HC Energie Karlovy Vary

Energetici v zámoří: Na vítězné vlně! Bednář a Dybal gólmany měsíce

Parádní týden mají za sebou naši mladíci v zámoří. Tři zápasy a tři výhry, to je bilance Jiřího Kulicha a jeho týmu. Postup do semifinále si vybojoval Dominik Rymon se svými spoluhráči. Do play-off vstoupili s Vipers vítězně Filip Krajčík a Adam Csabi. Jan Bednář odchytal všechny tři zápasy a Toledo si protáhlo vítěznou šňůru na dvanáct zápasů. Adam Dybal se svým týmem bojuje o play-off. Oba naši gólmani se navíc dočkali ligových ocenění.

American Hockey League (AHL)

Jiří Kulich (Rochester Americans)

První dubnový týden Jiří Kulich se svými spoluhráči odehráli tři utkání a ve všech se radovali z výhry. Zajímavé bylo to, že první duel Americans vyhráli v základní hrací době, druhý v prodloužení a ten třetí pak v nájezdech. Ale popořadě. V prvním duelu Americans na svém ledě přivítali celek Cleveland Monsters a své fanoušky potěšili pořádnou kanonádou, když už v patnácté minutě vedli 3:0. Hráči Clevelandu poprvé skórovali v čase 17:00. To však byl jediný gól, který z jejich holí padl. Přitom co se týče střel, byly na tom oba týmy téměř stejně. Americans jich měli 25 a Cleveland 27. Jiří Kulich hostujícího gólmana prověřil jednou. A jednu střelu si zapsal také obránce Jakub Zbořil, který hájil barvy Clevelandu. Za ten jako druhý gólman nastoupil Pavel Čajan. Americans ovládli šlágr kola díky výhře 6:1.

Ke druhému zápasu minulého týdne Americans vyrazili na led týmu Providence Bruins. O vyrovnanosti tohoto duelu svědčí nejen to, že o výsledku rozhodlo až prodloužení ale i poměr střel v jednotlivých částech 10:10, 14:12 a 11:11. První gól padl do branky Americans v čase 19:48. V polovině zápasu pak bylo skóre srovnáno, ale vedení si Bruins vzali zpět v čase 33:28. Zápas do prodloužení v polovině třetí třetiny poslal Anton Wahlberg a výhru Americans hned v první minutě prodloužení první střelou vystřelil Michael Mersch. Jiří Kulich si připsal pět gólových šancí. Jiří Kulich byl fanoušky zvolen hráčem měsíce března. Do hlasování se dostal díky čtyřem gólům a šesti asistencím. S deseti body (3+7) se o přízeň fanoušků ucházel Isak Rosén a třetím do party byl Mason Jobst (2+8).

Závěr týdne Americans strávili v Connecticutu, kde si změřili síly s celkem Bridgeport Islanders. Až do úvodu druhé třetiny se trefovali pouze Americans, kteří v první minutě druhé třetiny vedli 4:0. Posledním střelcem v čase 20:43 byl Jiří Kulich, který vstřelil čtvrtý gól. Poté se už do konce zápasu trefovali pouze střelci Islanders. Zápas nakonec za stavu 4:4 pokračoval prodloužením. V něm se ani přes střeleckou aktivitu o výsledku nerozhodlo, a tak přišly na řadu nájezdy. Dva ze tří proměnili pouze Brandon Biro a Jiří Kulich, kteří tak rozhodli o výhře Americans. Jiří Kulich byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Jiří má po padesáti dvou zápasech na kontě 39 bodů (22+17) a je třetí v týmovém bodování. s 22 góly je nejlepším střelcem týmu. Tým Rochester Americans se s 81 body po úspěšném týdnu vyhoupl na druhé místo Severní divize a na první místo, které nyní drží celek Syracuse Crunch ztrácí jeden bod.

