HC Energie Karlovy Vary

Dosáhli jsme nejvíc, co jsme mohli, shodují se Vladimír Šuma a Jakub Skuhravý

Ačkoliv hráčům B-týmu v sezoně nešlo o postup, tak odvedli výbornou práci a v Lize dorostu došli nejdál kam mohli. Měli to štěstí, že si měřili síly s kvalitními soupeři. Zahráli si také play-off, které bylo pro většinu kluků první v kariéře. Suma sumárum byla uplynulá sezona pro kluky hodně důležitá pro posun v jejich kariérách.

Kapitán B-týmu dorostu Vladimír Šuma je odchovancem Energie a hokej hraje už od tří let. V Lize dorostu odehrál třicet tři zápasů, ve kterých nasbíral třicet bodů (16+14). Vláďa odehrál dva zápasy v Extralize dorostu a v každém vstřelil gól. Svůj premiérový gól v nejvyšší dorostenecké soutěži si připsal v utkání s týmem Kladna.

Vláďo, jak bys z pohledu kapitána zhodnotil sezonu?

V sezoně jsme dosáhli toho maxima, co jsme mohli, takže byla určitě úspěšná. Občas to bylo těžké, ale byla to opravdu dobrá sezona.

Musel jsi z pozice kapitána klidnit v kabině emoce?

Občas jsem musel. Taky jsem měl emoce, když se třeba týmu nedařilo (úsměv). Snažil jsem se o přestávce mluvit spíš o tom, co se nám dařilo, abychom tam šli s čistou hlavou a mohli to urvat.

Byla vaše přetahovaná s Pískem o první místo v části sezony pro vás zpestřením?

Určitě ano (úsměv). Protože v soutěži byly samozřejmě týmy, které byly lepší a horší. Když jsme hráli ty kvalitnější zápasy, tak to bylo pro nás lepší a ty zápasy jsme si užívali. Když jsme hráli v Písku, tak tam se nám moc nedařilo, ale doma to bylo lepší. Ty zápasy jsem si vždy užíval (úsměv).

Jak sis užil play-off?

Já si ho užil maximálně (úsměv). Bylo to něco úplně jiného. Když to třeba porovnám s Pískem, tak takový rozdíl to nebyl, ale prostě je to play-off, a kdo to nezažil, jako třeba já jsem ho zažil poprvé a fakt jsem si to užil.

Měli jste nějaké rituály?

Na domácí zápasy jsme šli v obleku a nakonec jsme si obleky vzali i na zápasy v Brně.

Vám se v Brně nějak zalíbilo, když jste po dvou výhrách v domácích zápasech ten třetí prohráli?

(směje se) No ten se nám nepovedl, než jsme se po cestě s tím sžili a tak. Druhý den jsme se z toho vyspali a hráli jsme úplně jiný hokej (úsměv).

Ten čtvrtý zápas byl hodně vyhrocený, ale vy jste to zvládli a Martin Psohlavec si dokonce vychytal čisté konto. Oslavili jste to nějak?

To extra ne. Oslavovali jsme, že jsme vyhráli.

A co ty osobně, jak se ti sezona povedla?

Já jsem to měl takové trošku na houpačce. Začínal jsem s tím, že se mi dařilo. Pak bylo období, kdy jsem vůbec nedal gól a začalo se mi zase dařit ke konci sezony, a to jsem byl zase spokojený.

Jak se vyrovnáváš s takovou krizí?

Snažím se víc bruslit, napadat nebo trošku změnit styl hry. Když vidím, že mi to s pukem tak nejde, tak to spíš nahraju.

Co tvé sny, Vláďo?

Moje sny? Momentálně bych se chtěl dostat do juniorky a v budoucnu bych chtěl hrát v extralize případně i někde v zahraničí a NHL to je jasný (úsměv). A bylo by hezké, kdybych si mohl zahrát v reprezentaci.

Tvůj oblíbený tým?

Boston Bruins.

Asistent kapitána Jakub Skuhravý je rovněž odchovancem Energie. V letošní sezoně odehrál třicet tři zápasů a připsal si dvacet šest bodů (13+13).

Jakube, jak hodnotíš z pozice asistenta kapitána sezonu?

Myslím si, že se nám povedla. Dosáhli jsme nejvíc, co jsme mohli, protože jsme dál už nemohli jít.

Vy jste věděli, že nemůžete postoupit do Extraligy dorostu, ale i přesto jste chtěli být první?

Samozřejmě jsme chtěli vyhrát (úsměv). Vždy je tam motivace vyhrát, proto to děláme.

Jaké byly zápasy s Pískem, se kterým jste si část sezony šlapali na paty?

Ze začátku jsme byli druzí a pak jsme se s nimi o první místo střídali a ke konci jsme jim o dost bodů utekli, takže to bylo lepší (úsměv). Ze začátku ale ty zápasy byly hodně těžké. Byly náročné fyzicky i psychicky pro celý tým, protože jsme na začátku sezony ještě nebyli tak sehraní.

Takže postupem času si to sedlo a máte dobrý tým?

Ano, myslím si, že teď už jsme celý tým dobře sehraní.

Jak se povedla sezona tobě?

Myslím si, že se mi sezona bodově povedla, ale výkonostně to mohlo být ještě lepší.

Jaké byly semifinálové zápasy s Technikou Brno?

Zápasy byly hodně vyhrocené, protože Technice šlo o všechno, chtěli postoupit do baráže. My jsme chtěli vyhrát, takže to bylo hodně vyhrocené. Když jsme v zápase vyhrávali, tak šli víc do těla a snažili se nás v podstatě sundat, takže potom tam bylo hodně faulů. V Brně bylo za třetinu snad deset vyloučení.

Co tvoje sny do budoucna?

Vždy jsem si přál hrát na co nejvyšší úrovni. V příští sezoně bych si rád zahrál v juniorce, kdyby to šlo. Budu se snažit na tom zamakat, abych se tam dostal.

Máš nějaký oblíbený tým?

V NHL mám oblíbený tým Washington Capitals, kvůli tomu že tam hraje Alexandr Ovečkin, kterého jsem měl rád už odmalička. Vždy jsem nosil osmičku jako má on (úsměv).

Líbí se ti jeho styl hry a okoukáváš od něj nejaké fígle?

Ano, vždy jsem koukal na jeho střely, kam si najíždí. Při přesilovce vždy jezdí doleva a tam z první vždycky dává gól. Takže to se mi líbilo (úsměv). Také hraje hodně fyzickou hru, hraje hodně do těla. Koukal jsem na něj i jak dělá některé kličky.

Zkoušel sis to na ledě?

Ano, párkrát jsem ty kličky zkoušel. Není to úplně dokonalé, ale někdy se mi to povedlo (úsměv). V zápase to moc nedělám, protože ty kličky jsou ještě obtížné, ale někdy to třeba zkusím na tréninku.

Děkuji za rozhovor.