HC Energie Karlovy Vary

Čtveřice energetiků si zahraje na prestižním Hlinka Gretzky Cupu!

Bývá to jeden z nejsilněji obsazených turnajů celé sezony reprezentací do 18 let hned po světovém šampionátu. Hlinka Gretzky Cup, dříve známý jako Memoriál Ivana Hlinky, se po roční pauze znovu vrací a chybět u toho nebude ani bohatá delegace reprezentantů karlovarské Energie!

Jubilejní třicátý ročník Hlinka Gretzky Cupu startuje v Břeclavi a Piešťanech už v pondělí 2. srpna. Už od úterý se ale bude na toto prestižní klání připravovat reprezentační výběr do 18 let vedený Jakubem Petrem. A chybět v něm nebudou ani energetici, čtveřice útočníků Jiří Kulich, Dominik Rymon, Robin Sapoušek a Samuel Šmajda! Mezi náhradníky pak bude na případnou nominaci čekat i obránce Filip Krajčík. Karlovy Vary tak mají mezi kluby v nominaci vůbec největší zastoupení.

Energetici si o nominaci hlasitě řekli během trojice přípravných zápasů se Švýcary, které odehráli v Davosu. Češi všechny vyhráli - 6:5 po prodloužení, 3:0 a 6:2 - a mladíci Karlových Varů se prosadili i bodově. Pět bodů zapsal Jiří Kulich, skórovali i Robin Sapoušek a Samuel Šmajda.

Reprezentanti se v Břeclavi sejdou už toto úterý odpoledne, kdy absolvují testy na ledě. Tréninkový týden jim zpestří sobotní generálka proti Spojeným státům (od 18:30), v základní skupině Hlinka Gretzky Cupu pak vyzvou od pondělka do středy postupně Švýcarsko, Finsko a Rusko.

Dva nejlepší týmy ze skupiny postoupí do semifinále, kde vyzvou úspěšnou dvojici z druhé skupiny – v Piešťanech se kromě domácího Slovenska představí Švédsko, Spojené státy a Německo. Poslední jmenovaný celek nahradil Kanadu, která vlivem rizik spojených s pandemií koronaviru účast mimořádně odřekla. Na jubilejním třicátém ročníku prestižního turnaje tak bude scházet jasně nejlepší tým jeho historie, Kanada totiž získala zlato hned ve 22 případech. Čtyřikrát slavili triumf Sověti, respektive Rusové, a to včetně posledního ročníku před dvěma lety. Po jednom prvenství mají na kontě USA, Švédsko a Česko, které došlo před domácími fanoušky na vrchol v roce 2016. Na zápasy v Břeclavi bude moci až 2019 diváků, v Piešťanech pak maximálně 500 diváků, a to za podmínky dodržení ochranných opatření. Všechna utkání budou zdarma přenášena na Hokejka TV a hokej.cz, respektive YouTube kanálu Slovenského svazu ledního hokeje.

Nominace na Hlinka Gretzky Cup

Brankáři (3):
Michael Schnattinger (Kometa Brno), Jan Špunar (Olomouc), Štěpán Maleček (České Budějovice).

Obránci (8):
Tomáš Cibulka (Liberec), František Němec (Kometa Brno), Denis Puchala, Matěj Prčík (oba Vítkovice), Marek Alscher (Portland, WHL), Aleš Čech (Oulu, Finsko), Zdeněk Dobeš (De Smet Jesuit High, USA), Jakub Hrdlička (Slavia Praha).

Útočníci (13):
Jakub Hujer (Liberec), Marek Soukup (Plzeň), Matyáš Šapovaliv (Saginaw, OHL), Eduard Šalé (Kometa Brno), Šimon Slavíček (Slavia Praha), Jiří Kulich, Robin Sapoušek, Dominik Rymon, Samuel Šmajda (všichni Karlovy Vary), Adam Bareš (Lahti, Finsko), Dominik Petr (Rauma, Finsko), Adam Jecho (Tappara Tampere, Finsko), František Formánek (Pardubice).

Program českého týmu na Hlinka Gretzky Cupu

Pondělí 2. srpna
19:00 Česko - Švýcarsko

Úterý 3. srpna
19:00 Česko - Finsko

Středa 4. srpna
19:00 Česko - Rusko