HC Energie Karlovy Vary

Ambice mám veliké, tým má na úspěch, říká obránce Kotvan. Přípravu zpestřil boxem

Takového obránce v Karlových Varech už delší dobu neměli. Skoro dva metry vysokého, metrák vážícího. Ale nejen takový je Oldrich Kotvan, který se netají nemalými ambicemi. „Cíle mám nejvyšší. Chtěl bych si zahrát play-off a udělat co nejlepší výsledek. Tým na to má!“ říká rozhodně urostlý bek, který ve volném čase boxuje a shodit rukavice mu nedělá problém.

Oldrichu, jste v Karlových Varech. Jak se zrodil ten přestup?
S Libercem jsme se nedohodli na pokračování spolupráce. Od trenéra Pešouta jsem dostal informace, že bych tu dostal větší ice-time, což já potřebuji. Byl jsem zvyklý hrát všechno. Vary minulý rok hrály opravdu skvělý hokej, takže jsem to chtěl zkusit. Udělám maximum proto, abych týmu pomohl.

Zmínil jste, že potřebujete hodně hrát. V Liberci jste byl nejprve na zkoušce, pak jste prodloužil do konce sezony. Utkání jste ale všechna neodehrál…
Ta sezona nebyla úplně ideální, měl jsem i nějaké zranění. Nebyl jsem tam tolik vytěžovaný a Karlovy Vary jsou pro mě lepší varianta.

Mužstvo se už třetím týdnem připravuje, jak jste se zatím připravoval vy??
Trochu jsem boxoval. Jak už jsem ale řekl, zrodilo se to strašně rychle. Od trenéra jsem dostal nějaký čas na to, abych si vyřídil věci, protože to nemám úplně nejblíž.



Na obránce máte výborné ofenzivní statistiky. Dalo by se o Vás říct, že jste typem útočného beka?
U obránce je nejdůležitější věc, aby dobře bránil. Ofenzivní činnost pak je už jen taková třešnička. Určitě jsem rád, když mi tam i něco spadne.

Bodoval jste takhle už od mládí, nebo to přišlo až postupně?
Je to hodně o příležitosti, kolik trávíte času na ledě, jestli hrajete přesilovky...To hraje velkou roli.

Kdysi jsem o Vás četl, že jste dřív hodně nahrával, ale trenéři Vás nabádali, abyste střílel častěji…
To je pravda. Já jsem dřív opravdu málo střílel, říkal mi to i můj táta. Pak jsem se do toho párkrát opřel a spadlo to tam, tak mi zůstala v hlavě myšlenka, že v první řadě bych měl střílet.

V Česku jste prošel v extralize třemi týmy, ve Zlíně jste vybojoval stříbro a pak hned titul. Jak na ty roky vzpomínáte?
Bylo to super. Dostal jsem tam šanci čichnout si k mužskému hokeji. Samozřejmě je to zase něco jiného, když jdete z juniorky. Hodně jsem se tam naučil, hrál jsem tam s Jirkou Marušákem, který mi hodně pomohl.

✍️ | Novou posilou obranných řad Energie se stává Oldrich Kotvan! 💥 Téměř dva metry vysoký bek, někdejší slovenský...

Zveřejnil(a) HC Energie Karlovy Vary dne Úterý 19. května 2020

Díky výborným výkonům ve Zlíně jste se dostal i do národního týmu, ze kterého jste ale v poslední době vypadl. Láká Vás ještě návrat do reprezentace?
Určitě bych se tam ještě rád podíval. Každá sezona není ideální, kolikrát je to i o tom, abyste měli štěstí a byli jste zdraví.

Zmínil jste, že chodíte boxovat, máte i výborné fyzické parametry. Jste bitkař?
Takhle se to nedá úplně říct (smích). V juniorce jsem v zámoří něco zažil, ale že bych to nějak extra vyhledával, to ne. Spíš se snažím hrát hokej a pomoci týmu. Někdy je to ale taková třešnička na dortu, že se pobijete, nebo když tým potřebuje impuls, tak mu ho dáte.

Dá se říct, že si to tedy i užíváte?
Tak jak kdy, záleží na tom, jak je ten zápas vyhrocený (úsměv).

Osobní cíle jsme zmínili, to znamená, co nejvíc hrát. Jaké jsou ale Vaše týmové ambice?
Cíle mám určitě ty nejvyšší. Chtěl bych si zahrát play-off a udělat co nejlepší výsledek. Myslím si, že tým tady na to má, stačí se podívat na minulou sezonu. Když hráli proti Liberci, tak to byl opravdu nepříjemný a nabruslený soupeř. Ambice budou veliké.