HC Energie Karlovy Vary

Další boje o titul! Startuje mistrovství krajů

Závěr ledna mají nabitý deváťáci, nejenže se ke konci chýlí základní část jejich extraligy, ale čeká je také MČR krajů 2024 ve Zlíně. Pro spoustu mladých hokejistů jde o první velkou akci v kariéře. O titul bude bojovat také tým Karlovarského kraje, který jako hlavní trenér povede Adam Sýkora, kouč deváté třídy Energie. V rolích asistentů společně s ním a týmem na Zlínsko vyrazí Jaromír Carvan a Jan Bečka.

Po loňské Olympiádě dětí a mládeže, je nyní na řadě Mistrovství České republiky krajů v ledním hokeji 2024. Letošní ročník se koná od 22. do 25. ledna 2024 na zimních stadionech ve Zlíně a Lhotě u Vsetína. Síly si mezi sebou změří hráči krajských výběrů ročníku 2009 a mladší. Další podmínkou je to, že v turnaji mohou nastoupit pouze hráči s oprávněním v budoucnu startovat v národním týmu ČR. Mistrovství je stejně jako Olympiáda dětí a mládeže pod drobnohledem nejen klubových, ale i reprezentačních trenérů, takže pro některé hráče to může být další krůček do nejmladšího reprezentačního výběru.

Na to jak se naši deváťáci na mistrovství těší, jsem se zeptala trenéra týmu, Adama Sýkory. „Ohromně, poslední měsíc o tom mluví a špičkují se s protihráči z jiných krajů, takže očekávání je veliké. Až bych řekl, že musíme krotit emoce,“ směje se.

A jak se těší on sám? „Já se taky moc těším, je to vlastně největší akce žákovských kategorií. Sejdou se tam nejlepší hráči z celé republiky, což je navíc umocněno tím, že v deváté třídě ještě žádní hráči neodcházejí, takže tam bude veškerá možná česká hráčská kvalita. Navíc se potkám s kolegy trenéry, které znám nebo jsem s nimi kamarád, takže i já se na tu akci velmi těším,“ usmívá se Adam Sýkora.

Týmy z jednotlivých krajů byly rozlosovány do dvou skupin A a B, ve kterých se utkají o postup do semifinálových bojů. Zde nastala oproti předchozím ročníkům změna. Dříve první tým z každé skupiny postoupil rovnou do finále. V letošním ročníku čeká týmy, které skončí ve skupině na prvních dvou místech semifinále, v němž se spolu utkají vždy vítěz skupiny s druhým týmem druhé skupiny. Pomyslný titul obhajuje Moravskoslezský kraj, který se stal vítězem loňské Olympiády dětí a mládeže. Poslední mistrovství krajů pak vyhrál tým Plzeňského kraje.

Právě Plzeňský kraj bude prvním soupeřem karlovarských hokejistů. Začít turnaj zapadočeským derby, tak to je skoro raketový start. „No to se uvidí až po zápase,“ směje se Adam Sýkora a dodává. „Se soupeřem se známe a myslím si, že oba týmy ví co od sebe čekat, na které hráče si dát pozor. Ten zápas může hodně napovědět do dalšího průběhu skupiny.“

A co říká kouč karlovarského týmu na složení skupiny? „Řekl bych, že tam budou dva tři dominantnější týmy a další týmy mohou porazit každého. Podle mého názoru, jsou obě skupiny vyrovnané a bude rozhodovat každý zápas, aktuální rozložení těch týmů. My máme za cíl dostat se na první dvě místa a zahrát si o medaile.“

Ohledně soupeřů ve skupině se nabízela rovněž otázka, zda trenéři se svými svěřenci řešili také to, že je čekají utkání s týmy, s nimiž se běžně nepotkávají a není úplně jasné, co od nich čekat? „Samozřejmě, o to větší motivace nebo neznámá to je. Na druhou stranu v dnešní době, kdy téměř na všech zimákách jsou streamy, tak pokud trenér chce, může se na soupeře alespoň touto formou podívat a aspoň trochu se připravit na ty protihráče,“ přibližuje přípravy před mistrovstvím Adam Sýkora.

