HC Energie Karlovy Vary

Dušan Šenkypl: Přesvědčil mě zápal lidí něco udělat

Prvně mu vstup do klubu nedával úplně smysl, to Dušan Šenkypl na rovinu na tiskové konferenci přiznal. Pak se ale situace změnila. „Když jsme se dívali do hloubky – mládežnický program, zázemí, zápal lidí něco udělat – to byly hlavní argumenty, které mě přesvědčily,“ říká nový většinový vlastník klubu.

Jak se vám zatím působí v Karlových Varech?
Líbí se mi celkově karlovarské prostředí a zázemí. Překvapila mě profesionalita celé organizace, zejména co se týče mládežnického hokeje, po vážnějších debatách pak zapálení města a celého managementu.

Jak je důležitá podpora města?
Velmi, protože musíme být sladěni na dlouhodobé strategii, to by pro náš klub zaměřující se na mládež nebylo jinak možné. Ideální stav je, když se město stane hlavním partnerem, se kterým můžeme být se vším naprosto otevření, transparentní a dáváme mu možnost důležitého slova do rozhodování týmu. Je to zcela zásadní pro transakci. Město a jeho podpora je klíčová, takovou aktivitu můžeme smysluplně dělat, když jsme sladěni s městem.

Pokud zastupitelstvo odsouhlasí podporu města, jaké budou další kroky?
Máme domluvenou pomoc pro zanalyzování situace. Nechceme hned dělat nějaké závažné kroky, potřebujeme se nejprve se vším seznámit a až poté se hlavně zaměřit na podporu mládeže. Musíme dávat prostor i dorostencům, aby hráli důležitější roli v A-týmu.

Co je dlouhodobým cílem?
Chci, aby organizace navenek fungovala jako vzor fungování profesionálního týmu v České republice, což obnáší zmíněnou spolupráci s městem a vychovávání mládeže v daném regionu. Na rovinu chceme ty nejvyšší sportovní cíle. Naším největším vzorem je mládežnická akademie Red Bullu Salzburg. Ta i přes vysokou úroveň seniorského týmu je velice kvalitní, což je cíl, na který bychom chtěli dosáhnout.

Nepřijdete na zastupitelstvo představit své cíle?
Transakci realizuji společně s Danielem Tobolkou, ten se také stává podílníkem klubu. Zastupitelstvo pravidelně navštěvuje, byl na různých mítincích a následují pro něj i další schůzky, kdy bude vše představovat opozici. Informace velmi transparentně předáváme osobně.

Máte s hokejem už nějakou zkušenost?
Z hlediska výkonnostního hokeje se jedná o mou premiéru. V době ePojištění.cz jsme kdysi hrávali komerční duely proti Seznamu, takže hokej, i když neumím úplně ukázkově bruslit, si milerád zahraji, je to super sport.

Co je vaším největším hokejovým zážitkem?
Nějakou dobu jsem žil a podnikal v Americe a chtěl jsem se podívat na Jaromíra Jágra, ale kdykoliv jsem šel, tak se něco stalo. Ať už to bylo zranění při tréninku, nebo jsem dokonce zažil dva trejdy, když jsem chtěl jít na jeho zápas. Takže když se chci někam podívat, tak je dost možné, že tam hlavní hvězda nakonec nebude.

Zmiňoval jste při konferenci fotbal, přijde vám hokej, co se korupčních kauz týče, čistější?
My podporujeme v evoluci i fotbal. Tím, že se však v hokeji netočí tolik peněz, má menší korupční potenciál. Když už o nějaké slyším, tak jde o nějaké menší ovlivňování, či nasazování hráčů například dorostu. To je pro český hokej dlouhodobě hrozná škoda.

Jak dlouho jste o nabídce přemýšlel?
Nabídku jsem na první dobrou odmítl. Jednou i při cestě do Karlových Varů za paní primátorkou, kdy jsme ji chtěli vlastně vyjmenovat důvody, proč to není možné. Jenže právě její suprová práce a vstřícnost všech lidí okolo nás přesvědčilo vše dotáhnout. Takže transakce je provedena po dlouhých úvahách.

Zmínil jste kontakty s Tedem Leonsisem, jak ke všemu vlastně došlo a jak se může spolupráce posunout?
Naše společnost Pale Fire Capital je největším akcionářem společnosti Groupon, což je firma na americké burze Nasdaq. Od vlastnického podílu jsme se postupně začali propracovávat až k vedení klubu a k Tedu Leonsisovi. Ten je i předsedou představenstva Grouponu a při našem prvním rozhovoru, kdy už věděl že jsme z České republiky, hokejově silné země, mluvil o jeho vlastnictví Washingtonu Capitals. Mým cílem je od něj získávat knowhow k zacházení s mládeží.