HC Energie Karlovy Vary

Čihař a Janata v boji o juniorský šampionát

Na listopadovém turnaji dvacítky kouč Patrik Augusta už tradičně nemůže počítat s krajánky hrajícími v zámoří. Šanci ukázat se na poslední ostré akci před nadcházejícím šampionátem tak dostanou hráči hlavně z tuzemských soutěží a opět mezi nimi nechybí ani energetici. Do Finska vyrazí útočníci Vojtěch Čihař a Radek Janata. Mezi náhradníky byl nominován útočník Matyáš Váňa.

Dvacítku tradičně čeká náročná zkouška, protože zatímco český výběr hlavní tváře zatím postrádá, tak reprezentace Švédska a Finska nastoupí v sestavě, s níž vyrazí i na šampionát. Na turnaji se predstaví ještě výběry Slovenska a Švýcarska.

Tým se sejde v neděli 3. listopadu v podvečer na Hvězdě a večer vyrazí ještě na led. V pondělí je na programu dvoufázový trénink a v úterý ráno odletí do Finska. První duel naši mladíci odehrají už ve středu odpoledne, kdy narazí na tým Švédska. Turnaj svěřenci Patrika Augusty odehrají bez volného dne. V neděli před odletem pak tým vyrazí na zápas Karjala Cupu mezi Českem a Švýcarskem. Poté se naši mladíci vrátí zpět do České republiky.

Není překvapením, že i přes svůj mladý věk si o nominaci a šanci zabojovat o letenku na šampionát dvacítek řekl útočník Vojtěch Čihař. Benjamínek a-týmu Energie si svými výkony v dorosteneckém a juniorském hokeji a to nejen klubovém, ale i reprezentačním, získal pozornost trenérů prvního týmu Energie. V něm Vojta absolvoval nejen letní přípravu, ale naskočil také do přípravných zápasů a nakonec si vybojoval místo v stálé sestavě. Díky své píli a pracovitosti to mladičký útočník v několika utkáních dotáhl až do první formace. Naskakoval hlavně po boku Jiřího Černocha a Ondřeje Beránka.

Vojta je však nejen pracovitý, ale i skromný a v týmu bez problému vklouzne do jakékoliv role, kterou mu trenéři určí. Zatím má na kontě čtyři body (2+2). Poprvé v naší nejvyšší soutěži skóroval v utkání proti Kometě Brno a naposledy pak svým gólem přispěl k výhře nad Pardubicemi. Na ledě je k nepřehlédnutí a je důležitou součástí týmu. Vojta reprezentační dres obléká už od šestnáctky. V letošní sezoně debutoval v osmnáctce, kdy si v osmi zápasech připsal šest bodů a přispěl k zisku stříbra na Hlinka Gretzky Cupu. Nyní talentovaného útočníka čeká premiéra v dresu dvacítky.

Skvělou formu má i další karlovarské želízko v ohni. Útočník Radek Janata sice přišel do Energie před sezonou z Liberce, ale kdo to neví, tak by to nejspíš ani neřekl. Usměvavý útočník o sobě dával vědět už v přípravných zápasech a přispěl i k tomu, že se juniorka Energie po několika letech radovala ze zisku zlata na Hejtman Cupu. Také Radek zaujal trenéry a-týmu a byl mezi mladíky, kteří naskočili v utkání proti týmu Cornell University, což pro něj byla i podle jeho slov velmi zajímavá zkušenost, protože i když odehrál několik zápasů za reprezentaci, tak proti zámořskému týmu hrál poprvé.

Premiéru v seniorském hokeji si Radek odbyl za Baník Sokolov, za který naskočil v utkání proti Dynamu Pardubice B a rovnou si vstřelil premiérový gól a byl jediným střelcem, který vyzrál na pardubického gólmana. Za Baník už Radek odehrál tři zápasy. Šikovný útočník se ale hlavně poměrně rychle zabydlel v juniorce a patří k lídrům týmu a to nejen z pozice asistenta kapitána. Po patnácti zápasech má Radek na kontě sedmnáct bodů (8+9) a vede týmové bodování. V celé soutěži je pak na osmém místě.

