HC Energie Karlovy Vary

Dobrá sezona! Splnili jsme týmové cíle, shodují se karlovarští osmáci

Osmáci svou sezonu hodnotí v podstatě kladně. Sice se v nadstavbě na nějaký čas na jejich výkonech podepsala marodka a částečně i střelecká smůla, ale i přesto mohou být na své výkony pyšní. Svěřenci Davida Šalamouna v základní části Ligy starších žáků A skončili druzí a v nadstavbě si v konkurenci silných týmů, i přes výše zmíněné komplikace, vybojovali čtvrté místo. Část týmu čeká posun do 9. třídy a ti, kteří v týmu zůstanou, budou moci získané zkušenosti využít v příští sezoně.

Obránce Adam Chlapovič sice nepatří k hráčům, kteří sbírají body ve velkém, ale i přesto si připsal jeden gól a tři asistence. Odchovance Energie na ledě rozhodně nejde přehlédnout a svými zákroky připravil protihráče o dost bodů. Jeho aktuálním přáním je dostat se v příští sezoně do týmu 9. třídy a v budoucnu dojít v hokejovém světě co nejdál, třeba i do NHL. Adamovým oblíbeným týmem je Boston Bruins a vzorem obránce Cale Makar.

Adame, jak bys zhodnotil sezonu?

Základní část se nám vydařila. Hodně jsme se v ní soustředili na postup do nadstavby, což se nám povedlo, takže bych ji hodnotil dobře. Vstup do nadstavby nám vyšel, jenomže pak to šlo dolů, protože jsme měli dost zraněných a nemocných hráčů. Dostalo se nám do hlavy, že na to nemáme a tak. Dlouho jsme nevyhrávali, ale pak jsme si řekli, že to takhle nenecháme a začali jsme zase hrát lépe.

V jakém zápase se to zlomilo?

Bylo to proti Chomutovu v jednom z posledních zápasů.

Tak to se stane během sezony skoro ve všech týmech, že je období, kdy se nedaří...

My jsme měli největší problém s gólama, nešlo nám to tam dát.

A čím víc chcete, tím míň to jde...

Většinou to tak je (úsměv).

Jaké to je bránit proti týmům jako je třeba Sparta, Liberec nebo Mladá Boleslav?

Je to těžké, protože ti kluci jsou fakt hodně šikovní a rychlí. Takže do toho fakt musíte dát všechno a pak, když už je třeba druhá třetina, tak přestáváte mít někdy sílu, ale musíte to prostě vydržet a dát do toho co nejvíc, protože chcete vyhrát.

Povzbuzujete se s klukama na střídačce?

Určitě. Povzbuzujeme se a snažíme se nabudit, aby to tam padlo (úsměv).

Tvůj nejlepší zážitek v sezoně?

Největší zážitek byly asi zápasy proti Spartě, kdy jsme dvakrát vyhráli a jednou byla remíza, protože to jsme si dali minulý rok jako cíl, abychom Spartu porazili. Byli jsme rádi, že se nám to povedlo.

Proč sis vybral post obránce?

Protože jsem viděl, jak se dávají hity a chtěl jsem to taky zkusit (úsměv). A jednou mě tam pan trenér dal a už jsem tam zůstal a baví mě to (úsměv).

Útočník Marek Kubík do Energie přišel loni v září z Chebu. V základní části v jedenácti zápasech nasbíral čtyřicet tři bodů (22+21) a dalších třicet devět bodů (22+17) získal ve dvaceti zápasech nadstavby. Jak v základní části, tak i v nadstavbě byl Marek nejlepším střelcem soutěže. Šikovný útočník by si přál dostat se do týmu 9. třídy a postupně by se chtěl vypracovat co nejdál. V letošní sezoně ostatně už za deváťáky naskočil do patnácti zápasů, ve kterých si připsal sedm bodů (2+5). Marek fandí týmu Pittsburgh Penguins a jeho vzorem je útočník Sidney Crosby.

Marku, jak bys zhodnotil sezonu?

Za začátku byla dobrá, prostředek byl horší, ale na konci jsme zabrali a bylo to lepší (úsměv).

Vybojovali jste si nadstavbu a to taky určitě nebylo jednoduché.

To nebylo, byla to velká dřina.

Oslavili jste nějak postup do nadstavby?

Neoslavili, stále jsme se koukali dál. Chtěli jsme být pořád co nejlepší a dostat se co nejdál.

Ve skupině jste měli poměrně těžké soupeře a dařilo se vám s nimi držet krok. To bylo pro tým jistě povzbuzující...

