HC Energie Karlovy Vary

Derby poprvé, podruhé a potřetí! Energie vyráží do Plzně

Derby v přípravě energetiků nabírají grády. Po utkáních se Sokolovem a Litvínovem je na řadě to nejtřaskavější, Západočeské. Téměř týden po posledním zápase, kdy Energie porazila univerzitní tým Cornellu, čeká naše hokejisty další výzva. To, v jaké sestavě energetici nastoupí a kdo se stane v prvním vzájemném duelu vládcem Západu, se dozvíme v úterý 20. srpna. Úvodní buly padne v 17:00 hodin.
Kde utkání sledovat:
Online přenos

Z kabiny soupeře

Loňská sezona Indiánům nevyšla úplně podle představ, když skončili na 12. místě. Také plzeňské kabině se nevyhnuly změny v kádru. V první řadě muselo vedení klubu řešit obsazení brankoviště, protože po sezoně zůstal tým bez gólmanů poté, co během ní do Pardubic odešel Dominik Pavlát a opačným směrem putoval Milan Klouček. Ten však bude oblékat barvy Motoru. S Plzní se rozloučil i slovenský gólman Samuel Hlavaj. Mladý gólman svými výkony zaujal tým Minnesota Wild, který s ním podepsal nováčkovskou smlouvu. Brankářské duo Plzně už je ale vyřešeno a bude opět federální. Z Finska totiž přišel Nick Malík a z Liberce pak Dávid Hrenák.

Co se týče odchodů, tak ty nebyly tak dramatické a kostra týmu v podstatě zůstává. Další starty za Plzeň nepřidají pouze obránci Martin Bučko (Mountfield HK), Aleksi Laakso (Kiekko-Espoo) a útočníci Aleksi Rekonen (BK Mladá Boleslav), Jakub Pour (Mountfield HK) a Petr Straka. V extralize už také zatím neuvidíme Adama Benáka. Plzeňský talent se vydal sbírat zkušenosti do nejvyšší americké juniorské soutěže.

Hodně zajímavé jsou nové posily, z nichž některé velmi dobře znají i karlovarští fanoušci. Jako například útočníka Christopha Lalancetta, který na západ Čech přišel z Mountfieldu. Rovněž útočníka Jakuba Klepiše není potřeba dlouze představovat. Také naši rivalové sází na dravost mládí a tak se v kádru objevil útočník Tomáš Urban (Dynamo Pardubice). Na „místo činu“ se ve formě hostování vrací další úspěšný reprezentační útočník Petr Hauser. Talentovaný mladík začínal v Plzni, ale v posledních letech hraje za Spartu. Nejprve za juniorku a poté i za A-tým. Mimochodem zkušenosti v seniorském hokeji sbíral Petr i v dresu sokolovského Baníku.

Z Tipos extraligy do Plzně zamířili obránce Igor Merezhko a útočníci Olivier Archambault. Oba hráči působili v HK Spišská Nová Ves. Zajímavé bude sladovat i Kristianse Rubinse. Lotyšský obránce v loňské sezoně hrál ve Švédsku a mimo to má na kontě tři starty v NHL za Toronto Maple Leafs a zkušenosti sbíral i v AHL v týmu Belleville Senators a Calgary Wranglers.

Plzeňští hokejisté mají za sebou o jeden zápas méně než energetici a z obou svých duelů vyšli vítězně. Prvním soupeřem byla Sparta a nejen diváci se v základní hrací době, ale ani v prodloužení gólu nedočkali. Utkání ve svůj prospěch Indiáni rozhodli až v nájezdech, kdy si ten rozhodující připsal právě Petr Hauser. Ve druhém utkání byl výsledek jednoznačnější, když ze souboje Škodovky s Mladou Boleslaví vyšli vítězně Západočeši. S nadsázkou se dá říct, že v tomto utkání pálili pouze plzeňští hokejisté, protože jedinou branku Boleslavi vstřelil Aleksi Rekonen. Ale i za Indiány bodovali nové posily. Autorem prvního gólu byl Christophe Lalancette. Dva body za asistence měl Olivier Archambault a po jednom pak Petr Hauser a Igor Merezhko.

