HC Energie Karlovy Vary

Byl tím nejlepším, co mohl Detroit udělat. Co říkají po draftu o Bednářovi?

Čtvrté kolo draftu NHL, na řadě jsou Detroit Red Wings. Jako 107. jméno v pořadí je ohlášeno to patřící Janu Bednářovi, talentovaného brankáře Energie. Co o mladém gólmanovi říkají experti v zámoří a jak hodnotí samotné rozhodnutí Detroitu jej draftovat? Jaké jsou ohlasy z karlovarského tábora?

Bednáře hokejový svět znal vlastně okamžitě po jeho zvolení organizací z Michiganu, v oficiálním přímém přenosu vysílací společnosti NHL Network si jej pod drobnohled vzala moderátorská trojice a diváci zejména v zámoří se mohli potěšit sestřihem nejlepších zákroků karlovarského gólmana. "Bednář je velice zajímavý hráč, hrál v české extralize a vlastně byl jedním z pouze pěti gólmanů mladších osmnácti let, kteří vůbec kdy v této soutěži nastoupili," řekl o něm Brian Lawton, jednička draftu z roku 1983 a někdejší generální manažer Tampy Bay Lightning.

"Je velice silný a má parádní fyzické parametry, meří 194 centimetrů. Všichni v současnosti hledají brankáře, kteří měří alespoň 187 centimetrů a vše nad to je pro kluby zelená; Bednář je pro Detroit zelená. Moc se mi líbilo, co jsem při jeho zápasech viděl, má exceletní reflexy, je nesmírně hbitý a pružný... Je na něm opravdu hodně co obdivovat," doplnil Lawton a nenechal se zaskočit ani pro anglicky hovořící nevyslovitelným "ř", které si upravil do podoby "Jan Bednáš".

S jeho hodnocením se pak plně ztotožnil i muž zodpovědný za zvolení karlovarského odchovance, generální manažer Detroitu a člen hokejové síně slávy Steve Yzerman. "Ve čtvrtém kole jsme vzali Jana Bednáře, což je český gólman, velice vysoký, má výborné fyzické parametry," přibližoval legendární hokejista příznivcům Rudých křídel.

A i ti si Bednáře hned oblíbili. Na fanouškovském portálu wingingitinmotown.com v diskusi mnoho uživatelů hodnotilo jeho volbu velice kladně: "Přijde mi jako velice solidní brankářská volba. Bude potřebovat pár let, aby dozrál, ale podle mě je kvalitní talent do budoucna," hodnotil uživatel s nickem KlimasBrokenThumb. "Raymond, Wallinder, Viro, Bednář... Ti všichni jsou skuteční talenti, kterým se předpovídá budoucnost v NHL," přidával se uživatel Karel Gut, jenž Bednáře zařadil po bok mimo jiné čtyřky draftu Lucase Raymonda. Uživatel boudreaux1968 zase napsal: "Bednář byl hodnocený mnohem výše, než jsme ho nakonec vzali, takže za mě jednoznačně palec nahoru."

Poslední komentář odkazuje k předdraftovému žebříčku hokejového experta Boba McKenzieho z kanadské stanice TSN. Ten karlovarského gólmana zařadil na 71. místo ve svém hodnocení. "Jeho schopnost přesouvat se skrz brankoviště je na brankáře jeho rozměrů fantastická, dokáže předvést spoustu dechberoucích zákroků... Působí dominantně a má schopnost strhnout pro sebe celý zápas i na úrovni NHL," napsal o něm tehdy.

Nakonec byl ale nejblíže s předpovědí Bednářovy pozice v draftu skautovací tým z portálu EP Rinkside (spadajícího pod Elite Prospects); ti mu předpověděli 102. místo. A právě šéfredaktor webu a hlavní odborník na draft J.D. Burke po draftu vydal velké zhodnocení výběrů všech týmů NHL, ve kterém zmínil i přímo Jana Bednáře: "Jeho volba byla asi to nejlepší, co Detroit v pozdějších kolech draftu udělal. Je nesmírně atletický a předvedl jedny z nejlepších zákroků, které jsem letos od brankářských prospektů viděl," nešetřil chválou Burke. Celé organizaci Red Wings pak ve svém hodnocení udělil A, tedy nejlepší možnou známku.

🎙 | „Jsem hrozně rád, že si mě vybral právě @DetroitRedWings , protože je to organizace s obrovskou tradicí, mají...

Posted by HC Energie Karlovy Vary on Thursday, October 8, 2020


A co na skvělý start do Bednářovy kariéry v zámoří říkají v lázeňské metropoli? "Je to samozřejmě výborná zpráva. Podle mě to je i motivace pro další mládežnické gólmany, že i z Karlových Varů se dá dostat do takhle špičkového klubu," hodnotí Pavel Knežický, dlouholetý kouč brankářů Energie, který sám Bednáře dlouhý čas vedl.

"Přemýšlel jsem nad tím, který klub by byl pro Honzu nejvýhodnější z hlediska příležitosti. Je težké to hodnotit, ale podle mě je pozitivní, že je Detroit špičková organizace, která na druhou stranu neměla poslední dvě, tři sezony výraznější úspěch. Je tedy šance, že se bude kádr měnit, a tudíž je tu i šance pro Honzu. Český hokej je navíc v Detroitu velmi dobře zapsaný díky Dominiku Haškovi," doplňuje.

"Být draftován do NHL, to pro hráče znamená splnění snu a završení jeho dětské cesty k tomu stát se světovým hráčem," přidává se hlavní trenér A-týmu a sportovní manažer Energie Martin Pešout. "Pro klub je to vyznamenání naší práce a práce gólmanských trenérů. Seniorské mužstvo Honzu už v šestnácti vzalo mezi sebe a prvních pár zápasů mu spoluhráči pomohli se chytit, díky tomu je dneska podle mě nejlepší brankář svého ročníku v Česku."

"Detroit je podle mě pro něj dobrá volba, mají dva brankáře starší třiceti let, dva gólmany na farmě a další dva mladé v juniorce, takže tam není takový přetlak, jako v jiných klubech," pokračuje Pešout. "Mám i osobní radost z toho, že se tam o přechod z mládeže mezi muže stará Jirka Fischer, se kterým se dlouhodobě znám a i před draftem jsme spolu byli v kontaktu, ptal se mě na hodně věcí. A vlastně už dvacet minut po draftu mi pak s generálním manažerem hned volali."

S oběma názor sdílí i manažer karlovarské mládeže Bronislav Píša: "Cesta vývoje hráče je dlouhá a klikatá a aby si hráč vybojoval úspěch, musí po tom toužit. A Honza po tom opravdu touží, dělá všechno pro to, aby se dostal do NHL."

"Detroit je věhlasná organizace a ví, co dělají. Když si ho vybrali, tak s ním asi počítají, klub si nevybere brankáře, kterého nechce, jenom proto, aby naplnil škatulku. Věřím tomu, že si Honza místo vybojuje, i když to nebude jednoduché, kluků na ten post tam je hodně. Detroit má už zkušenost s Martinem Frkem, který čekal na svou šanci dlouho a já doufám, že Honza na svou šanci tak dlouho čekat nebude. Hlavně je důležité, aby chytal a ukázal svoje schopnosti. Má spoustu zkušeností a hlavně se nesloží z tlaku, to je velká výhoda a věřím, že to zvládne i v zámoří," uzavírá Píša.