To ano, srovnávat se s týmy jako je Sparta nebo Liberec je pro nás určitě dobré (úsměv). Myslím si, že jsme odehráli celkem dobrou sezonu.

Do nadstavby jste vstoupili ve velkém stylu, když jste porazili na domácím ledě Spartu 10:4.

Řekl bych, že to od nás nečekali. Podcenili nás a my jsme jim to znepříjemnili (úsměv). Příště už byli připraveni a ty zápasy nebyly vůbec lehké.

Koukala jsem, že na tréninku máte i různá zpestření, je to lepší než aby to byl jenom dril?

Ano, myslím si, že nějaká legrace musí vždycky být, ale i ta dřina k tomu patří. Tréninky byly výborné a bylo to fajn (úsměv).

Většina kluků v příští sezoně přejde do deváté třídy, takže se parta roztrhne...

Nevím, jak to v příští sezoně bude, ale doufám, že se budeme kamarádit pořád, protože jsme měli výbornou partu.

Útočník Jiří Kubát je odchovancem Energie. Ve dvanácti zápasech základní části soutěže si připsal dvanáct bodů (6+6) a v nadstavbě odehrál osmnáct zápasů s bilancí devatenácti bodů (6+13). Bilanci bod za zápas nemá leckterý zkušenější útočník. Pokud bude Jirka takto pokračovat dál, tak se mu může třeba splnit jeho sen, zahrát si v NHL. Hbitý útočník je fanouškem týmu New York Rangers. Jirkovým vzorem byl vždy útočník Connor McDavid a teď k němu přibyl útočník David Pastrňák.

Jirko, jak bys zhodnotil sezonu?

Začátek jsme si pěkně rozehráli, ale potom jsme všichni onemocněli, dva kluci byli zranění a pak jsme se do toho těžce dostávali zpět. Naši největší rivalové byli Liberec, Boleslav a Sparta. Náš cíl byl je porazit.

Zápasy s těmito týmy byly hodně těžké...

To ano, ale my jsme se těšili, že si zahrajeme s extraligovými týmy.

Jak se povedla sezona tobě?

Myslím si, že jsem nebyl úplně nejhorší.

Dokonce se Ti povedlo vstřelit i hattrick...

Je to pěkný pocit, ale během hry to nevnímám. Zjistím to až po zápase (úsměv).

Tvůj nejlepší zážitek?

Když jsme vyhrávali se Spartou a také to, že jsme se drželi proti Liberci a Mladé Boleslavi.

Naopak co se vám nepovedlo nebo z čeho jste byli smutní?

Byli jsme smutní z posledních dvou zápasů, kdy jsme prohráli s Boleslaví a Libercem. To byly nejhorší zápasy v sezoně.

To asi nebylo lehké zakončit sezonu prohrami...

Bylo to hodně těžké, ale překonali jsme to a jsme natěšení do nové sezony.

Dalším členem útočných řad osmáků je Kirill Balbyshkin, který je také odchovanec Energie. Kirill odehrál v základní části třináct zápasů s bilancí čtrnácti bodů (8+6) a sedmnáct zápasů v nadstavbě mu vyneslo sedmnáct bodů (3+14), takže i on se může chlubit výbornou bilancí jeden bod za zápas. Nejbližším Kirillovým cílem je dostat se do výběrové devítky a v budoucnu by si chtěl stejně jako další hokejisté zahrát v NHL. Mladičký útočník fandí týmu Minnesota Wild a jeho vzorem je útočník Kirill Kaprizov, který za tento tým hraje.

Kirille, jak bys zhodnotil sezonu?

Ten začátek, když jsme bojovali o nadstavbu, nebyl špatný. V nadstavbě pak byly silnější týmy a věděli jsme, že to nebude lehké. Nějaké zápasy se nám povedly a nějaké ne, hlavně ty poslední, ale to nevadí. My jsme si dávali různé cíle. Minulý rok jsme si jako cíl dali, že porazíme alespoň jednou Spartu a my jsme je porazili dvakrát a jednou to byla remíza (úsměv). Těžká byla Bolka a Liberec, když jsme na ně šli, tak jsme věděli, že jsou o level výš. Museli jsme si hlídat hráče a být hodně koncentrovaní.

I přesto jste s nimi většinou drželi krok.

Ten začátek vždycky šel a pak to zkazily fauly a nějaké ty osobní chyby. Ale pořád se učíme.

Jak ses během sezony posunul ty?

Myslím si, že nějaký posun tam je. Určitě mi pomohlo, že jsme hráli s těmi lepšími týmy. Nějaké body tam byly, takže asi dobrý (úsměv). Ne že bych byl se sebou úplně spokojený, ale zlepšil jsem se (úsměv).

