HC Energie Karlovy Vary

David Bruk hlavním trenérem Energie, asistenty Skuhravý s Grofem

A-tým Energie už zná trenérskou sestavu pro nadcházející extraligový ročník. Hlavním trenérem bude David Bruk, v rolích asistentů mu budou vypomáhat Václav Skuhravý a Jakub Grof. Na pozici trenéra brankářů zůstává Pavel Kněžický. Všichni trenéři podepsali smlouvu na jeden rok, tedy do konce sezony 2022/23.

Po konci Martina Pešouta, který Energii vedl v uplynulých pěti sezonách a mužstvo dovedl třikrát do předkola play-off, muselo vedení klubu řešit trenérskou otázku. Po intenzivních jednáních se dohodlo s třiapadesátiletým koučem Davidem Brukem, který v uplynulých dvou sezonách dovedl Litoměřice do špičky Chance ligy a má bohaté zkušenosti s vedením mládežnických reprezentací.

„David Bruk dlouhodobě prokazuje, že se jedná o velice kvalitního trenéra a myslím si, že nadešel nejvyšší čas, aby dostal šanci i u extraligového týmu. V Litoměřicích dovedl tamní mužstvo mezi nejlepší týmy druhé nejvyšší soutěže, u mládežnických reprezentačních výběrů dlouhodobě pracoval s mladými hráči. I to byl jeden z důvodů, proč jsme o něj měli takový zájem. V Karlových Varech dáváme mladým hráčům velký prostor a věříme, že pod taktovkou Davida Bruka může mladé mužstvo, které u nás máme, jít ještě nahoru,“ popisuje hlavní důvody angažování zkušeného kouče majitel klubu Karel Holoubek.

David Bruk | Foto Karolína Štolcová

Bruk bude mít ke své ruce dvojici asistentů, kteří mají s karlovarským prostředím bohaté zkušenosti a byli a jsou s Energií v minulosti i dnes těsně spjati. Václav Skuhravý po konci své bohaté kariéry sbíral nejprve zkušenosti u mládežnických mužstev Energie, v polovině ledna letošního roku se pak přesunul v roli asistenta k A-týmu, kde vypomáhal trenérské trojici v čele s Martinem Pešoutem. Karlovarská hokejová legenda tak přidá na lavičce Energie druhou sezonu.

„Chtěli jsme, aby Václav u mužstva pokračoval. Jednak pro jeho bohaté hráčské zkušenosti, veliký respekt v kabině a obrovskou chuť a nasazení, se kterou svou trenérskou práci vykonává. Neméně důležitá je bohatá znalost místního prostředí, která se bude novému hlavnímu trenérovi, minimálně v začátcích, určitě hodit,“ doplňuje k roli Skuhravého Holoubek.

Druhým Brukovým asistentem bude další muž úzce spjatý s Karlovými Vary, místní rodák, odchovanec našeho klubu a bývalý vynikající obránce Jakub Grof. Extraligový vicemistr s Energií ze sezony 2007/08 po skončení kariéry pracoval na postu asistenta hlavního trenéra A-mužstva v Přerově.

„Jakub se v Přerově postupně vypracoval ve velice kvalitního trenéra se specializací na obrannou činnost mužstva a hru obránců. Jeho příchod je zásluhou Václava Skuhravého, který vyslovil přání, aby se Jakub Grof stal součástí trenérského týmu. Reference na Jakuba jsou výborné, proto jsme se rozhodli ho v našem klubu angažovat,“ uvedl k dalšímu členovi nově složeného trenérského kvarteta majitel klubu Karel Holoubek.

Jakub Grof | Foto HC Zubr Přerov

U týmu zůstává i nadále zkušený trenér gólmanů Pavel Kněžický, po konci Martina Pešouta u A-týmu končí i jeho asistent Tomáš Mariška. Karlovy Vary však neopustí, od nové sezony se totiž přesune do mládežnického úseku klubu.

„Tomášovi musím za jeho dosavadní práci v klubu ohromně poděkovat. Je i jeho velkou zásluhou, že se mužstvu podařilo okamžitě vybojovat zpět extraligu a následně třikrát dovést do vyřazovacích bojů. Zároveň ale cítíme, že jak hráčům, tak i Tomášovi prospěje změna, rozhodli jsme se mu tak nabídnout místo u naší mládeže, které přijal. Jsme tak velice rádi, že takto erudovaný kouč bude v Energii působit i nadále,“ poděkoval končícímu asistentovi Holoubek.

