HC Energie Karlovy Vary

Bylo na čase si uvědomit, proč tu jsme, řekl po výhře Zaťovič


První tříbodové utkání má za sebou karlovarská Energie v čele s kapitánem Martinem Zaťovičem, který si po utkání s Libercem vychvaloval přístup každého hráče a bojovnost, se kterou hráči západočeského mužstva do utkání nastoupili. Nezapomněl ani popsat svoji premiérovou branku v letošním ročníku extraligy a poděkovat fanoušků.

Martine, jak berete z pohledu kapitána, že proti Liberci přišla první tříbodová výhra?
Jsme rádi, že jsme to dnes zvládli a že jsme plnili to, co jsme si řekli. Důležité tři body jsou doma.

Nemrzí vás, že tu bojovnost, kterou jste předvedli proti Liberci, jste nedokázali prosadit i do předchozích zápasů?
V předešlých utkáních byl problém v tom, že jsme všichni zkoušeli, co kdo bude hrát, ale my musíme hrát to, na co máme. Nemůžeme vymýšlet něco extra, protože zase takoví hokejisti tady nejsme. Začali jsme dodržovat pokyny trenéra. Nevím sice, proč jsme je začali plnit až šesté, sedmé kolo, ale najednou vidíme, že z toho máme nějaké šance a body.

Souvisí změna herního projevu, který jste začali prosazovat proti Plzni a Liberci, i se změnou trenéra?
Těžko říci. Já bych ani neřekl. Po utkání se Spartou, kdy jsme tady dostali „šestku“, jsme si to v kabině vyříkali a začali jsme po sobě i řvát. Bylo načase, aby si každý uvědomil, proč tady jsme a proč tady ten hokej děláme. Nejde to dělat tak, že budeme soupeři odevzdávat body. Myslím si, že po utkání se Spartou byl zlom a pokud všichni budeme plnit to, co máme, tak by to mohlo jít nahoru.

Martine, první prognózy před sezonou byly, že jste jasnými favority na dolní příčky tabulky. Teď se ale ukázalo, že hrát hokej umíte a nemusí to být zase tak zlé…
Každý zápase je jiný. My se musíme snažit ho odehrát jako ten dnešní a sbírat co nejvíce bodů. Musíme bojovat o tu desítku pořád, protože ostatní mančafty jsou vyrovnané.

Vy i Marek Hovorka jste byli před sezonou považování za tu hlavní střeleckou sílu, ale až v utkání s Bílými Tygry jste se dokázali oba poprvé v sezoně prosadit a zvláště na vás byla vidět velká radost…
U mě ta radost byla velká. Mám nějaké zdravotní problémy, takže hraju trochu se sebezapřením. První tři kola jsem nehrál a jsem rád, že to tam konečně padlo a jsem nějak tomu týmu prospěšný, protože když je na vás naložena nějaká zodpovědnost třeba při přesilovkách a góly nepadají, tak vás to užírá.

Můžete popsat branku, kterou jste vstřelil?
Vyhráli jsme buly a já jsem startoval rovnou dopředu. Bek to nahrál na Marka Hovorku, který mě naštěstí viděl a já se dostal za obranu. Vyplynulo to ze situace, kdy jsem se musel natlačit před beka, před kterého jsem dal nohu. Pak jsem si roztáhl brankáře, který musel jít na zem a dával jsem to do víka, aby gólman neměl žádnou šanci a povedlo se. Takže super.

Po utkání vám musel děkovat také Marek Hovorka, kterému jste nahrál v přesilovce na poslední gól Energie…
Byla to dobře zvládnutá situace 5 na 3, kdy jsme na sebe už neměli žádný tlak. Zápas byl rozhodnutý a mohli jsme si něco vyzkoušet. Já jsem rád, že to tam padlo.

Jak jste si užíval atmosféru na stadionu, která byla i přesto, že přišlo pouhých 2457 diváků, na slušné úrovni?
Je to o nás. Pokud budeme hrát tužku, tak lidi chodit nebudou a je to jeden začarovaný kruh. Pokud budeme hrát dobře, tak je do ochozů třeba nalákáme. Já jsem rád, že i když přišlo dva a půl tisíce lidí, tak fandili a viděli, že se snažíme. My jsme se snažili i proti Spartě, ale tam jsme dělali chyby a Sparta má tak kvalitní družstvo, že to okamžitě potrestalo. Díky fanouškům a těm co přišli a věřili, že dnes třeba vyhrajeme.

Další utkání sehraje Energie v Třinci, takže vás čeká dlouhá cesta. Kdy myslíte, že opadne euforie po utkání s Libercem?
Já doufám, že nikdy (směje se). Jedeme do Třince, což je velice těžký soupeř a my tam musíme jet s dobrou defenzívou a doufám, že nějaké body přivezeme. Jedeme tam už v pondělí, takže doufám, že neztratíme dva dny, abychom pak v Třinci prohráli.

Související články

Preview k zápasu | so 28.9.2013

Energie doma přivítá Bílé Tygry