HC Energie Karlovy Vary

Draft NHL: Bednář v prognózách druhý mezi gólmany v Evropě

Karlovarský brankář Jan Bednář ve finálních odhadech draftu NHL 2020 zůstává mezi všemi brankáři působícími v Evropě na druhém místě. Talentovaný mladík tak zaostává v poslední prognóze pouze za Jaroslavem Askarovem z ruského Petrohradu. Desítku gólmanů hrajících na starém kontinentu uzavírá vsetínský Jakub Málek.

Centrální úřad skautingu NHL vždy zveřejňuje žebříčky odděleně pro hráče v poli a brankáře v Severní Americe a v Evropě. Těžko tak zatím přesně odhadovat, ve kterém kole by mohl karlovarský mladíček přijít na řadu. Dřívější odhady ostatních agentur ale Bednářovi přisuzovaly umístění na konci první stovky, tedy na pomezí 3. a 4. kola.

Jan Bednář
brankář
Z 13
ÚSP 88,37%
ČK 1

V případě úspěšného draftu by se Bednář mohl zařadit k dalším karlovarským odchovancům, kteří v minulosti v NHL nastoupili či ji ještě hrají, Vojtěchu Polákovi nebo Martinu Frkovi, juniorská léta strávil v dresu klubu z lázeňského města i Zbyněk Michálek.

Sedmnáctiletý Bednář prošel dosud všemi mládežnickými reprezentacemi, ve kterých posbíral téměř čtyři desítky startů. Zachytal si na loňském šampionátu osmnáctek ve Švédsku a jen těsně se nevešel do nominace dvacítky na poslední Mistrovství světa hráčů do 20 let, které se uskutečnilo na přelomu roku v Ostravě a v Třinci.


V tuzemské nejvyšší soutěži debutoval téměř dva metry vysoký gólman už v 16 letech, když ve svém extraligovém debutu pomohl Energii loni v lednu k zisku bodu na ledě Třince. Za poslední dvě sezony posbíral Bednář mezi českou elitou 28 startů a především v závěru sezony 2018/19 pomohl Energii výtečnými výkony k tomu, aby nemusela bojovat o extraligovou příslušnost v ošemetné baráži. Zkušenosti sbíral i v Chance lize, kde v dresu Baníku letos nastoupil ke 24 utkáním.

Mezi brankáři působícími v zámoří pak z Čechů zaujal extřinecký Nick Malík (10. příčka), z hráčů do pole působících v Evropě se skautům nejvíce líbili Michael Krutil ze Sparty (27.) a Karel Klikorka z Mladé Boleslavi (37.), z těch hrajících v zámoří pak Jan Myšák (28.) a Jaromír Pytlík (46.). Předpokládanou jedničkou by se pak měl stát kanadský útočník Alexis Lafreniere z Rimouski.

Kdy a v jaké podobě se draft do nejslavnější hokejové soutěže uskuteční, však zůstává ve hvězdách. . Původně si měly kluby NHL vybírat talenty do svých organizací 26. a 27. června v Montrealu, kvůli probíhající pandemii koronaviru byl ale výběr mladých nadějí odložen na neurčito. Kola zámořské soutěže se navíc zastavila již 12. března a nad jejím dohráním visí otazník.