HC Energie Karlovy Vary

Energetici si vyzkoušeli parahokej! Všechny obrovsky obdivujeme, shodují se

Pro dva nováčky úplně první kontakt s parahokejem, pro další účastníky Parahokejového rozvojového kempu skvělá příležitost pro zlepšování hry na ledě s těmi nejzkušenějšími. Do čtyřdenního kempu se tentokrát zapojili nejen reprezentační hráči, ale také paraligoví Žraloci i posily z extraligového týmu HC Energie Karlovy Vary.

Parahokejové rozvojové kempy Českého para hokeje pokračují ve svém putování po extraligové mapě. Další zastávkou byly tentokrát Karlovy Vary, kde se sešlo celkem čtrnáct parahokejistů a parahokejistek. A nováčci na ledě trénovali třeba s reprezentantem Filipem Veselým, koučem Jakubem Novotným a Michalem Kuchařem, hráči Sharks Lukášem Michalčínem a gólmanem Bohumírem Machem nebo parahokejovou legendou Zdeňkem Krupičkou.

Do sledge usedl také čtyřiadvacetiletý David Ondrak. Dříve hrával fotbal, kvůli amputaci levé nohy před třemi lety ale hledal nový sport, kterému by se mohl věnovat. „Brouzdal jsem po internetu a narazil jsem na parahokej. Je to docela fyzicky náročné, ale ty začátky jsou vždycky těžké,“ komentoval David svoje začátky na ledě ve sledgi. Vůbec poprvé parahokej vyzkoušel ve Zlíně. Teď sbíral další zkušenosti právě na společném kempu v Karlových Varech. „Určitě v parahokeji chci pokračovat. Kemp je prostě paráda, skvělé zázemí, suprová parta. Nejvíc rad mi předal Zdenda Krupička, je skvělé, že tady jsou i tihle zkušení hráči,“ dodal David.

A jak chutná hokej jinak, tedy v parahokejové sledgi, si vyzkoušeli také hráči karlovarské Energie Vítek Benda a Vít Jiskra a také fyzioterapeut týmu Petr Benda. „Tohle propojení je skvělé pro naše začínající hráče. Potkají se s hokejisty a vidí, že i pro ně je jízda na sledgi velmi náročná. Navíc nás klub pozval také na svůj zápas,“ řekla ke spolupráci s extraligovým týmem Karlových Varů event manažerka Českého para hokeje Irena Šašková.

Během pátečního zápasu mezi Karlovými Vary a Vítkovicemi vhazovala čestné buly bronzová medailistka z ženských parahokejových her v americkém Green Bay Anička Špringlová. Ceny pro nejlepší hráče zápasu pak předával domácí „Žralok“ Karel Wágner a parahokejový benjamínek Jonáš Jakubek. „Jde o to, aby měli nováčci a začátečníci ten program pestrý, zábavný a je skvělé, že vidíme ze strany velkých extraligových týmů zájem o to propojení obou sportů,“ dodala Šašková. „Tohle je vlastně novinka. Zatímco v předchozí sezóně jsme seznamovali s parahokejem extraligová města jako Kladno, Liberec nebo Třinec, v nové sezóně jsme vyrazili do měst, kde už má své kluby i parahokejová liga,“ dodal k dalšímu putování kempů předseda Českého para hokeje Jiří Šindler.

„Chceme tak klubům pomoct najít nové, perspektivní hráče, kteří mají právě v těchto městech ideální podmínky k tomu, aby se mohli v parahokeji postupně zlepšovat, sportovat pro radost, být ve skvělém kolektivu,“ doplnil Šindler. A další plány? „Určitě bychom chtěli Parahokejový rozvojový kemp uspořádat také v Praze, Brně, ale i Olomouci. Nejen s ohledem na tamní parahokejový klub Kohoutů, ale také proto, že dlouhodobě spolupracujeme také s Univerzitou Palackého, kde se sportu handicapovaných komplexně věnuji,“ řekl Jiří Šindler.

Pokud si chcete parahokej vyzkoušet, stačí se přihlásit na webu parahockey.cz nebo napsat na talent@parahockey.cz.