3. dubna 2024

Rochester Americans - Cleveland Monsters 6:1 (4:1, 1:0, 1:0)
Jiří Kulich 1 střela na branku

6. dubna 2024

Providence Bruins - Rochester Americans 2:3pp (1:0, 1:1, 0:1 - 0:1)
Jiří Kulich 5 střel na branku

7. dubna 2024

Bridgeport Islanders - Rochester Americans 4:5sn (0:3, 3:1, 1:0 - 0:0 - 0:1)
Jiří Kulich 1+0, 4 střely na branku

Dominik Rymon (Everett Silvertips)

Tým Everett Silvertips ovládl čtvrtfinálovou sérii s celkem Vancouver Giants 4:1 a postoupil do semifinále Západní konference. Po porážce v prvním čtvrtfinálovém utkání už hráči Silvertips nenechali nic náhodě a vyhráli všechna následující čtyři utkání. Třešničkou na dortu bylo, že postup do semifinále oslavil Dominik Rymon a jeho spoluhráči na domácí půdě se svými fanoušky. V prvním utkání zvládli hráči Giants ve druhé třetině srovnat, ale do konce zápasu ještě dvakrát inkasovali. Třetí, takzvaný pojišťovací gól v čase 52:14 vstřelil Dominik Rymon. Adam Titlbach a slovenský útočník Samuel Honzek, který je zároveň kapitánem Giants nebodovali.

Ve druhém vzájemném souboji Adam Titlbach nenastoupil a Samuel Honzek byl autorem jediného gólu Giants, kterým ve druhé třetině srovnal skóre. Po necelých dvou minutách si však tým Silvertips vzal vedení zpět a dalšími dvěma góly svou výhru potvrdil. Dominik Rymon se podepsal pod sedm gólových šancí. V posledním utkání série se žádný ze střelců Giants neprosadil. Zato střelci Silvertips uspěli pětkrát. Autorem čtvrtého gólu byl Dominik Rymon, který si v prvních pěti zápasech play-off připsal dva body za dva góly. V semifinále Dominik se svými spoluhráči narazí na celek Portland Winterhawks, který po základní části skončil na druhém místě Západní konference a ve čtvrtfinále vyřadil Victoria Royals, tým Robina Sapouška.

3. dubna 2024

Vancouver Giants - Everett Silvertips 1:3 (0:1, 1:1, 0:1)
Dominik Rymon 1+0, 2 střely na branku

5. dubna 2024

Vancouver Giants - Everett Silvertips 1:4 (0:1, 1:1, 0:2)
Dominik Rymon 7 střel na branku

7. dubna 2024

Everett Silvertips - Vancouver Giants 5:0 (1:0, 2:0, 2:0)
Dominik Rymon 1+0, 6 střel na branku

North American Hockey League (NAHL)

Adam Dybal (Aberdeen Wings)

Adam Dybal za své výkony získal ocenění NAHL Goaltender of the Month Honorable Mention za měsíc březen.


Wings měli první dubnový týden na programu dvojzápas s týmem Austin Bruins. V prvním utkání se do branky postavil Adam Dybal, který zastavil třicet osm ze čtyřiceti střel. Poprvé inkasoval až v úvodu druhé třetiny. Během ní padly všechny čtyři góly. Po dvou na každé straně. Zápas tak po bezgólové třetí třetině došel do prodloužení, které v čase 60:18 pro Wings rozhodl Jibber Kuhl.

Adam hájil branku Wings i ve druhém duelu. Ten opět skončil za stavu 3:2, ale tentokrát v základní hrací době a ve prospěch Bruins. První góly padly opět ve druhé třetině, která skončila za stavu 2:2. Třetí gól vstřelili Bruins ve třetí třetině. I když trenér Wings sáhl po power-play, tak další gól Wings už nevstřelili. Adam zastavil třicet sedm ze čtyřiceti střel. Tento víkend byl pro Wings speciální v tom, že odehráli poslední dva domácí zápasy základní části. V posledních dvou venkovních duelech o následujícím víkendu Wings zabojují o jedno s posledních dvou míst v play-off Centrální divize. Adam Dybal odchytal 40 zápasů s úspěšností 91 %. Tým Aberdeen Wings je se 63 body na čtvrtém místě Centrální divize.

