HC Energie Karlovy Vary

Chci svým výkonem pomoct klukům, abychom byli úspěšní, říká Vít Záhejský

Mladičký útočník do Energie přišel z Mostu a už od první chvíle o sobě dával vědět. Vít Záhejský v posledních sezónách svůj výkon neustále zlepšoval a jak v dorostu, tak i v juniorce bavil různými parádičkami jako je například Michigan nebo hertlovka. V loňské sezoně v pouhých šestnácti letech debutoval za A-tým a podepsal s týmem víceletý kontrakt, který mu mimo jiné umožní sbírat zkušenosti v zámoří. A právě to nyní talentovaný útočník využije a od nové sezony bude oblékat dres týmu Kamloops Blazers, kam byl draftován ze 2. pozice CHL Import Draftu. Aktuálně Vítek hájí národní barvy na Hlinka Gretzky Cupu, kde třemi body (2+1) přispěl k postupu osmnáctky do finále.

Vítku, týmu i tobě se tady daří a Tvůj výkon hodně chválí i přítomní experti …

Ze svého pohledu jsem spokojený, ale vždy ta hra může být lepší. Dávám do tréninků a zápasů sto procent a chci svým výkonem hlavně pomoct klukům, abychom vyhrávali a byli jsme úspěšní.

Do jednotlivých zápasů nastupujete s mírnými změnami ve formacích, je třeba pak pro hráče těžší se prosadit nebo to nevnímáte?

Myslím si, že někteří kluci na to opravdu trpí, že přehazování mezi lajnami je pro ně těžká chvíle. Na druhou stranu většina z nás má tohle zažité z klubů, že v zápase se prostě někdy lajny přehodí. Pro mě je to prostě jenom výměna v zápase. O nic víc nejde, prostě jenom víc makat a podávat ještě víc stabilní výkon. Někdy si to sedne a někdy ne a to je vždycky otázka (úsměv).

Cítíš se třeba nejlíp, když je vedle Tebe Vojta Čihař?

My spolu hrajeme dlouho. Vlastně už od dorostu v Karlových Varech. Byli jsme spolu minulý rok v reprezentaci a i tady jsme spolu hráli, takže my si dobře rozumíme (úsměv).

Pro tebe bude nyní Kanada novým domovem, takže už si zvykáš na úzké kluziště, styl hry a tak?

Mě se určitě hraje líp na malém kluzišti (úsměv). Je to rychlejší, víc soubojů, takže pro mě je to lepší v tom, že můžu být rychlejší. Hokej na malém hřišti mě baví (úsměv).

Upsal ses týmu Kamloops Blazers, který si tě vybral v CHL draftu ze 2. pozice. Bylo to pro Tebe těžké rozhodnutí, nebo je to další krok ke splnění Tvých cílů?

Já už jsem v polovině sezony byl rozhodnutý, že bych chtěl odejít do zámoří. Říkal jsem, že si myslím, že bych ještě nestačil starším klukům v áčku. Určitě by mě to posílilo silově, ale podle mého názoru se ještě potřebuju v té kanadské juniorce vyhrát a bude to pro mě opravdu ta nejlepší volba. Rozhodl jsem se sám. Trenéři mě chtěli nechat na letní přípravu s áčkem a pak by se rozhodlo, kdo by tam zůstal. Já jsem si nakonec vybral tu kanadskou juniorku a myslím si, že mě vydraftoval výborný tým (úsměv).

V týmu Kamloops už v loňské sezoně hrál Matteo Kočí z Energie to bude pro tebe výhoda, viď?

Matteo byl během letní přípravy ve Varech, takže jsme se spolu o tom bavili. Řekl mi hodně o týmu a tak. To mi hodně pomohlo se rozhodnout (úsměv). Měl jsem na výběr ještě dva týmy, ale mě a rodině dávalo větší smysl jít do Kamloos, kde budu mít v týmu Čecha, což bude výhoda (úsměv).

S Mattem jste dobří kamarádi a ani jeden z vás nezkazí žádnou legraci, to bude asi v Kamloops veselo …

My sice budeme bydlet každý v jiné rodině, ale budeme se stýkat nejen na zimáku, ale budeme spolu trávit i volný čas mimo led (úsměv).

Jak se na působení v Kanadě těšíš?

Já už jsem asi od dvanácti nebo třinácti let sám ve Varech a domů jsem jezdil jenom na víkendy, takže to mám zažité být mimo domov. Tohle je ale trošku jiné, když budu osm tisíc kilometrů od rodičů. Myslím si, že musím překonat ten první měsíc a pak už si na to zvyknu a budu se tam cítit dobře.

Budeš se ještě vracet do Varů nebo už zůstaneš v Kanadě?

Už tady zůstávám. Vyzvedne mě tu agent, kterého mám tady v Kanadě a vezme mě na letiště a pak poletím rovnou do Kamloops. Na schůzce, kterou jsem tady měl s generálním manažerem Kamloops jsme se domluvili, že si nechám po příjezdu pár dní volno na rozkoukání a seznámení s rodinou a s hráči (úsměv) a pak budu mít doučování angličtiny. Budu chodit do školy, kam chodí hodně kluků z týmu a pak budu mít na výběr mezi ledem a suchou, takže to bude na mě.

Vraťme se zpátky k turnaji. Máte před sebou nejdůležitější dva dny, které rozhodnou o všem …

Můžu asi mluvit za všechny, když řeknu, že se nemůžeme dočkat. Myslím si, že to pro většinu z nás bude zatím nejdůležitější zápas naší kariéry. V týmu je výborná nálada a jsme jako velká rodina, takže se na to opravdu všichni moc těšíme (úsměv).

Čeká vás semifinále se Švédy, kteří mají výborný tým a budou hodně nepříjemní … (rozhovor vznikl během volného dne před semifinálovým utkáním, poznámka redakce)

Zápasy se Švédskem jsou vždy těžké. Myslím si, ale že jsou vyrovnané. Trošku je tam i takové pošťuchování, šarvátky a tak. To ale k hokeji patří a myslím si, že se na to všichni připravíme.

Myslíš si, že v té semifinálové čtyřce jsou rozdíly, nebo jsou síly vyrovnané a je to o tom, jak komu ten den zápas sedne? Co podle Tebe může rozhodnou?

Tam rozhodne ten, kdo bude určovat tempo zápasu a nebude se bát hrát na puku. Určitě i ty taktické věci. Prostě budeme dobruslovat. Budeme mít dobrou obranu, vlastně všechno se odvíjí od obrany, i to jestli pojedeme do útoku nebo ne. Myslím si, že obrana bude hodně důležitá a také to, když budeme střílet ze všeho a nebudeme se bát dávat góly.

Děkuji za rozhovor.

Jak se v semifinálovém duelu se Švédy ukázalo, po pár minutách si začal postupně tempo zápasu určovat český tým, který podržel skvělý Ondřej Štěbeták i zmiňovaná obrana a osmnáctka svou střeleckou převahu v poměru 28:19 přetavila do pěti gólů, přičemž dva padly během power-play. Stejným skóre, tedy 5:1 porazila Kanada tým USA a tak se spolu opět po roce o zlato na Hlinka Gretzky Cupu utká český národní tým s Kanadou.