si vybojoval stabilní pozici v hlavním týmu Los Angeles Kings. Nakonec měl šestadvacetiletý sympaťák vzkaz i pro příznivce Energie, kteří mu na cestě v NHL fandí.

Martine, jak a kde trávíte aktuální čas v karanténě?
Momentálně jsem v LA, jelikož naše sezona ještě není ukončena, tak jsem tady. Popravdě je to celkem nuda. Nedá se nic dělat.

Jak lidé ve Spojených státech amerických k celé situaci přistupují?
Podle mě celkem dobře, lidé tráví hodně času doma. Myslím, že všichni dělají vše pro to, aby se to víc neroznášelo.

Jaká byla první reakce na konec sezony?
Bylo to celkem rychlé, my jsme dohráli poslední zápas proti Ottawě a hned po něm jsme dostali zprávu, že se sezona přerušila, takže to bylo fakt rychle.

Před sezonou se spekulovalo, že byste mohl zamířit do Ruska či zpátky do Evropy, nakonec se ale ozvali právě Kings. Překvapilo vás to, nebo jste očekával, že vás někdo z NHL osloví?
Měl jsem toho hodně, už jsem byl celkem rozhodnutý, že se vrátím do Evropy a budu hrát tam, ale čekal jsem do 1. července, jestli se někdo ozve. Když měli Kings velký zájem, tak jsem si řekl, že to ještě na rok zkusím. Pořád ještě nejsem tak starý, abych se vrátil domů (úsměv). Nechtěl jsem ještě vzdát ten boj o NHL.

Jaký byl první rok v Los Angeles a jak na vás působí kalifornská organizace?
Podle mě byl ten rok super. Určitě jsem chtěl udělat Kings hned na kempu, ale to se nepovedlo a musel jsem pár měsíců být na farmě. To mi ale aspoň otevřelo oči abych víc makal a dostal se zpátky. Na farmě se mi dařilo a trochu jsem doufal, že se do NHL zpátky dostanu, což se nakonec povedlo. Organizace Kings je super, nemám si na co stěžovat.

Vyhovují vám Králové více, než Detroit?
Asi ano, jelikož si myslím, že mi více věří a dávají mě do situací, kde se můžu zlepšovat a můžu být produktivní. Na Detroit ale vzpomínám moc rád.

Zabydlel jste se v prvním týmu. Panuje spokojenost s osobními výkony? Určitě ano! Řekl jsem si, že se chci do NHL vrátit. To se povedlo a dařilo se mi, takže úkol jsem si splnil!

Vyzkoušel jste si zápas pod širým nebem, to musel být fantasticky zážitek, že?
Ano, bylo to super a jsem za to moc rád. Bylo to fantastické a ještě k tomu výhra, takže super. Hrál jsem pod širým nebem ve třech ligách, ale ta poslední byla nejlepší.

Co pro vás znamenala nominace na All-Star Games v AHL?
Měl jsem velkou radost že tam můžu být. Je to určitě pocta a odměna za to, jak hrajete v sezoně, že vás za to ocení pozvánkou na All-Star Games.

Měl jste od začátku v hlavě, že byste mohl zaútočit na vítězství v nejtvrdší střele?
Na to jediné jsem chtěl jít, nic jiného jsem ani nechtěl dělat (smích).

Jaký to byl pocit zámořský rekord pokořit?
Lhal bych, kdybych neřekl, že to je super. Nečekal jsem, že udělám rekord, ale jsem určitě moc rád, že ho mám. Někdo se časem najde, kdo bude mít tvrdší střelu, ale doufám, že to chvíli potrvá.

V zámoří zůstáváte i nadále, když jste podepsal novou dvouletou smlouvu. Gratuluji! Jak probíhala jednání a váhal jste vůbec, když jste nabídku dostal na stůl?
Jsem moc rád, že jsem podepsal na další dva roky. Tím pádem jsem posunul Evropu o další dva roky (úsměv). Děkuji! Šlo to celkem rychle, já jsem chtěl na dva roky smlouvu a oba roky jednocestnou. Kings řekli, že souhlasí, takže to bylo asi za týden hotové.

Jste odchovancem Energie, které se letos dařilo. Sledoval jste výsledky Karlových Varů na dálku?
Ano, sledoval! Pokaždé jsem se koukal, jak se daří a jak jsou na tom kluci v tabulce. Myslím si, že super sezona, předkolo bylo velký úspěch. Moc gratuluji!

Palce vám drží i mnozí karlovarští příznivci, měl byste pro ně nějaký vzkaz?
Já moc děkuji všem za podporu, moc si toho vážím!