HC Energie Karlovy Vary

Bruk: Veřím, že příští sezónu dojdeme dál

Tři dny od vyřazení s Olomoucí, které pro Energii znamenalo konec sezóny, usedl k mikrofonu hlavní trenér David Bruk. Z jeho hlasu šlo cítit ohromné zklamání. Věřil totiž v potenciál, sílu svých svěřenců a postup do čtvrtfinále. Jak hodnotí nevydařenou sérii s Olomoucí a celou sezónu? A na jaké posily se mohou karlovarští příznivci těšit?

Pane trenére, sezonu vám ukončila neúspěšná série s Olomoucí. Co rozhodlo o vítězství soupeře?
Myslím si, že rozhodlo třetí utkání. Bylo klíčové, kdo půjde v sérii do vedení 2:1. My jsme to měli, před skvělým publikem, dobře rozehrané. Vedli jsme 2:0 po dvou třetinách, bohužel se nám nepodařilo odskočit na 3:0 a udržet ten zápas. Šlo se do prodloužení, ve kterém jsme utkání bohužel ztratili. To si myslím, že bylo klíčové, proč jsme nebyli v sérii úspěšní a nepostoupili do čtvrtfinále.

Velkým faktorem zřejmě byla forma Jakuba Orsavy a soupeřovy přesilovky, souhlasíte?
Určitě. Dejme tomu, že budeme používat slovo klíč. Tak to byla ztráta třetího utkání. Plus olomoucké skóre 6:2 v přesilových hrách a faktor Orsava, který měl excelentní formu v průběhu celé té série.

Přesilovky jsme neměli na začátku sezóny špatné. Pak šla ale úspěšnost rapidně dolů a skončili jsme na 15%. Kde vidíte největší problém?
Do první čtvrtiny jsme vstoupili velice dobře a měli skoro 22%, což je, na náš relativně mladý tým, perfektní. Potom ve druhé a třetí čtvrtině jsme šli s čísly strašně dolů. Chvílemi jsme byli i na 6-7%, což je velmi špatné. Celkově jsme skončili na necelých 16%, ale v posledních deseti utkáních, než jsme šli do play-off, jsme se znovu dostali na 21%. Trochu jsme proto cítili mírný optimismus, že bychom si v té sérii mohli přesilovkami pomoct, bohužel se tak nestalo.

Od titulové sezóny v roce 2009 nevyhrála Energie v play-off jedinou sérii. Čemu to přisuzujete? Může to být nedostatkem "play-off hráčů"?
Já jsem tady první sezónu, takže nevím, ale jsem velmi zklamaný, že se nám to letos nepodařilo zlomit. V sérii ale byly momenty, kdy jsme byli opravdu blízko k postupu. Ve třetím utkání byl na spadnutí gól na 3:0, pak určité nešťastné momenty. Třeba i když vezmu ty přesilové hry, které nebyly vždy úplně špatně sehrané, ale chybělo nám mnohdy i štěstí. Bohužel jsme tu sérii nevyhráli, ale zároveň jsme ji neodehráli úplně špatně. A já jsem přesvědčen, že když se nám vhodně podaří doplnit kádr, pro což děláme maximum, tak příští rok už ten další krůček uděláme a do čtvrtfinále se podíváme.

Když se vrátíme na začátek sezóny. Vy jste přišel už k hotovému kádru, neměl jste možnost jeho skladbu ovlivnit. Jak to hodnotíte z tohoto hlediska?
Tohle se mi asi nepřísluší úplně komentovat, protože já jsem věděl, že jdu k hotovému týmu. Že tu není ekonomický prostor k předělání mužstva a že tým je postavený na několika zkušených hráčích a zbytek tvoří hodně mladých, perspektivních hokejistů, kteří mají veliký potenciál do budoucna. Věděl jsem, do čeho jdu a šel jsem do toho s tím, že tým je postavený od předešlého trenéra.