Mezi náhradníky bude na svou šanci čekat útočník Matyáš Váňa. Kapitán karlovarské juniorky je neuvěřitelně obětavý a nevypustí žádný osobní souboj a soupeři nedaruje ani kousek ledu. V karlovarské juniorce je Matyáš třetím rokem a rok od roku své výkony vylepšuje a posouvá. Také díky tomu si klub jeho služby pojistil i do budoucna kontraktem, který Matyášovi dá šanci zabojovat o účast v Development programu, který funguje mezi Energií a Baníkem Sokolov.

Právě za Baník už Matyáš v této sezoně nakočil do dvou zápasů. První utkání v seniorském hokeji šikovný útočník odehrál již v sezoně 2022/2023, kdy za Energii nastoupil v utkání proti Kometě Brno. Od té doby si připsal několik startů jak v naší nejvyšší soutěži, ale i v 1. lize a pravidelně hraje rovněž v přípravných zapasech a-týmu. Za juniorku odehrál Matyáš letos třináct zápasů se ziskem třinácti bodů (7+6). Odchovanec chebského hokeje se vrátil na domovský led před pár dny v utkání se Spartou a před svou rodinou a přáteli přispěl k výhře Energie dvěma góly. Za reprezentační dvacítku mladý energetik nastoupil poprvé v loňské sezoně a ve čtyřech zápasech si připsal dvě asistence.

Nominace dvacítky na turnaj ve Finsku

Brankáři:

Jakub Smolka (Vítkovice Ridera), Jan Kavan (Kometa Brno).

Obránci:

Tomáš Galvas (Bílí Tygři Liberec), Radim Mrtka, Patrik Volas (oba Oceláři Třinec), Jan Skok (Škoda Plzeň), Tomáš Vandas (Rytíři Kladno), Vojtěch Husinecký (Piráti Chomutov), Martin Švec (Dynamo Pardubice).

Útočníci:

Vojtěch Hradec (BK Mladá Boleslav), Petr Sikora, Matěj Kubiesa (oba Oceláři Třinec), Matěj Maštalířský (Verva Litvínov), Jiří Felcman (Langnau, Švýcarsko), Lukáš Heš (RI Okna Berani Zlín), Tadeáš Kalužík, Adam Fiala (oba Dynamo Pardubice), Radek Janata, Vojtěch Čihař (oba Energie Karlovy Vary), Richard Žemlička (SaiPa Lappeenranta, Finsko), Ondřej Kos (Ilves Tampere, Finsko), Adam Novotný (Mountfield Hradec Králové).

Náhradníci:

Brankáři: Matyáš Mařík (SaiPa Lappeenranta, Finsko), Šimon Vedral (Sparta Praha). Obránci: Šimon Bialy (Vítkovice Ridera), Adam Hamrla (RI Okna Berani Zlín), Štěpán Rájek (Dynamo Pardubice), Matyáš Beran (Sparta Praha), Denis Svoboda (Kometa Brno). Útočníci: Matěj Bělohlav (KooKoo Kouvola, Finsko), Martin Holba (RI Okna Berani Zlín), Jaromír Pérez (Bílí Tygři Liberec), Robin Gerych, Vojtěch Spěváček (oba Oceláři Třinec), Dominik Čech (Verva Litvínov), Matyáš Váňa (Energie Karlovy Vary), Marek Daníček, Jakub Žmola (oba Sparta Praha), Štěpán Hoch (Banes Motor České Budějovice).

Program turnaje pěti v Imatře

Středa 6. listopadu:

14:00 Švédsko – Česko
17:30 Finsko – Slovensko

Čtvrtek 7. listopadu:

14:00 Slovensko – Česko
17:30 Finsko – Švýcarsko

Pátek 8. listopadu:

14:00 Česko – Švýcarsko
17:30 Švédsko – Slovensko

Sobota 9. listopadu:

13:00 Finsko – Česko
16:30 Švýcarsko – Švédsko

Neděle 10. listopadu:

13:00 Finsko – Švédsko
16:30 Švýcarsko – Slovensko

Začátky jsou uvedeny v českých časech, ve Finsku je o hodinu víc.