PROFILY TRENÉRŮ

David Bruk (hlavní trenér, 30.10.1968)

Pražský rodák během své hráčské kariéry odehrál v nejvyšší české a československé soutěži takřka čtyři sta utkání, a to převážně v dresu plzeňské Škodovky, v jejímž dresu se dočkal i stříbrné medaile z památné sezony 1991/92, ve které modrobílí padli až ve finále s Trenčínem. Během své hráčské kariéry, kterou zakončil v sezoně 2003/04, si zahrál i v Německu, Norsku či Itálii. V patnácti duelech pak oblékl i dres československé, respektive české reprezentace.

Velkou část své trenérské kariéry strávil Bruk v místě, kde zažil největší úspěchy jako hráč, v Plzni. Nejprve vedl tamní dorostence, sedm let pak juniorský výběr, které v sezoně 2016/17 dovedl k mistrovskému titulu. Poslední dvě sezony byl třiapadesátiletý kouč hlavním trenérem prvoligových Litoměřic, které dovedl mezi nejlepší týmy soutěže a v aktuální sezoně se Stadionem vyhrál základní část.

Výraznou stopu pak Bruk zanechal v poslední dekádě u mládežnických reprezentací, kdy postupně vedl v roli hlavního trenéra či asistenta všechny výběry od 16 do 20 let, právě u dvacítky ještě v aktuální sezoně působí.

Václav Skuhravý (asistent trenéra, 16.1.1979)

Karlovarskou legendu asi netřeba fanouškům Karlových Varů příliš představovat. Mistr a vicemistr extraligy s Energií, muž, který odehrál přes 1000 utkání v nejvyšší soutěži a bývalý reprezentant. To vše a ještě mnohem více stihl Skuhravý během své bohaté hráčské kariéry.

Ještě během ní začal studovat trenérskou licenci, tu nejvyšší „A“ by měl úspěšně zakončit již v příštím roce. Zkušenosti na střídačce začal sbírat u mládežnických týmů Energie, kdy před příchodem k A-týmu vedl úspěšný tým U16, v roli asistenta pak u „A“ dorostu. Věnuje se také některým speciálním dovednostem a působí jako manažer hráčského rozvoje nejtalentovanějších hráčů naší akademie.

Jakub Grof (asistent trenéra, 16.5.1981)

Karlovarský odchovanec prožil největší klubové úspěchy své kariéry právě ve svém mateřském klubu. V sezoně 2007-08 vybojoval s Energií extraligové stříbro a i následující zlatou sezonu rozjel v karlovarském dresu, pomyslnou třešničku v podobě potěžkání mistrovského poháru si ale neužil, druhou polovinu sezony totiž prožil na hostování v prvoligovém Chomutově. Ještě v juniorském věku si pak zahrál v českém dresu na Mistrovství světa do 20 let, které Češi přetavili v doposud poslední zlatou radost z juniorských šampionátů.

Grof kromě karlovarského dresu nastupoval v extralize za Zlín, mnoho odehrál v druhé nejvyšší soutěži, ať už v dresu Ústí či Chomutova. Na závěr kariéry pak okusil i zahraniční štace v Německu, Itálii či Polsku. Mezitím se ještě v sezoně 2015-16 objevil v prvoligovém Přerově, který dokonce vedl jako kapitán. Na stejném místě pak rozjel i svou trenérskou kariéru, když v posledních třech letech působil jako asistent u A-mužstva Přerova.

Pavel Kněžický (trenér brankářů, 9.5.1963)

Stálice mezi karlovarskými trenéry rozjede na západě Čech už svou 21. sezonu u prvního mužstva. Bývalý gólman, kterého západočeští fanoušci pamatují během jeho aktivní kariéry i v dresu Sokolova, se kromě trénování brankářů u prvního týmu i nadále věnuje rozvoji mladých talentů našeho klubu.

Za poslední roky vypiplal k úspěšným kariérám Lukáše Mensatora, Tomáše Závorku, Jana Bednáře a další místní gólmany, pod jeho taktovkou úspěšně působili i další vynikající gólmani v čele s Filipem Novotným.