HC Energie Karlovy Vary

David Kaše: Budu se snažit Varům co nejvíc pomoct

Před pár lety odcházel za oceán jako nadějný nováček a nyní přichází jako již podstatně zkušenější hokejista. David Kaše v zámoří sbírá jednu zkušenost za druhou a v letošní sezoně se o ně podělí s karlovarskými hráči. Díky posunu startu zámořských soutěží se na západě Čech rozehraje a Energii pomůže k zisku co nejvíce bodů. Sám je rád, že je po delší době opět v Čechách a doufá, že společně se spoluhráči předvede co nejlepší výkony a dotáhnou Energii k co nejvyššímu místu v tabulce.

Davide, jak se těšíte na návrat do extraligy?
Po dlouhé době si zase zahraju tady v Česku, moc se na to těším. Myslím si, že pro mě je to v téhle situaci ta nejlepší možnost, že jsme se Karlovými Vary domluvili a můžu tady být. Budu se snažit pomoct a hrát co nejlépe budu umět.

Kdo jako první přišel s nápadem, že se rozehrajete v Evropě. Byl jste to vy nebo váš klub?
Celou dobu jsem čekal, jestli mě povolají ještě do tréninkového kempu na play-off. Když jsem se poté dozvěděl, že nepojedu, tak jsem si dal týden, dva týdny volno. Poté mi volal agent, že se domluvily Energie a Philadelphie a začnu hrát tady.

Byl ve hře i nějaké jiný klub, například švédská Mora, kde jste působil před odchodem do zámoří?
Nějaké nabídky byly, ale pro mě byla priorita být spíše v Česku, protože by to momentálně mělo být jen na pár měsíců, takže pro mě je lepší varianta hrát doma. Hlavně jsem chtěl hrát co nejblíže domovu, což se mi povedlo.

David Kaše v extralize

,,David Kaše je v extralize ostříleným hráčem. Za Chomutov zvládl odehrát 85 zápasů, během kterých nastřádal osmnáct bodů za sedm branek a jedenáct asistencí. Pod Krušnými horami si zahrál také se svým starším bratem Ondřejem, který v současné chvíli působí v celku Boston Bruins (NHL).”

Dá se předpokládat, že pokud by byl v extralize Chomutov, rozhodl byste se pro něj. Proč jste si ale vybral Karlovy Vary?
Asi jo, ale Vary jsou také blízko a myslím si, že se tady hraje parádní hokej, minulý rok si myslím, že se to potvrdilo. Hraje se hodně ofenzivně, do rychlosti a tento styl by mi mohl vyhovovat.

Víte, do čeho jdete, koukl jste se, jak na tom Energie loni byla?
Že bych nějak speciálně sledoval přímo Karlovy Vary, to zase ne, ale vím a mám zprávy o tom, že se zde hraje hodně do ofenzivy, což jak říkám mi vyhovuje a uvidíme, jak to půjde v sezoně.

Jak vám naopak vyhovuje hokej v AHL, kde to není tak kombinační, ale také dost o tvrdosti?
Veliký rozdíl je tam hlavně ve velikosti hřiště, je menší, takže není na nic čas, takže uvidíme. Po pár trénincích tady si myslím, že je všechno v pohodě, mně osobně i celkem vyhovuje to větší hřiště, protože moje hra je i hodně o bruslení, takže snad nebudu mít žádný problém s přechodem na evropský hokej.

Už jste se nějak stihl usadit v kabině?
Jo, hned jak jsem přišel, kluci jsou parádní. Na moje jméno hned připadlo pár vtípků, takže si myslím, že je všechno v pořádku a kluci mě uvítali na jedničku.

DAVID KAŠE V NHL
DavidKaše
útočník
Z 6
G 1
A 0
+/- 1

Dá se považovat loňský prosinec za nejlepší měsíc ve vaší kariéře? Zažil jste debut v NHL a odehrál jste během pár dnů hned pět zápasů.
Určitě, byl to můj sen, asi jako pro všechny hrát v NHL. Dostal jsem tu šanci, byl jsem za ni hrozně vděčný, hlavně pro to, abych se ukázal, že to můžu hrát, což si myslím se mi podařilo. Užil jsem si každý zápas, podařilo se mi i vstřelit gól, takže za mě to bylo na jedničku. Vím, co mi k tomu ještě chybí a na to musím klást důraz, zaměřit se na to, jak být lepší a doufám, že se tam v budoucnosti usadím na stálo.

První gól jste vstřelil v pro vás i trochu speciálním zápase, kdy jste nastoupil proti vašemu bratrovi. Jaké to bylo, samotný gól i zápas?
Nevím, jak bych to řekl, byl to sen. Asi jak pro mě, tak i pro celou rodinu, protože to bylo před Vánoci, kdy tam dorazili rodiče, takže se vše sešlo v dobrý čas. Byl to pro mě skvělý zážitek, okamžik, myslím, že i pro bráchu, akorát že tedy prohráli. Byl jsem hrozně rád, že se mi podařilo dát první gól v NHL, ještě proti bráchovi a ještě před zraky rodičů, prostě parádní.

Co jste si vyslechl od bratra a od rodičů?
Nějaké veliké oslavy nebyly, protože jsme hned druhý den hráli znovu, ale určitě jsem měl veliké gratulace od našich i od bráchy. Od bráchy dokonce skoro hned na ledě po vhazování, tak trochu tajně, ale to už je všechno za mnou a už se soustředím, abych mohl dát nějaké další.

Jak to máte se životem v Americe, žijete sám, nebo s nějakým spoluhráčem?
Před sezonou si vždy najdu nějaký byt a žiju sám. Jsem rád, když mám před zápasem svoji pohodu. Rád si sám pro sebe vařím. Jak říkám, mám rád tu svoji pohodu, když přijdu po tréninku, tak se natáhnu, nemám žádný stres ohledně spolubydlícího, můžu si dělat, co chci.

Jaká byla aklimatizace po příchodu do Ameriky, pomohli vám s tím i další čeští hráči z vaší organizace? Třeba Jakub Voráček?
Voras (Jakub Voráček) mi hodně pomohl, byli jsme v kontaktu už dříve, kdy jsem s nimi trávil čas i s Gudym (Radko Gudas) a Míšou Neuvirthem, parádní lidi všichni tři. Myslím, že i na tom kempu před sezonou mi hodně pomohli a jsem za to hrozně vděčný. Ten stres, který jsem měl po příletu, kdy jsem měl hrát první zápas. Jakub Voráček za mnou přišel a říkal, ať si to jen užiju, žádný stres, hraj co umíš a hned to ze mě spadlo, i na střídačce mi dost pomáhal, takže parádní.

Do Ameriky jste odcházel jako nováček, do Energie přicházíte prakticky jako hvězda, něco se už očekává. Jaký to bude pocit? Je to úplně jiná role.
Tak hvězda… Já bych to bral tak, že jsem stejný hráč jako všichni ostatní, pár dalších by tu taky mohlo nastoupit a uvidíme, jakou mi dají trenéři roli, doufám, že ji splním. Budu se snažit Varům co nejvíce pomoci a jsem vděčný, že za ně můžu hrát. Doufám, že půjdeme tabulkou co nejvýš.