HC Energie Karlovy Vary

Cítíme už zdravou nervozitu, vyhlíží Patera start sezony. Jak hodnotí přípravu?

Přípravné období je minulostí. Již ve středu vypukne další extraligová sezóna, do níž vstoupí Energie s významně obměněným kádrem i zbrusu novým realizačním týmem. Na svou karlovarskou premiéru v roli hlavního trenéra se chystá Pavel Patera, který v předsezónním rozhovoru zhodnotil přípravné období a nastínil také cíle do nové sezóny.

Pane trenére, máte za sebou přípravné období, ve kterém jste sehráli devět utkání. Jak byste je zhodnotil? Ať už z hlediska výsledků, tak i samotné hry…
Přípravné zápasy nám ukázaly, na čem je třeba ještě zapracovat, obecně dobré i špatné věci. Hodně jsme pracovali na kondici a na systému. Před startem sezony náš čeká ještě hodně práce a do sezony půjdeme s pokorou.

Jak hodnotíte přístup hráčů?
S pracovní morálkou hráčů jsme spokojeni. Hráči tvrdě pracovali, a věříme, že od toho se můžeme odrazit. Jsme také rádi, že se nám v průběhu přípravy vyhýbala zranění a do sezony můžeme jít v kompletní sestavě. Jediným, kdo zůstává na marodce, je Ondra Dlapa. Jeho rehabilitace jde podle plánu, ale vyžádá si ještě nějaký čas.

Těsně před startem soutěže jste zúžili kádr a poslali některé hráče do Sokolova. Asi to ale neznamená, že mají dveře k nám zavřené?
Vůbec ne. Není to tak, že bychom kluky poslali do Sokolova na měsíc nebo dva. Jen jsme prostě udělali sestavu na první zápas. Máme tady velkou konkurenci, za což jsme moc rádi. Stejně tak za možnost spolupráce se Sokolovem. Záleží na každém hráči, jakou bude mít výkonnost.

Kde v tabulce se chcete pohybovat?
Od vedení klubu je zřejmé a je cítit, že chtějí být lepší než v minulé sezóně.

Hráčský kádr prošel významnou obměnou. Přišlo celkem dvanáct nových hráčů, z toho několik cizinců, kteří tu část přípravy nebyli. Jak velká komplikace to byla?
Hráči s námi byli od začátku přípravy na ledě a vyjma olympijské kvalifikace po celou dobu, takže si nemyslím, že by to byla komplikace. Místo nich jsme vyzkoušeli plno mladých hráčů, jak v trénincích, tak i v zápasech, kteří rozhodně nezklamali. Máme tady jednu z nejlepších mládeží v republice a je kam sáhnout.

Milým překvapením v sestavě je sedmnáctiletý Vojtěch Čihař. Co říct na jeho adresu?
Vojta si svou pracovní morálkou a výkony v přípravných utkáních jednoznačně zasloužil být v nominaci. Jsme velmi rádi, že upřednostnil naší cestu před nabídkou z Ameriky a chtěl se poprat o místo v sestavě.

Kapitánem Energie zůstává i pro novou sezónu Jiří Černoch, asistenty budou Vít Jiskra a Arttu Ilomäki. Jak hodnotíte volbu přímo z kabiny?
Chtěli jsme znát názor hráčů, a jsme rádi, že se shoduje s tím, co jsme zamýšleli i my jako realizační tým.

Ve středu Vás čeká první mistrovské utkání. Jak se na něj těšíte vy osobně? Od května, kdy začala příprava, už bylo čekání hodně...
Všichni už jsme proto plni očekávání a na sezónu se moc těšíme. V kabině už je cítit taková ta zdravá nervozita, bez které to nejde.

Ve středu začínáte v Českých Budějovicích a v pátek hostíte Mladou Boleslav, kde jste v minulosti působil. Bude to pro vás pikantní? Jak se na ten duel těšíte?
Já bych se na první domácí zápas těšil, ať by sem přijel kdokoliv.

Co byste závěrem vzkázal fanouškům?
Byl bych moc rád, kdyby nás přišli podpořit v co největším počtu. Budeme je moc potřebovat, pokud chceme v sezoně uspět.

Děkuji za rozhovor.