HC Energie Karlovy Vary

Energetici zpátky doma! Ve středu poprvé trénovali v KV Areně

Takřka po čtyřech týdnech se karlovarští hokejisté vrátili zpět na domácích led. Po rozvolnění vládních nařízení mohli ve středu dopoledne poprvé trénovat v KV Areně, tým už se tak mohl naplno začít připravovat na plánovaný restart extraligy. Dle upraveného rozpisu čeká svěřence Martina Pešouta už v sobotu výjezd do Českých Budějovic.

Na úvodní středeční trénink se trenérské trojici hlásil kompletní kádr, nechyběl ani brankář Jan Bednář, který stále čeká na odlet do Kanady a v tomto týdnu absolvuje kemp reprezentační dvacítky. Největší radost ale dělal především fakt, že hráči mohou trénovat konečně zase doma v KV Areně.

„Určitě jsme rádi za to, že se můžeme dostat zpátky na led a dělat to, co nás živí a co děláme nejraději. Navíc můžeme využívat výborné podmínky, které tu v KV Areně máme. Udržovací tréninky na suchu v hodně omezených podmínkách, které jsme teď absolvovali, tak nebyly příjemné asi pro nikoho. Byla to taková nutnost, kterou jsme podstoupili a udělali jsme vše proto, abychom hráče udrželi v nějaké základní kondici. Hráči ale potřebují být hlavně na ledě a dělat hokejové věci a ne skákat a běhat. Tuhle fázi už jsme absolvovali v létě a z nikoho to hokejistu neudělá,“ uvedl po úvodní tréninkové fázi asistent Tomáš Mariška.

Na domácím ledě nebyli energetici takřka čtyři týdny, naposledy v neděli 11. října a pak se na základě vládního nařízení brány stadionu na delší dobu uzavřely. Z pochopitelných důvodů tak úvodní jednotka nemohla být taková, jak hráči bývají zvyklí, nicméně vše vynahradili elánem, se kterým se na led vrátili.

„Začáteční fáze je vždy trochu syrová. Bylo tam ale vidět velké nadšení hráčů, že se na led těšili a že se těší zase zpátky do hry. Pracovní nadšení překonalo syrovost prvního tréninku, což si myslím, že je hlavní, že je vidět velká chuť hráčů,“ potěšilo dlouholetého karlovarského asistenta.

Na domácím ledě sice energetici chyběli dlouho, o hokejové tréninky ale úplně nepřišli. V uplynulých dnech a týdnech vyráželi do Německa, konkrétně do 120 km vzdáleného Altenbergu.

„Nebylo to jednoduché logisticky, nebylo to snadné ani po psychické stránce. Neměli jsme možnost pořádného zázemí, i třeba kvalita ledu a další podmínky nebyly úplně optimální, dojezdová vzdálenost. S tím vším jsme se museli vypořádat. Byli jsme rádi, že jsme ale alespoň nějakým způsobem se mohli dostat na led a osahat si ho. Vše se nám extrémně komplikovalo, prodlužovalo. Padesátiminutový trénink na ledě s dojezdem nám zabral víceméně půl dne., což pro nás bylo silně neefektivní,“ popsal ne úplně snadnou přípravu posledních dní muž, jenž kdysi vedl i karlovarskou juniorku v MHL.

Vše nesnadné už je ale zapomenuto. Energetici už znovu mohou trénovat v domácí hale bez omezení, pomalu už také vyhlíží restart extraligy. Pokud vše klapne, už v sobotu by měli zajet k prvnímu výjezdu do Českých Budějovic.

„Počítáme s tím, že se to vyřídí a že se bude hrát, všichni chceme už co nejdříve začít. Bude to trochu narychlo, to je jasné, ale podmínky budou pro všechny stejné. My se na to připravíme nejlépe, jak budeme moct a věřím, že ten návrat opět zvládneme. Uděláme vše proto, abychom přivezli zase další body do tabulky,“ věří Mariška v úspěšný návrat do zápasového kolotoče.

Jak se ale připravit na utkání se soupeřem, který stejně jako Energie nehrál měsíc soutěžní utkání? „V této fázi se budeme primárně zabývat naší hrou, naším výkonem a tím, co chceme na ledě předvádět my. Musíme si trošku oživit náš systém, věci, co už jsme měli zaběhnuté, ale teď jsme o ně zase trochu přišli. Bude to trochu jiné než jsme byli zvyklí v sezoně,“ uzavírá Tomáš Mariška.

Karlovarští hokejisté by se do hry měli vrátit v sobotu 7. listopadu na ledě Českých Budějovic, o dva dny později se poprvé představí doma, kdy už podruhé sezoně přivítají v KV Areně Třinec.

Fotogalerie