Když jsem poprvé viděla na tréninku brankářské duo osmáků, okamžitě jsem si vybavila brankářskou dvojici týmu Boston Bruins, protože úplně stejná chemie jako mezi Jeremy Swaymanem a Linusem Ullmarkem je mezi Ondrou a Matyášem. Jejich kousky o pauzách v tréninku vážně pobaví. To, že to mezi brankářskou dvojicí klape, je ostatně velmi dobré pro celý tým. Jako prvního jsem zpovídala Ondřeje Maňáka. Odchovanec Energie by si přál dostat se do extraligy dorostu přes juniorku až do A-týmu Energie. V budoucnu by si rád zahrál i za reprezentaci, ale to je podle jeho slov zatím vysoko. Ondra je fanouškem týmu Vegas Golden Knights a jeho vzorem je brankář Marc-André Fleury.

Ondro, jak bys zhodnotil sezonu?

Myslím si, že jsme začali velmi výborně, dostali jsme se i do nadstavby. V ní jsme ze začátku vyhrávali, pak ale přišel nějaký bod zlomu, přišla zranění a dlouhou dobu jsme nevyhráli. Na konci jsme se už do toho těžko dostávali.

Takové období je pro tým hodně těžké, jak jste to řešili?

Měli jsme různé rituály. Pak přišel bod, kdy jsme porazili Litvínov, pak Chomutov a konec sezony byl už zase dobrý. Akorát jsme se už pak nedostali do top trojky.

Vy se během zápasu v brance střídáte, jak je pro tebe těžké naskočit do rozjetého zápasu?

Buď to vyjde nebo ne. Je to, ale těžké. Většinou to má lepší ten, kdo to začne protože je protažený a připravený.

Proč ses stal brankářem?

Já jsem hrál, ale pak jsem šel tady ve Varech na zápas a líbili se mi brankáři, tak jsem to chtěl zkusit. Šlo mi to a tak jsem si řekl, že v tom budu pokračovat (úsměv).

Druhá polovina brankářské dvojice Matyáš Hostek přišel do Energie v září z Mariánských Lázní, ale jak bylo řečeno s Ondrou si padli do noty a oba gólmani působí dojmem, že spolu hrají již několikátou sezonu. Matyáš by si přál dostat se do týmu deváťáků a postupovat po jednotlivých kategoriích stále dál až do extraligy a případně do zámoří. Rád by si také jednou oblékl reprezentační dres. Matyášovým oblíbeným týmem je Vegas Golden Knights a vzorem jejich brankář Logan Thompson.

Matyáši, jak bys zhodnotil sezonu?

Začátek byl dobrý, potom přišly malé výkyvy, ale myslím si, že jsme tu základní část dali dobře. V nadstavbě se nám na začátku dařilo a potom, jak říkal kolega (úsměv), jsme začali prohrávat, nešlo nám to, takže nám kleslo sebevědomí. Posledních pět zápasů jsme se docela zvedli a nějaké zápasy jsme i vyhráli. Hodnotil bych sezonu docela pozitivně.

Na vašich trénincích a zápasech jsem viděla, že jste správná brankářská dvojka a že vám to dobře funguje.

Ano, můj kolega Ondra je dobrej. Občas se sice neshodneme (úsměv), ale je to fakt dobrej kluk.

Všimla jsem si, že si trénink zpestřujete menšími legráckami...

(směje se) Občas si zahrajeme proti sobě přes celé hřiště, nebo se narveme na mantinel (úsměv). Snažíme se ale udělat na tréninku co nejlepší práci (úsměv).

Jak ses ty osobně posunul během sezony?

Začátek jsem neměl špatný, ale pak mi to občas nešlo. Myslím si, že nadstavbu jsem začal dobře. Pak se mi jednou nepovedl jeden zápas a už se to potom střídalo.

Jaké je pro tebe naskakovat do rozjetého utkání?

Je to samozřejmě trošku nepříjemné, protože když ten druhý gólman střídá, tak už má trošku větší zodpovědnost. Trenér do něj vkládá víc zodpovědnosti, že jednomu se to nepovedlo, tak ten druhý to potáhne. Je to těžké.

Proč ses stal brankářem?

Nevím (úsměv). Když jsem začínal v Mariánských Lázních, tak mi kluci vždycky říkali, proč držím hokejku takhle, když ji mám držet jinak a řekli mi, že mám zkusit brankáře, no a jsem v tom (úsměv).

Děkuji za rozhovor.