HC Energie Karlovy Vary

Chtěli jsme to dotáhnout do vítězného konce, září Samuel Šmajda po výhře nad Zlínem

Po čtvrté v sezóně vyjeli karlovarští mladíci proti houževnatým hráčům Zlína. Třikrát museli skousávat porážku a tak do posledního vzájemného utkání nastupovali nejen s respektem, ale hlavně s touhou uspět. To se jim po napínavém duelu díky obětavosti a týmovému výkonu povedlo. Radost na střídačce po závěrečném hvizdu byla obrovská. Dvěma góly k tomuto vítězství přispěl Samuel Šmajda.

Přitom po první třetině to vypadalo, že zlínští mladíci budou mít opět navrch. Energetikům nedopřáli větší prostor na kotouči a sami byli neustále před karlovarskou brankou. Tento tlak zužitkoval Adam Laciga a otevřel skóre. Následné snahy o srovnání hatil zlínský gólman Tobiáš Synek. Vyrovnat se ve druhé třetině, při početní výhodě, povedlo Samuelu Šmajdovi, který ve třetí třetině udeřil v přesilovce ještě jednou. „Byl to neskutečný pocit, jelikož jsme Zlín ještě dosud neporazili. Hlavní je ale ten výsledek za tři body," září šikovný útočník, za jehož zády byla slyšet bujará týmová oslava.

Radost ze sobotního vítězství je snadno pochopitelná. Ačkoliv jsou hráči Zlína v tabulce o něco níže než tým Energie, v každém utkání letošní sezóny energetiky pořádně potrápili. Ze tří vzájemných soubojů vyšli vždy vítězně. I když v posledních dvou zápasech brali energetici, alespoň po bodu za prohru v prodloužení a naposledy podlehli až v nájezdech. Jak už bylo řečeno, první třetina mohla naději na výhru trošku nahlodat. „Snažili jsme se v šatně co nejvíce semknout a makat střídání od střídání, abychom to dotáhli do vítězného konce. To se nám povedlo."

Junioři překonali nedávnou krizi a díky posledním výhrám se vyhoupli zpět na první místo extraligy juniorů. Před týmem Vítkovic, který je na druhém místě, mají tříbodový náskok. Po reprezentační pauze tak budou mít energetici opět hodně napilno, zvlášť když se neúprosně blíží konec základní části. „To určitě. Není kam se šetřit. Je potřeba pořád makat dál a udržet první místo," říká sice odhodlaně, ale s úsměvem Samuel Šmajda.

Po oslavě si Samuel sbalí výstroj a společně s obránci Ondřejem Dorotem, který si mimochodem připsal asistenci u jeho první branky, a Filipem Krajčíkem vyrazí do Prahy, kde se v neděli sejde národní tým kategorie U20. Z Prahy mladí reprezentanti odletí v pondělí na Turnaj pěti zemí do švédského Ängelholmu. „Jsem nadšený z toho, že tam můžu jet a reprezentovat," těší se na další zápasy v národním dresu. Samuel patří ke zkušeným reprezentantům, ale tentokrát to bude i pro něj trošku jiné, protože poprvé oblékne reprezentační dres kategorie U20.

Na turnaji se kromě českého výběru představí ještě týmy z Finska, Švédska, Německa a Švýcarska. Takže se nabízí otázka na jakého soupeře se karlovarský útočník těší? Když do Švédska, tak asi na Švédy." (usmívá se) Námitku, že Švédsko bude patřit mezi těžší soupeře, tak zda to nevadí, odmávne s úsměvem. „To vůbec ne. To i Zlín byl teď těžký soupeř ….." Poznámka, jestli to znamená, že po zápase se Zlínem bude utkání se Švédskem pohoda, ho dost pobaví. „To vůbec ne, to neříkám… (směje se). Těším se prostě na Švédsko."

Děkuji za rozhovor.

Související články