HC Energie Karlovy Vary

Boj o první reprezentační dres začíná! Úvodní turnaj VTM ovládl Karlovarský kraj

V sobotu vyhráli přetahovanou s týmem Banes Motor České Budějovice a už v neděli se deváťáci Energie proháněli na ledě Kobry Praha v rámci prvního turnaje projektu Výchova talentované mládeže. Energetici si výhrami nad výběry Plzeňského kraje a Hlavního města Prahy vybojovali první místo a vstoupili do letošního ročníku VTM tím nejlepším možným způsobem.

Deváťáci napříč republikou budou mít v následujících měsících opět napilno. Kromě klubových soutěží budou výběry jednotlivých krajů bojovat na turnajích projektu Výchova talentované mládeže (VTM). Hráči ročníku 2010 budou mít příležitost změřit si síly s nejlepšími hokejisty této kategorie z celé republiky. Ve dnech 27. až 30 ledna 2025 je pak čeká Zimní olympiáda dětí a mládeže krajů ČR, která se pravidelně střídá s Mistrovstvím krajů ČR.

Motivací pro vybrané mladíky jsou nejen opravdu velmi kvalitní zápasy, v nichž si mohou porovnat formu s těmi nejlepšími, ale hlavně celý projekt je sledován reprezentačními trenéry a je brán jako brána do našeho nejmladšího reprezentačního výběru. Hlavním trenérem projektu je ostatně Milan Razým, který byl trenérem reprezentační šestnáctky.

V neděli 22. září projekt odstartoval prvními turnaji, které se tentokrát konaly pro skupinu Západ na ledě Kobry Praha. Skupina Střed se sešla v Benátkách nad Jizerou a turnaj skupiny Východ hostil Nový Jičín.

Výběr Karlovarského kraje samozřejmě patří do skupiny Západ, a tak deváťáci vyrazili do Prahy. Prvním soupeřem jim byl výběr Plzeňského kraje. Ten naši kluci porazili 5:2 a zajistili si tak vstupenku do finále. V něm se střetli s týmem Hlavní město Praha, který ve svém úvodním duelu porazil výběr Ústeckého kraje.

Oba zápasy měly grády a kluci se absolutně nenechali rozhodit pozorností přihlížejících trenérů a skautů. Jasně že motivace je jasná, kdo by nechtěl vyhrát už jenom pro pocit z vítězství, ale v utkání proti Plzni šlo západočeské derby, a to má vždy jiskru už jen díky vzájemné rivalitě. O to byla výhra 5:2 pro naše mladíky sladší. Branku Karlovarského kraje v tomto utkání střežil Matěj Pertlíček, který stejně jako celý tým podal výborný výkon.

Karlovarský kraj – Plzeňský kraj 5:2

Branky a nahrávky: 4. Pavlovic (Pavlis), 11. Klempíř (Hüttl, Hanson), 25. Pavlis (Hüttl, Křivánek), 41. Klempíř (Hanson), 45. Hüttl - 35. Novák, 45. Jahn (Zbořil)

Díky této výhře měli kluci volno až do půl čtvrté, kdy vypuklo finále mezi Karlovarským krajem a celkem Hlavní město Praha. V tomto utkání šli jako první do vedení Pražané. Ale výběr našeho kraje za pár minut srovnal. Druhý gól domácích padl ve chvíli, kdy se naši deváťáci bránili ve třech. To však bylo naposled, co puk prošel za záda Václava Štrunce. Hattrickem se blýskl Thomas Hanson. Celý tým však šlapal jako švýcarské hodinky a kluci bojovali jeden za druhého a díky skvělému týmovému výkonu se stali vítězi celého turnaje.

A jak turnaj hodnotil Adam Sýkora, trenér týmu Karlovarského kraje? „Oba zápasy byly odehrány velmi dobře a s vysokou intenzitou. Kluci zvlášť ve finálovém utkání s pražským výběrem předvedli možná zatím nejlepší výkon od doby, co jsem měl možnost je vidět hrát. Takže s kvalitou zápasů a vůbec turnaje panuje velká spokojenost. Myslím, že si kluci dokázali, jak dobře jsou schopni hrát a o to větší výzva bude na tyto výkony navázat.“

Hlavní město Praha – Karlovarský kraj 2:5

Branky a nahrávky: 1. Rous (Andrushchenko, Kubík), 11. Kucer (Dvořák) - 6. Hanson (Mariaš, Hütl), 25. Hanson (Pavlovic), 28. Hanson (Hüttl), 44. Hüttl (Hanson), 45. Hüttl (Pavlis)

Projekt Výchova talentované mládeže svůj formát nemění, a tak se opět budou hrát turnaje ve skupinách napříč republikou. První velkou akcí bude již zmiňovaná Zimní olympiáda dětí a mládeže v lednu. VTM vyvrcholí na jaře, kdy se ve dnech 12. – 13. dubna 2025 mezi sebou utkají týmy skupin Západ, Střed a Východ, do nichž budou vybráni nejlepší hráči z příslušných skupin. Po skončení těchto utkání dojde na zúžení kádrů, kdy z nejlepších hráčů ze všech týmů budou sestavena dvě mužstva, která se spolu utkají druhý den. Po tomto turnaji bude následovat nominace na turnaj v Salzburgu, který se bude konat od 16. do 20. dubna 2025. V závěru letošního ročníku projektu by pak mělo být jasné, kteří z mladých hokejistů budou v nadcházející sezoně oblékat dres reprezentační šestnáctky.


Podrobnosti k projektu VTM naleznete zde.