HC Energie Karlovy Vary

Bitva začíná! Junioři jdou ve čtvrtfinále na Mladou Boleslav

Nejdelší zápasové volno po nadstavbové části měla juniorka Energie, která poslední zápasy odehrála na začátku března. Předkolo energetikům do cesty poslalo tým BK Mladá Boleslav. První čtvrtfinálové duely se odehrají v pondělí a v úterý 18. a 19. března. Oba začnou v 17:45 hodin v KV Areně. Vstupné na play-off juniorů činí stejně jako v minulé sezóně 50 Kč a veškerý výtěžek půjde na podporu mládežnického hokeje v klubu. Vstupné na play-off zápasy dorostu je zdarma.

Z kabiny Energie

Střídavě oblačno, tak by se dala shrnout cesta juniorky Energie nadstavbovou částí DHL Extraligy juniorů. Vítězné šňůry střídaly řady porážek, pod něž se podepsaly různé faktory. Na druhou stranu i to jsou věci, které hráče zocelí a mohou pomoci ke stmelení týmu. Což se našim mladíkům povedlo a v závěru nadstavby na ledě bojovali jako jeden a byla vidět obrovská bojovnost a obětavost. Toho si ostatně cení i kapitán juniorů Ondřej Dorot. „Myslím si, že tým se hodně zvednul. Jak jsem mluvil po základní části o tom, že tým je pořád ve vývoji, tak jsme teď všichni společně udělali obrovský krok vpřed vlastně i v té přípravě na play-off. Takže tohle beru jako hlavní pozitivum,“ je na svůj tým hrdý Ondřej.

A co podle lídra juniorky za touto změnou stálo? „Podle mého názoru bylo znát to, že v základní části se hrálo o to, kdo bude mít už v prosinci jisté, že si to play-off zahraje a to, kdo bude muset hrát naplno až do posledního zápasu. Podle mého, když jsme v základní části udělali tu první čtyřku, tak z nás spadl takový kámen. Mohli jsme hrát uvolněněji a byl větší prostor na to zkusit si různé věci, promíchat sestavu a podle toho to vypadalo. Minimálně ten začátek nadstavby, kdy to asi nebylo úplně ono od všech týmů. Ale ten konec, kdy už všichni nastupovali téměř v takové sestavě, jako budou hrát play-off, tak už to mělo nádech a parametry toho co se bude dít v play-off,“ usmívá se Ondřej Dorot.

I když se během nadstavby energetici několikrát natahovali po vyšších příčkách, zakončili ji se ziskem čtyřiceti sedmi bodů na čtvrtém místě, když bodovali v devatenácti z dvaceti osmi zápasů. Našim mladíkům více vyhovovalo domácí prostředí, neboť v utkáních před domácími fanoušky si vybojovali třicet bodů a skončili tak v této statistice na třetím místě. Z výjezdů pak junioři přivezli sedmnáct bodů, což stačilo na šesté místo. Co se týče speciálních týmů, tak energetikům se moc nedařilo využívat přesilovky. Góly si pomohli ve 12,5 % početních výhod, což je řadí na osmé místo v této statistice. Lepší to bylo s bráněním oslabením, kde měli úspěšnost 81,72 % a v této statistice skončili pátí.

A jak hodnotí nadstavbovou část soutěže trenér juniorky Pavel Arnošt? „Před nadstavbovou částí jsme si, jako cíl dali postup do první čtyřky, takže určitě tuto část hodnotíme pozitivně. Samozřejmě jsme měli i vyšší cíle, což mi přijde logické, skupinu jsme chtěli vyhrát. Bohužel jsme tam měli krátký výpadek a pak už jsme v závěru bodově na lepší umístění nestačili. Myslím si, že umístění v první čtyřce, když jsme měli nejmladší tým, je velice cenné.“

Během hodnocení základní části kapitán juniorky Ondřej Dorot říkal, že by bylo fajn se dostat rovnou do čtvrtfinále. Nadstavba utekla jako voda a toto přání se juniorům splnilo. „Je to obrovský úspěch dostat se dvakrát mezi nejlepší čtyři týmy ve skupině, jak v nadstavbě tak i v základní části. Byl to vždy náš cíl, ke kterému jsme šli krok za krokem a chtěli jsme ho dosáhnout. Nejdříve postoupit z první čtyřky do nadstavby a z ní potom mezi čtyřmi nejlepšími týmy rovnou do čtvrtfinále,“ usmívá se Ondřej.

Také juniorům se nevyhnuly změny v sestavě ať už z důvodu zranění, nemocí nebo toho, že někteří hráčů nastupovali v seniorském hokeji za a-týmy Energie, Baníku Sokolov a Stadionu Cheb. Ostatně tyto zkušenosti se jim budou ve vyřazovacích bojích velice hodit. Díky tomu pak dostávali v juniorském týmu prostor i mladší hráči nebo hráči ze širšího kádru. To ostatně potvrzuje i Pavel Arnošt. „My jsme spíš vždy reagovali na potřeby našeho a-týmu a partnerského klubu Sokolova a z toho jsme potom vycházeli. Takže pokud byla možnost, tak jsme samozřejmě mladším klukům prostor dali.“

Zatímco v základní části měli karlovarští junioři soupeře v dojezdové vzdálenosti, tak v nadstavbě už tým vyrážel na tripy, i to mohlo přispět k tomu, že tým se více semkl. Jaký názor na to mají trenér Pavel Arnošt a kapitán Ondřej Dorot?

„Myslím si, že dlouhodobě tady máme charakterově velmi dobré kluky, a že se tým vykrystalizoval, jak lidsky, tak i sportovně na velmi dobrou úroveň. Samozřejmě bylo pozitivní, že jsme na tripech byli více spolu. Ale rozložení zápasů v obou částech soutěže mělo své výhody a hodnotíme to pozitivně,“ usmívá se Pavel Arnošt.