Také za první dubnový týden byl Adam Dybal oceněn NAHL Central Division Star of the Week Honorable Mentions.

5. dubna 2024

Aberdeen Wings - Austin Bruins 3:2pp (0:0, 2:2, 0:0 - 1:0)
Adam Dybal 38/40

6. dubna 2024

Aberdeen Wings - Austin Bruins 2:3 (0:0, 2:2, 0:1)
Adam Dybal 37/40

British Columbia Hockey League (BCHL)

Adam Csabi a Filip Krajčík (Vernon Vipers)

Filip Krajčík a Adam Csabi se svými spoluhráči první dubnový týden odehráli první dva zápasy čtvrtfinálové série s týmem Trail Smoke Eaters. I když to podle skóre nevypadá, Vipers čeká tuhý boj. Vždyť v úvodním utkání série padl první gól až v čase 57:04. A protože se železo má kout dokud je žhavé, tak druhý gól Vipers přidali v čase 58:38. Druhý zápas měl, jak je pro play-off typické, úplně jiný průběh. Tentokrát jako první inkasovali ve čtvrtnácté minutě Vipers, kteří skóre srovnali v čase 34:07 a vedení si vystřelili v čase 43:47. U této branky asistoval Adam Csabi. Filip Krajčík v obou duelech nastoupil ve třetím obranném páru, a i když nebodoval, tak byl na ledě rozhodně vidět a rozdal i pár pěkných hitů. Další gól Vipers padl po pár sekundách a dvěma slepenými góly upravili Vipers v padesáté druhé minutě skóre na stav 5:1. Hráči Trail Smoke Eaters si gólovou radost ještě užili v čase 55:19. Série se nyní za stavu 2:0 pro Vipers přesouvá na led celku Trail Smoke Eaters.

5. dubna 2024

Vernon Vipers - Trail Smoke Eaters 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)

6. dubna 2024

Vernon Vipers - Trail Smoke Eaters 5:2 (0:1, 1:0, 4:1)
Adam Csabi 0+1

East Coast Hockey League (ECHL)

Jan Bednář (Toledo Walleye)

Kromě týmového úspěchu, který Toledo Walleye i díky jeho výkonům zažívá, se Jan Bednář dočkal také individuálního ocenění, když byl vyhlášen ECHL Goaltender of the Month honors for March. Český gólman rovněž přispěl k historickým milníkům týmu.

Tři venkovní zápasy a jeden soupeř. Tak to byl první dubnový týden týmu Toledo Walley, který se utkal s celkem Iowa Heartlanders. Ve všech třech zápasech branku Toleda hájil Jan Bednář, který ve všech utkáních dokázal střelce Heartlanders držet poměrně dlouho na uzdě. V prvním a třetím zápase první gól inkasoval až ve třicáté sedmé minutě. Ve druhém duelu pak Jan držel čisté konto až do padesáté minuty. Třemi výhrami v minulém týdnu si tým Toledo protáhl vítěznou šňůru na dvanáct výher v řadě. Jan Bednář odchytal 35 zápasů s úspěšností 90,1 %. Tým Toledo je se 101 body na druhém místě Západní konference a má již zajištěné play-off.

3. dubna 2024

Iowa Heartlanders - Toledo Walleye 1:5 (0:3, 1:2, 0:0)
Jan Bednář 36/37

5. dubna 2024

Iowa Heartlanders - Toledo Walleye 3:5 (0:0, 0:3, 3:2)
Jan Bednář 21/24

6. dubna 2024

Iowa Heartlanders - Toledo Walleye 1:4 (0:1, 1:2, 0:1)
Jan Bednář 33/34