HC Energie Karlovy Vary

Domácí dvojboj. Energie se doma utká se Sokolovem a Novosibirskem

Perný vstup do nadcházejícího týdne čeká hokejisty karlovarské Energie. Svěřenci Martina Pešouta nejprve v pondělí v netradiční čas 11:00 vyzvou partnerský Baník Sokolov. Pro fanoušky je vstup na tento duel zdarma. O den později poměří energetici síly s dalším soupeřem z Kontinentální hokejové ligy, na karlovarském ledě se představí Sibir Novosibirsk.
Kde sledovat utkání: Online Sokolov | Online Novosibirsk
Vstupenky: Ticketportal

O Sokolovu

Fantastická sezona se sladkým koncem. Baník si v uplynulém ročníku vztyčil cíl, kterého nakonec také dosáhl. Svěřenci Karla Mlejnka, mimo jiné bývalého lodivoda Energie a aktuálně asistenta reprezentačního kouče Miloše Říhy, vybojovali postup do druhé nejvyšší hokejové soutěže u nás. Díky tomu může být spolupráce mezi Karlovými Vary a Sokolovem ještě užší, což pomůže jak Energii, tak i Baníku.

Vítězná sestava se nemění. Sokolovský tým prošel po postupovém roce minimem změn. Kádr opustili brankář Petr Hruška, obránce Ondřej Pajk a útočník Martin Trapl. Kromě toho již žlutočerný dres neobléknou Tomáš Závorka, Vojtěch Šik a David Hruška, tato trojice se totiž rozhodla ukončit aktivní kariéru. Naopak mezi posily se zařadili karlovarští junioři Daniel Zavřel s Filipem Bernáthem a útočník Martin Osmík, jenž přišel z Jihlavy.

Hlavní trenér Karel Mlejnek je před sezonou plný optimismu. „Chceme se zlepšovat každým dnem, což je ten nejkrátkodobější cíl. Chceme vyhrát každé další utkání. Jsem přesvědčen, že naše mužstvo bude týmem vítězných charakterů a zvládne překážky, které sezona přinese. Konkrétní cíle ve smyslu umístění nemám rád, ale věřím, že jako nováček a tým, který bude dennodenně kvalitně pracovat, můžeme být konkurenceschopní každému soupeři,“ líčí.

Baník dosud v přípravném období odehrál jediné utkání, a to proti Ústí nad Labem. S jedním ze soupeřů pro ročník v Chance lize si Sokolovští poradili a zvítězili 4:0. Čisté konto si připsal gólman Ondřej Kuchař.

Z karlovarských řad

Souboj se Sokolovem se ponese v tréninkovém duchu. Trenéři Marin Pešout s Tomášem Mariškou proto do zápasu nasadí pouze tři formace. Start za A-tým si připíší junioři Adam Křemen, Tomáš Křehlík a David Tureček, karlovarskou svatyni bude strážit Ondřej Kuchař. „Většina úterní sestavy hrát nebude,“ prozradil navíc Tomáš Mariška.

O Novosibirsku

Na Energii čeká druhý z celkově tří ruských soupeřů ze silné Kontinentální hokejové ligy, do lázeňského města zavítá Sibir Novosibirsk. Ruský celek získal v základní části minulé sezony KHL ve dvaašedesáti zápasech padesát čtyři bodů, což mužstvu, v němž aktuálně nepůsobí žádný Čech, na postup do vyřazovací části nestačilo. Ambice ovšem mají v Novosibirsku větší, proto vedení klubu přivedlo v létě třeba Harri Sateriho, Fina se zkušenostmi z NHL. Kromě Rusů sází Sibir hodně také právě na finské hokejisty.

Co se přípravy týče, má za sebou Novosibirsk čtyři duely. Na úvod porazil finské HPK 3:2 po samostatných nájezdech, v zemi tisíců jezer pak svěřenci trenéra Zavaruchina pokračovali i nadále, na svého soupeře z KHL, Jokerit Helsinki, však nestačili a padli těsně 3:4. Chuť si spravil Sibir hned v následujícím klání, Pelican Lahri přemohl poměrem 3:2 v prodloužení. Zatím poslední utkání odehrál Novosibirsk na ledě německého Frankfurtu Lions. S chutí hrající Rusové si zastříleli a do Karlových Varů pojedou s vítězstvím 6:2 v zádech.

V kádru Sibiru najdou příznivci Energie i jednu povědomou tvář. Mezi pilíře zadních řad patří Alexander Loginov. Dvaatřicetiletý obránce si v sezoně 2009/2010 vyzkoušel angažmá na západě Čech, karlovarský dres oblékl v šestnácti duelech.

Sestavy z předešlých zápasů

Sokolov: Kuchař (Fečo) – Přindiš (A), Vodička, Michálek, Přibyl, Bernáth, Zavřel, Tomeček – Rohan (C), Vracovský, Kovařík – Kuběna, Osmík, Zadražil (A) – Stříbrný, Vrána, Švec – Čejka, Bečvář, Čurda
Novosibirsk: Säteri (Krasikov) - Khabarov, Alekseev, Loginov, Lofqvist, Naumov, Ermakov, Morozov, Timashov, Sharov, Sayustov, Milovzorov, Puustinen, Ruohomaa, Peltola, Shashkov, Komarov, Zyryanov, Korotkov, Romantsev, Jakovlev, Romaev, Pastukhov
Karlovy Vary: Novotný (41. Kašpar) – Šenkeřík, Stříteský, Graňák, Plutnar, Šafář, Eminger, Rohan, Rulík – Rachůnek, Gríger, Flek – Beránek, Knotek, Koblasa – Mikúš, Skuhravý, Vondráček – Gorčík, Kverka, Hlava