HC Energie Karlovy Vary

Pětice energetiků se předvede v reprezentační sedmnáctce

Nový lodivod národního týmu do sedmnácti let pro první akce reprezentační sezony ukázal i na pět karlovarských mladíků. O místo v týmu zabojují brankář Michal Oršulák, obránce Matěj Pelikán a útočníci Vojtěch Čihař, Viktor Wardas a Vít Zájeský, který má už v kapse pozvánku na trojzápas do Švýcarska.

Do nové sezony s novým realizačním týmem. Novým koučem sedmnáctky je Pavel Patera, který nahradil Václava Eismanna, jenž vedl tým několik let. Pro nového trenéra půjde o premiéru v pozici reprezentačního kouče. K ruce bude mít Davida Moravce a Davida Ptáčka. O trénink brankářů se bude starat Petr Přikryl, šéf brankářské komise.

S ním už se setkal brankář Michal Oršulák, který třetí červnový víkend absolvoval kemp reprezentačních brankářů na pražské Hvězdě. Tady mladí brankáři své dovednosti pilovali pod dohledem Ondřeje Pavelce, Michala Neuvirtha, Romana Málka, Marka Schwarze, Vladimíra Dohnala, Filipa Šindeláře, Václava Fürbachera a Lukáše Mensatora. V případě povolání do týmu by pro Michala šlo o reprezentační premiéru. Pro turnaj ve Švýcarsku byl Michal nominován mezi náhradníky.

Obránce Matěj Pelikán si předchozí úspěšnou sezonu v dresu dorostu Energie prodloužil v dresu reprezentačním. V dubnu si poprvé zahrál za reprezentaci v přípravných zápasech v Sokolově, kde dvakrát asistoval. Svým výkonem si řekl o pozvánku na Turnaj čtyř zemí ve švédském Tranas, kde si odbyl tu pravou reprezentační premiéru. Aktuálně tedy bude bojovat o místo v reprezentačním týmu o kategorii výš. Matěj je rovněž nominován na turnaj ve Švýcarsku jako náhradník.

Útočník Vojtěch Čihař v reprezentačním dresu šestnáctky odehrál v předchozí sezoně dvanáct zápasů. Vojta si v přípravných zápasech v Sokolově připsal gól a asistenci. Na turnaji ve Švédsku se následně rozloučil s kategorií U16 a nyní bude bojovat o místo v reprezentační sedmnáctce. Také Vojta je jedním z náhradníků, kteří mohou být v případě potřeby povoláni do Švýcarska.

Z národního týmu kategorie hráčů do šestnácti let se o kategorii výš přesunul rovněž Viktor Wardas. Jeho posledními zápasy za šestnáctku byly souboje s týmem Mannheimu v Sokolově, kde Viktor ve dvou zápasech třikrát skóroval. Po soustředění sice Viktor s národním týmem dál nepokračuje, ale i on bude na svou šanci zahrát si v Davosu čekat mezi náhradníky.

Se šestnáctkou se v závěru sezony nestihl kvůli zranění rozloučit další reprezentační útočník z karlovarského dorostu Vít Záhejský. Jeden ze dvou nejlepších střelců předchozí sezony extraligy dorostu absolvuje nejen testování v Praze, ale byl nominován i na turnaj ve Švýcarsku.

Nominovaní hráči se sejdou 22. července v Praze, kde absolvují dvoudenní testování na Fakultě tělesné výchovy a hokejové umění předvedou na stadionu v Říčanech. Kromě toho mladé hokejisty čekají i individuální pohovory s trenérským týmem a sportovní odpoledne.

Poté se hráči, kteří byli nominováni na trojzápas do Švýcarska přesunou na třídenní tréninkové soustředění do Benešova odkud ve čtvrtek 27. července vyrazí směr Švýcarsko. V Davosu si pak během tří dnů poměří síly se švýcarským týmem.

