HC Energie Karlovy Vary

Dorostencům začíná extraliga! Chceme hrát ofenzivně, láká diváky kouč Andrys


Ve čtvrtek začíná extraliga také dorosteneckým týmům. V úvodním duelu se energetici na domácím ledě postaví dorostu z Litvínova. Karlovarští dorostenci mají za sebou přípravu, v níž se jim podařilo vyhrát i kvalitně obsazený President Cup v Třinci. „Turnaj klukům ukázal jejich schopnost vyhrávat, a já doufám, že si to přenesou i do sezóny, neboť se tam ukázalo, že parta v kabině je opravdu dobrá a věřím, že v sezóně se nám to všechno vrátí," zamýšlí se nad svými svěřenci trenér Tomáš Andrys.

Krátce k systému. Po úvodních čtrnácti kolech, kdy týmy bojují rozdělené do třech skupin po osmi, bude následovat dvaadvacet kol nadstavbové části. Čtyři nejlepší z každé skupiny půjdou do vyšší nadstavby, čtyři slabší do té nižší, přičemž obě skupiny se tentokrát budou hrát celorepublikově.

Postupující týmy si kromě kvalitnějších zápasů zajistí s předstihem také záchranu i play off, čekají je zápasy bez většího tlaku na výsledek a tabulkové postavení.

První čtyři týmy ještě proklouznou do vyřazovacích bojů, jen pátému a šestému skončí sezona. Sedmý až desátý sehrají jednokolové play down na tři vítězná utkání; vítězové půjdou do baráže a poražení sestoupí. Pád bez možnosti opravy, už po nadstavbě, čeká na jedenáctého a dvanáctého.

V play off se osmifinále bude hrát na dva vítězné zápasy, čtvrtfinále a semifinále na tři a finále na čtyři. Mistra poznáme mezi 11. a 18. dubnem 2023.

Rozpis zápasů HC Energie v Extralize dorostu

Soupiska dorostenců HC Energie

Chceme hrát ofenzivně a dávat góly, říká kouč Andrys

Ve čtvrtek začínáte nový ročník dorostenecké extraligy. Jak jste připraveni?

Doufám, že jsme připraveni v tom pozitivním směru. Měli jsme dlouhou přípravu s velkým množstvím zápasů. Myslím si, že jsme měli dobré zápasy, ale byly i takové, které se nám úplně nepovedly. Do soutěže jsme si s kluky dali cíl, že bychom rádi chtěli udělat čtyřku a poprat se zase o play-off. Uvidíme, co z toho vyjde. Na druhou stranu máme zároveň samozřejmě respekt z toho, že soutěž se zužuje o čtyři až šest týmů. Nebude to vůbec jednoduché, protože kromě nás se připravilo dalších dvacet tři týmů a soutěž bude velmi obtížná.

Jak jste celkově spokojený s přípravou?

President Cup v Třinci se nám kromě prvního zápasu povedl. Pak následoval menší kolaps v Litvínově, což byla trochu asi taková "presidentská horečka" (úsměv). Poté následoval Zlín Cup, což je poměrně kvalitní turnaj. Tam jsme hodně točili hráče, jedna lajna vždy nehrála. Někteří hráči odjeli na reprezentační srazy. Nicméně s přípravou jsme spokojeni, i když samozřejmě víme, že je před námi stále hodně práce.

Poprvé jste vyhráli President Cup. Jak moc si tohoto úspěchu ceníte? Lze to brát i jako důkaz, že byste v sezóně mohli hrát o nejvyšší příčky?

Na turnaji byla obrovská konkurence. Jde o velice kvalitní turnaj. Vítězství si určitě ceníme, protože vyhrát President Cup není vůbec jednoduché, o tom jsme se přesvědčili v minulosti (úsměv). Turnaj klukům ukázal jejich schopnost vyhrávat, a já doufám, že si to přenesou i do sezóny, neboť se tam ukázalo, že parta v kabině je opravdu dobrá a věřím, že v sezóně se nám to všechno vrátí.

Kádr před novou sezónou zůstal víceméně stejný. Mohl byste ale přiblížit hráče, kteří do mužstva přišli?

Ze starších hráčů z ročníku 2006 přišel Jakub Galnor, reprezentant, od něhož si slibujeme přínos nejenom na ledě, ale i do kabiny. Z Poruby přišel Viktor Wardas, který by měl podpořit ofenzívu. Letos máme opět poměrně ofenzivní tým, oproti loňské sezóně i poměrně mladý, kdy většina hráčů je ročník 2007. Bude to tedy pro nás v letošní soutěži dvojnásobná výzva. Věřím, že to kluci zvládnou. Přišli nám i obránci Kryštof Dyk a Matěj Pelikán, kteří budou jistě také přínosem pro tým.

Kdo bude letos kapitánem a asistenty?

Kluci kapitánem zvolili Petra Holejšovského a jako asistenty vybrali Tobiáše Pastora a Matěje Zemana.

Přípravu jste hráli většinou v tréninkové hale. Nyní již trénujete ve velké hale. Je to pro vás třeba trochu nevýhoda?

Nedá se mluvit o výhodě nebo nevýhodě. Zápasy se hrají doma i venku. Do každého utkání musíme jít naplno, ať hrajeme, kde hrajeme musíme předvést, co umíme. Díky tomu a nasazení týmu budeme schopni zápasy vyhrávat. Je tedy úplně jedno, kde hrajeme.

Ve čtvrtek hrajete první zápas. Co byste vzkázal fanouškům?

Chtěl bych fanoušky pozvat, aby se na nás přišli podívat. Budeme se snažit hrát hlavně ofenzivně s tím, že určitě nechceme zapomínat na defenzívu. Tým máme postavený hlavně na hru směrem dopředu a chceme, aby se kluci naučili dávat góly, protože toto je v českém hokeji velký problém. Takže se chceme soustředit hlavně na ofenzívu.

Děkuji za rozhovor.