Rozjezd sezony byl nahoru dolů. Ke konci roku se moc nedařilo, ale po Vánocích se to zase zlepšilo. Čím to bylo?
Ta sezóna byla z mého pohledu velice těžká, jako na houpačce. Přišel jsem k týmu a v první čtvrtině jsme byli všichni plní optimismu. Vyšlo nám to, získali jsme 22 bodů, což je skvělé. Pak už to nebylo ono. Od půlky listopadu do prosince to šlo dolů. Nemyslím si, že jsme hráli extra špatně, ale nedokázali jsme najít způsob, jak ty zápasy dovést do tříbodových vítězství. Ztráceli jsme utkání, kde naše hra vypadala dobře, měli jsme plno šancí, ale ty body z toho prostě nebyly. Kolem Vánoc byl moment, kdy jsme měli stejně bodů jako poslední Kladno. To bylo samozřejmě velmi nepříjemné období. Výroční zápas s Litvínovem vlastně otáčel celou sezonu v náš prospěch. Kluci ho sehráli výborně a pak přišla série domácích utkání, kdy jsme sedmkrát v řadě vyhráli a začali sbírat nejen body, ale také důležité sebevědomí. Začali jsme dotahovat koncovky zápasů a to byl klíč k tomu, že jsme nakonec zvládli základní část dobře. Těžko se ale sezona hodnotí po prohraném duelu v play-off. Ty pocity, když končíte prohranou sérií, nejsou dobré.

Série po Vánocích tak byla asi zlomový okamžik sezony, že?
Pro mě jednoznačně. Protože jsem byl u týmu nový a pohybovat se v podstatě jen o skóre nad posledním místem bylo hodně nepříjemné.

Pro vás asi nová zkušenost, že? Byl jste zvyklý vždy hrát v tabulce spíše nahoře…
Pro mě úplně nová zkušenost, protože se mi to doposud ještě nestalo. Bylo to pro mě o to víc nepříjemné, protože jsem věřil v potenciál toho týmu. Trápili jsme se tím úplně všichni. I na hráčích byla vidět určitá nervozita, ale věřil jsem, že jsme schopni to zvládnout, protože hráči byli nesmírně pracovití a koncentrovaní. Jen chybělo, logicky, sebevědomí, protože nám chyběly body. Ale to, jak kluci zvládli závěr základní části, bylo opravdu se ctí a hráli dobrý hokej.

Jak moc velkou pomocí byli fanoušci, kteří začali od výročního utkání chodit ve velkém počtu?
Diváci byli určitě ohromnou pomocí. Jednak nám pomohli v tom samotném výročním zápase, kterým jsme se v tabulce odpoutali a trochu odskočili. Ten zápas jsme odehráli velice dobře a lidi našli důvod zase přijít na další duel. Ten se povedl a fanoušci najednou začali chodit ve větším počtu. V ten moment byla ta hala dalším hráčem na ledě. Fanoušci nás hnali a byli pro nás velkou podporou.

V sezoně jste měli dost zraněných hráčů. Jak těžké je bylo nahradit?
Bylo to velice těžké, protože jsme měli úzký kádr. Jeden moment jsme měli pět útočníků ze základní sestavy mimo na delší dobu. Když se začali kluci postupně vracet, tak nám v jedné třetině na Kladně odpadli dva elitní beci. Byly tam zlomeniny, operace a závěr sezony jsme v podstatě odehráli bez čtyř obránců základní sestavy. Takže to nebyly jednoduché situace…

Kostra týmu se vám podařila udržet i na další sezónu, což je jistě pozitivní. Kde budete chtít kádr posílit? A jaká je aktuální situace?
My jsme velmi rádi, že se povedly zásadní věci, a to udržet klíčové hráče. Podotýkám, že ne všechny. Některé hráče jsme chtěli udržet, ale bohužel se to z různých důvodů nepovedlo. Aktuálně intenzivně pracujeme na posilách pro další sezónu a myslím si, že během následujících dní a týdnů začneme zveřejňovat jména hráčů, kteří přijdou. Myslím si, že pokud se podaří dotáhnout vše do konce dle našeho plánu, tak ten tým bude příští sezónu silnější. Nahrazujeme dva elitní útočníky a chceme, aby tři noví přišli do týmu. Aktuálně si myslím, že je vše na dobré cestě. Také jsme v jednání s gólmanem. Na pozici brankáře číslo jedna chceme a potřebujeme velkou kvalitu.

V průběhu sezóny k vám na lavičku přišel mladý Vojtěch Šik. Jak hodnotíte jeho přínos a vůbec spolupráci realizačního týmu?
Celkově ta sezona byla velmi turbulentní, nejen kvůli změně majitelů, ale měnili se i asistenti kolem mě. Jednoznačně musím říct, že mi Vojta v sezoně ohromně pomohl. Je to velice talentovaný mladý kluk a já v něm jako trenér vidím ohromný potenciál.

Kde byste ještě chtěli realizační tým posílit?
Chtěli bychom realizační tým posílit o profesionálního kondičního trenéra. V týmu nám nově bude nastálo fungovat videotrenér a analytik v jedné osobě. Takže od toho také očekávám velký přínos. Do nové sezóny chceme vstoupit s jedním hlavním trenérem a dvěma silnými asistenty.

Děkuji za rozhovor.