Nejen karlovarští mladíci mají šanci se novému trenérskému předvést a zabojovat o pozvánky na další reprezentační akce jako bude srpnový turnaj pěti zemí v Chomutově, ale hlavně o vrchol reprezentační sezony sedmnáctky listopadový World Hockey Challenge 2023.

Nominace sedmnáctky na testování

Brankáři:

Ondřej Štěbeták (Jihlava), Michal Oršulák (Karlovy Vary), David Skácel (Třinec), David Höhlig (Slavia Praha), Martin Fajmon (Ilves Tampere, Finsko), Štěpán Bogač (Lappeenranta, Finsko).

Obránci:

Jakub Seidl (Liberec), Rostislav Šilhavý (Mladá Boleslav), Matěj Pelikán (Karlovy Vary), Marek Vyhlídal (Kometa Brno), Jakub Winkelhöfer (Litvínov), David Lukas Holub, Radim Mrtka (oba Třinec), Max Pšenička (Slavia Praha), Tomáš Malínek (Sparta Praha), Štěpán Černý (Hradec Králové), Tomáš Mikel (Zlín), Filip Zimovčák (Ambri-Piotta, Švýcarsko).

Útočníci:

David Rozsíval (Liberec), Jakub Lev (Mladá Boleslav), Vít Macek (Jihlava), David Krčál (Pardubice), Vojtěch Čihař, Viktor Wardas, Vít Záhejský (všichni Karlovy Vary), Václav Raichl (Litvínov), Michal Rybnikár, Robin Švančara (oba Třinec), Matouš Jan Kucharčík, Artur Matějovský, Tomáš Poletín (všichni Slavia Praha), David Hrubý, František Netušil (oba Sparta Praha), Šimon Fasner (Vítkovice), Adam Novotný, Dominik Pavlík (oba Hradec Králové), Adrien Bartovič (Malmö, Švédsko), Matěj Pekař (Ambri-Piotta, Švýcarsko), Jakub Frolo (Ilves Tampere, Finsko).

Nominace sedmnáctky do Švýcarska

Brankáři:

Ondřej Štěbeták (Jihlava), David Höhlig (Slavia Praha), Štěpán Bogač (Lappeenranta, Finsko).

Obránci:

Rostislav Šilhavý (Mladá Boleslav), Jakub Winkelhöfer (Litvínov), David Lukas Holub, Radim Mrtka (oba Třinec), Štěpán Černý (Hradec Králové), Tomáš Mikel(Zlín), Filip Zimovčák (Ambri-Piotta, Švýcarsko).

Útočníci:

David Rozsíval (Liberec), Jakub Lev (Mladá Boleslav), Vít Záhejský (Karlovy Vary), Václav Raichl (Litvínov), Robin Švančara (Třinec), Matouš Jan Kucharčík, Artur Matějovský, Tomáš Poletín (všichni Slavia Praha), Šimon Fasner (Vítkovice), Dominik Pavlík (Hradec Králové), Adrien Bartovič (Malmö, Švédsko), Matěj Pekař (Ambri-Piotta, Švýcarsko), Jakub Frolo (Ilves Tampere, Finsko).

Náhradníci:

Brankáři: Michal Oršulák (Karlovy Vary), David Skácel (Třinec). Obránci: Matěj Pelikán (Karlovy Vary), Marek Vyhlídal (Kometa Brno), Max Pšenička (Slavia Praha), Tomáš Malínek, Radoslav Cichoň (oba Sparta Praha), Lukáš Ehrenberger (Liberec). Útočníci: Vít Macek (Jihlava), David Krčál (Pardubice), Vojtěch Čihař, Viktor Wardas (oba Karlovy Vary), Michal Rybnikár (Třinec), David Hrubý, František Netušil (oba Sparta Praha), Adam Novotný (Hradec Králové).

Program zápasů v Davosu

Pátek 28. července:

16:00 Švýcarsko – Česko

Sobota 29. července:

16:00 Švýcarsko – Česko

Neděle 30. července:

11:00 Švýcarsko – Česko