Západočeské derby je vždy zajímavá podívaná, ale tentokrát si troufnu říct, že s ohledem na posily, které do obou týmu přišly, půjde o hodně napínavý duel a rozhodně bude na co koukat.

Z kabiny Energie

Energetici mají za sebou už tři utkání, v nichž nastoupili pokaždé v maličko rozdílné sestavě. Vzhledem k tomu, že se tým z velké části obměnil, využívají trenéři Pavel Patera a David Moravec přípravu k tomu, aby hráče co nejvíce poznali v různých situacích a formacích. V posledním zápase, kdy Energie na domácí půdě přivítala tým Cornell University, dostali místo v sestavě i karlovarští junioři. Kromě mladíků, kteří už si starty za první tým Energie připsali, dostali šanci také útočníci Vojtěch Steklý a Radek Janata a oba mladíci o sobě na ledě dávali vědět a rovněž i několikrát prověřili amerického gólmana. Proti němu v brance Energie stál tentokrát Petr Hamalčík, který za svá záda nepustil ani myš. Energetici tak v atraktivním a napínavém duelu slavili výhru 3:0.

Nové posily bodují už také i za Energii, a to nejen ty zkušenější, ale rovněž nejmladší členové kádru. Svou ofenzivní pověst a formu z loňské sezony potvrzuje Janis Jaks, který má po třech zápasech na kontě čtyři body (1+3). Ale bodují i jeho spoluhráči z obrany Tarmo Reunanen a David Moravec, kteří si shodně připsali dvě asistence. Do kabiny sice přišel nastálo až nyní, ale Adama Rulíka karlovarští fanoušci dobře znají a právě urostlý obránce spolu s Davidem Moravcem připravil v utkání s Cornellem vítězný gól pro Otakara Šika, další posilu týmu. Na dva góly ve třech odehraných duelech nahrávali také útočníci Robin Sapoušek a Eirik Salsten. U prvního gólu v prvním utkání v přípravě se sokolovským Baníkem byl pak Arttu Ilomäki.

Proti Cornellu bodoval i mladičký útočník Vojtěch Čihař, který se teprve dva dny před utkáním vrátil z Kanady, kde s reprezentační osmnáctkou vybojoval na prestižním Hlinka Cupu stříbro a utkání se zámořským týmem si podle svých slov užil, protože mu tento styl vyhovuje. Střelecké konto Energie v tomto duelu uzavřel Daniel Kružík, kterého jsme před nadcházejícím utkáním s Plzní ptali na to, jak to vypadá v kabině a jak se tým těší na další derby. „Máme náročné tréninky, ale cítím se dobře,“usmívá se šikovný pravák a upřesňuje. „Trénujeme teď sice jednofázově, ale o to náročnější to je. Myslím si, že všichni hráči se jeví dobře a jsme skvělá parta, a to nám na ledě hodně pomáhá. Na utkání s Plzní se těšíme. Bude to náročný zápas a i když je to jen příprava, chceme uspět“uzavírá odhodlaně usměvavý útočník.

To, v jakém složení půjde tým Energie do třaskavého souboje, bude jasné až zítra dopoledne. Jisté však je, že do utkání nezasáhne Ondřej Beránek, který utrpěl zranění v horní části těla. Reprezentační útočník aktuálně podstupuje léčbu, kterou nikdo nechce uspěchat, ale již začal chodit na led a do týmového tréninku by se měl naplno zapojit příští týden.

A v Plzni budou rovněž chybět obránci Janis Jaks a Roberts Mamčics, kteří byli pozváni do reprezentačního týmu Lotyšska na olympijský kvalifikační turnaj, který proběhne v Rize od 29. srpna do 1. září. A o start pod olympijskými kruhy zabojuje také útočník Eirik Salsten, který o místo v norském národním týmu bude v té samé době bojovat v Dánsku.