Skupina A - Zlín

Zlínský kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Jihomoravský kraj, Pardubický kraj, Jihočeský kraj, Ústecký kraj

Skupina B – Lhota u Vsetína

Plzeňský kraj, Hlavní město Praha, Středočeský kraj, Královehradecký kraj, Kraj Vysočina, Olomoucký kraj, Karlovarský kraj

Ve skupinách se spolu utká každý s každým. Vítěz utkání bere dva body a v případě nerozhodného výsledku se body dělí mezi soupeře. Hraje se na tři třetiny o délce patnáct minut. V utkáních o první čtyři místa se hraje do rozhodnutí. Délka zápasu je klasicky tři třetiny po dvaceti minutách. Pokud se nerozhodne v základní době, následuje po tří minutové přestávce prodloužení. To se hraje pět minut tři na tři. Pokud ani prodloužení nerozhodne o vítězi, následují samostatné nájezdy. V každém utkání turnaje budou vyhlášeni nejlepší hráči zápasu.

Karlovarští deváťáci v pátek 19. ledna ještě vyrazili do Chomutova, kde se utkali s deváťáky Pirátů, které obrali o body. V neděli 21. ledna dopoledne absolvovali trénink na domácím ledě a pak už je čekala cesta do Zlínského kraje. Vzhledem k tomu, že tým našeho kraje je ve skupině B, odehraje skupinovou část turnaje ve Lhotě u Vsetína v novém multifunkčním sportovním centru KAPKA resort, které bylo otevřeno v říjnu roku 2022.

Tým Karlovarského kraje

Brankáři:

Ondřej Kadoun, Ondřej Maňák

Obránci:

Vojtěch Horáček, Adam Chlapovič, Eliáš Křivánek, Marek Kubík, Josef Postl, Samuel Zeus, Adam Zimmermann

Útočníci:

Stanislav Barda, Aleš Břečka, Lukáš Gerstner, Vojtěch Hüttl, Jiří Kubát, Jakub Kyncl, Maik Mähler, Jakub Staněk, Josef Suchý, Jonáš Vaníček, Milan Vaňourek

Program skupiny B:

Pondělí 22. ledna 2024

9:00 Plzeňský kraj – Karlovarský kraj
10:45 Hlavní město Praha – Olomoucký kraj
12:30 Středočeský kraj – Kraj Vysočina
14:15 Královehradecký kraj – Karlovarský kraj
16:00 Plzeňský kraj – Hlavní město Praha
17:45 Olomoucký kraj – Středočeský kraj
19:30 Kraj Vysočina – Královehradecký kraj

Úterý 23. ledna 2024

9:00 Hlavní město Praha – Karlovarský kraj
10:45 Středočeský kraj – Plzeňský kraj
12:30 Královehradecký kraj – Olomoucký kraj
14:15 Karlovarský kraj – Kraj Vysočina
16:00 Hlavní město Praha – Středočeský kraj
17:45 Plzeňský kraj – Královehradecký kraj
19:30 Olomoucký kraj – Kraj Vysočina

Středa 24. ledna 2024

9:00 Olomoucký kraj – Plzeňský kraj
10:45 Středočeský kraj – Karlovarský kraj
12:30 Královehradecký kraj – Hlavní město Praha
14:15 Plzeňský kraj – Kraj Vysočina
16:00 Karlovarský kraj – Olomoucký kraj
17:45 Středočeský kraj – Královehradecký kraj
19:30 Kraj Vysočina - Hlavní město Praha

Finálová utkání (Triniti Bank Aréna Luďka Čajky Zlín)

25. ledna 2024

9:00 Semifinále (A1 – B2)
11:00 Semifinále (B1 – A2)
14:30 o 3. místo
17:00 Finále
19:30 Slavnostní zakončení Mistrovství České republiky krajů v ledním hokeji 2024