Podobný názor má i Ondřej Dorot. „Podle mého názoru nám tripy v základní části, oproti loňské sezóně kdy už jsme jich měli v uvozovkách plné zuby, trochu chyběly. Takže jsme si je v nadstavbě i užili. Někdy se získalo víc bodů a někdy méně. O to pak ta cesta zpátky byla buď delší, nebo kratší. Určitě si ale myslím, že nám tripy pomohly,“ říká kapitán našich juniorů s úsměvem.

Jak už bylo řečeno tak juniorka Energie čekala na vypuknutí čtvrtfinálových bojů téměř čtrnáct dní. Je taková zápasová pauza před vrcholem sezony výhoda nebo nevýhoda?

„Věříme, že to nevýhoda nebude. Pracujeme každý den, abychom se udrželi, jak v kondičním, tak i v mentálním nastavení na utkání. Naopak věříme, že bude energie, ale to uvidíme v průběhu čtvrtfinále, jestli to byla výhoda nebo nevýhoda. Momentálně to bereme jako výhodu,“ říká kouč Pavel Arnošt.

A jako to vidí kapitán týmu? „Tak za sebe můžu říct, že to beru jako výhodu, protože po tom hektickém závěru nadstavby, si myslím, že nám pomohlo, že jsme si odpočinuli a dali se do kupy nejen fyzicky, ale i hlavami. Mohli jsme nabrat síly, potrénovat a to vnímám jako hlavní výhodu,“ usmívá se Ondra Dorot a dodává, „samozřejmě v play-off to bude o tom, jak se každý hráč, který nastoupí na led, nastaví hlavně mentálně na to utkání a na to, že na ledě chce nechat všechno a bojovat za to Éčko, které má na hrudi,“ burcuje kapitán juniorky před nelehkou sérií.

Pomoci k tomu, aby sérii energetici překlopili ve svůj prospěch může gólman Adam Ebenstreit, který se ve třiceti osmi zápasech dostal na úspěšnost 92,7 %. Úspěšně ho v brankovišti juniorky zastoupili i oba gólmani dorostu. Michal Oršulák odchytal sedm zápasů s úspěšností 93,07 % a Martin Psohlavec se v pěti zápasech dostal na úspěšnost 92,94 %.

Zkušené hráče juniorky ostatně výborně doplňují hráči, kteří věkově patří ještě do dorostu také v poli. Což se projevuje i v týmovém bodování, které vede se zkušený Robert Šlechta, který nasbíral čtyřicet jedna bodů (16+25). Druhá pozice patří mladičkému Vítovi Záhejskému. Ten má na kontě třicet devět bodů (19+20). Třetí pozici si pak se ziskem třiceti osmi bodů dělí ostřílení borci David Varvařovský (19+19) a Matyáš Adámek (11+27). Výhoda Energie je v tom, že pod zisk bodů se podepisuje více hráčů zvláště i s ohledem na brankáře Mladé Boleslavi, kteří se nenechávají překonat lehce. Pro úspěch proti Mladé Boleslavi vzhledem k průběhu vzájemných duelů, ale bude důležitá už zmiňovaná obětavost, týmovost, klid a rozvaha.

Z kabiny soupeře

Juniorka týmu BK Mladá Boleslav do vyšší nadstavby postoupila díky zisku čtyřiceti šesti bodů ze druhého místa skupiny Západ. Od třetí Energie ji dělila pouze bilance. V nadstavbové části si pak Bruslaři vybojovali páté místo. Na přímou vstupenku do čtvrtfinále jim chybělo osm bodů, o ty byla lepší právě juniorka Energie na čtvrtém místě. V předkole tým Mladé Boleslavi narazil na juniorku Litvínova. Severočeši se nedali lehce a sérii rozhodl až čtvrtý zápas, protože po prvních dvou porážkách ve třetím zápase Litvínov své soupeře porazil 7:1. Stejným skóre rozhodli Bruslaři čtvrtý zápas. Série tak skončila za stavu 3:1.

Bruslaři a Energie si v celé sezóně změřili síly devětkrát z toho jednou to bylo v přípravě na Hejtman Cupu. A bilance? Energetici vyhráli čtyřikrát a pětkrát se z výhry radovali Bruslaři. Tři utkání, tedy třetina skončily v nastaveném čase nebo v nájezdech. V jednom duelu padl dokonce jenom jeden gól. Tato série tak bude vzhledem ke stylu hry obou týmů hodně zajímavá a více než jindy budou rozhodovat maličkosti. K těm mohou patřit i speciální týmy. Ve využití početních výhod jsou Bruslaři o fous lepší. V nadstavbě využili 14,56 % přesilovek. O maličko pak za Energií pokulhávají v ubránění oslabení, kde dosáhli úspěšnosti 77,87 %.

Navíc hráči Mladé Boleslavi se umí soupeřům dostat pod kůži a svým napadáním jim nedávají moc šancí ohrozit jejich branku. Tu pak jako ostříž hlídá David Hora, který v celé soutěži odchytal třicet dva zápasů s úspěšností 91,94 % a vylámala si na něm zuby řada výborných střelců. Ve dvaceti šesti zápasech se do branky Bruslařů postavil Daniel Forst, jehož úspěšnost je 91,08 %.

Týmové bodování vede se čtyřiceti šesti body (13+33) Matěj Gardoň. Čtyřicet bodů (12+28) má na kontě Vojtěch Malínek a pomyslná třetí pozice patří Jakubovi Hruškovi s třiceti osmi body (17+21). Stejně jako energetici, tak i Bruslaři mají bodový zisk rozložený mezi více hráčů. A stejně jako v týmu Energie se hodně prosazují i obránci.