HC Energie Karlovy Vary

20 let legendou. To NEJ z kariéry Václava Skuhravého

Poslední kolo základní části nebylo významné jen svým nábojem typickým pro West Derby, ale také tím, že se jednalo o 900. start Václava Skuhravého v nejvyšší české soutěži. Legendární útočník a držitel mnoha klubových rekordů se již jednadvacátým rokem pohybuje mezi tuzemskou hokejovou elitou a za tu dobu stihl prožít mnoho zajímavých momentů. Pojďme se společně ohlédnout za dosavadní kariérou karlovarské legendy i s jeho vlastními vzpomínkami.

Zrození legendy

Píše se 28. únor roku 1999. Karlovarská Becherovka se blíží ke konci základní části své druhé extraligové sérii v novodobé historii klubu. V rámci 47. kola cestuje lázeňský klub do dalekého Třince a s týmem jede i jeden dvacetiletý mladík, na kterého čeká jeho premiéra v nejvyšší české soutěži. Tehdy ani on sám, ani nikdo jiný nečekal, jaký osud na vysokého juniora čeká. Onen mladík se jmenuje Václav Skuhravý.

Tehdy ještě s jednatřicítkou na zádech vstupoval do světa dospělého hokeje a i po dvaceti letech si svou premiéru živě pamatuje. „První zápas? To bylo v Třinci, byl jsem na vojně ve Varech a hrál jsem v juniorech,“ bez zaváhání si vybavuje svůj první start dlouholetý kapitán Karlových Varů.

Ovšem zpočátku to ještě nevypadalo, že na mladého Václava čeká devět stovek utkání v extralize. Svůj debut totiž neozdobil kanadským bodem a když se mu to nepovedlo ani o pět dní později na domácím ledě proti Českým Budějovicím, musel si na další dávku seniorského hokeje počkat až do dalšího roku.

„Když mi bylo nějakých osmnáct, dvacet, tak jsem vůbec nepřemýšlel nad tím, že bych někdy mohl odehrát 900 zápasů v extralize,“ vzpomíná s úsměvem Skuhravý. Do dresu Becherovky se měl navíc vrátit až o čtyři sezony později.

První zápis mezi střelci i nahrávači

Po roce stráveném ve druhé lize coby člen brněnského Ytongu mu možnost první sezony v pravidelné sestavě nabídlo Kladno, kde na něj také čekal první bodový záznam v zápise o utkání. 13. října 2000, ve třináctém kole základní části, přijely na led Vagnerplastu České Budějovice. Domácí zásluhou Jiřího Kameše už ve třetí minutě otevřeli skóre a právě jednadvacetiletý Václav Skuhravý nahrál svému spoluhráči na první gól zápasu, který nakonec v prodloužení skončil výhrou Kladna 6:5.

Dohromady nasbíral budoucí lodivod karlovarské posádky během 35 utkání tři asistence, a čtvrtou pak přidal v závěru sezony coby hráč Litvínova, na svou premiérovou trefu si však musel počkat až do další sezony. Poprvé v seniorské extralize mohl radostně zdvihnout ruce nad hlavu už ve třetím kole sezony 2001/02, konkrétně 16. září 2001, paradoxně proti Karlovým Varům.

Tehdy díky jeho brance ze třinácté minuty, na kterou Skuhravému nahrával také legendární Tomáš Kaberle, zvýšil 2:0 pro domácí a Vagnerplast nakonec dokázal přehrát Becherovku 6:2. Sezona 2001/02 byla pro mladého útočníka tou zlomovou v jeho kariéře, během 48 zápasů totiž nasbíral famózních 23 bodů za dvanáct branek a jedenáct asistencí.

Nejlepší zápas? Šesté finále proti Slavii!

Na jeden zápas své dvacetileté kariéry Václav Skuhravý nikdy nezapomene, stejně jako žádný fanoušek karlovarského hokeje, jelikož datum 12. dubna 2009 zůstane navždy zapsáno tím nejzlatějším písmem v kronice hokeje ve městě horkých pramenů.

Šestý duel finálové série play-off zažil totiž ten nejlegendárnější comeback v historii Karlových Varů, když energetici dokázali smazat ztrátu 0:3 z první třetiny a otočit na 4:3. A odměna? Titul! První titul v historii klubu, ke kterému navíc dovedl zelenobílou družinu právě Václav Skuhravý s kapitánským céčkem na dresu.

Mistrovská sezona se legendárnímu centrovi dařila už od samého začátku a skvělé výkony se s ním táhly až do zlatého konce. Během 52 utkání v základní části si totiž připsal osmnáct gólů a 21 nahrávek, dohromady tedy 39 bodů, což je dosud nejproduktivnější sezona v celé kariéře Václava Skuhravého. A stejný a stále platný osobní rekord ustanovil i co se play-off týče, kdy během šestnácti duelů stihl nasázet deset bodů (4+6).

Že je právě zápas s titulem na svém konci tím nejjasnějším v celé kariéře karlovarské věže, to bez sebemenšího zaváhání potvrdil sám kapitán: „Nejlepší zápas byl ten titulový, který jsme doma proti Slavii otočili z 0:3 na 4:3. To je pro mě největší zážitek,“ vypráví. „Oslavy byly velké, i když už je to spíš teď taková díra v dějepise, člověk si spíš pamatuje zážitky na ledě než oslavy,“ pokračuje se smíchem.

Co dál?

Ve čtyřiceti letech už chtě nechtě musí hráč zauvažovat nad tím, že by pověsil brusle na hřebík, ač je toto rozhodnutí vždy nesmírně těžké. Zejména když je v podstatě na dosah legendární meta 1000 zápasů v nejvyšší české soutěži, kterou v dosavadní historii extraligy zvládlo překonat pouze osmnáct hokejistů.

Přemýšlí klubový rekordman v počtu startů i bodů na překonání této magické hranice? „Že bych stihl překonat 1000 zápasů? Nevím, vůbec nad tím nepřemýšlím,“ nepřipouští takovou myšlenku karlovarský kapitán a dodává, že v současnosti se soustředí pouze na aktuální výkony a zápasy.

Ať už však na tuto laťku Václav Skuhravý dosáhne či nikoliv, jedno je jisté. Navždy si získal místo nejen v klubové historii, ale také srdcích fanoušků. Legendárnějšího hokejistu Karlovy Vary už jen tak nepoznají.