HC Energie Karlovy Vary

Energie posiluje i dopředu, přichází extraligový mistr i slovenský reprezentant

Po ohlášených příchodech do defenzivních řad Energie posiluje i ofenzivu. Do Karlových Varů přichází dvojice mladých útočníků, David Kofroň (na fotce) a Jozef Baláž.

První z dvojice mladých forvardů je třiadvacetiletý David Kofroň. Rodák z Nového Jičína strávil většinu své dosavadní kariéry v organizaci Třince, nyní se však přesouvá na opačný konec republiky.

„V Třinci jsem byl už mnoho let, cítil jsem, že už potřebuji nějakou změnu, abych se mohl ve své kariéře zase posunout dál. Věřím, že Karlovy Vary by mi mohly svým stylem vyhovovat, a proto jsem se rozhodl přijmout jejich nabídku,“ říká ke svému příchodu Kofroň.

V uplynulém ročníku se bývalý mládežnický representant poprvé výrazněji prosadil do kádru trojnásobného extraligového mistral z posledních čtyř let a v nejvyšší soutěži odehrál 44 utkání, v pěti zápasech také vypomohl prvoligové farmě Ocelářů ve Frýdku-Místku.

V Karlových Varech podepsal David Kofroň roční smlouvu do konce sezony 2022-23 s následnou roční opcí do konce sezony 2023-24. Do letní přípravy Energie se mladý útočník zapojí 16. května.

Druhou útočnou posilou Energie je dvaadvacetiletý forvard Jozef Baláž. Pro fanoušky české extraligy se přitom nejedná o neznámou tvář, v minulosti totiž nastupoval za Vítkovice.

„Věřím, že angažmá v Karlových Varech pro mě může být dobrá šance, jak se posunout ve své kariéře a rozvíjet se,“ říká nové slovenská posila týmu.

V nedávno skončené sezoně 2021-22 nastupoval Baláž za Nitru, se kterou dokráčel až do finále slovenské extraligy. V 62 utkáních včetně osmnácti duelů play-off vstřelil 17 branek a na dalších 22 nahrál, čímž si Baláž vytvořil své bodové maximum v seniorském hokeji v jedné sezoně. Povedenými výkony si navíc řekl o pozvánku do národního týmu, se kterým se aktuálně připravuje před startem světového šampionátu, kde by si mohl povedenou sezonu ještě prodloužit.

S Energií podepsal Jozef Baláž roční kontrakt do konce sezony 2022-23 s dvouletou opcí do konce ročníku 2024-25. Do tréninku A-mužstva se Baláž s ohledem na reprezentační povinnosti zapojí až v pozdějším průběhu letní přípravy.

David Kofroň (útočník, 24.11.1998)

David Kofroň pochází z Kopřivnice, kde hrál hokej až do 9. třídy, pozdější mládežnickou kariéru strávil v organizaci Ocelářů Třinec s jehož dorostem v sezoně 2014-15 vybojoval extraligový titul. V Třinci si třiadvacetiletý útočník zahrál kromě dorostu i za juniory, do dospělého hokeje nakoukl poprvé v sezoně 2017-18, kdy nastoupil jak za A-mužstvo hrající nejvyšší tuzemskou soutěž, tak za prvoligový Frýdek-Místek.

Následující čtyři sezony poté poměrně rovnoměrně rozdělil vždy právě mezi třinecké a frýdecko-místecké angažmá, přičemž v posledním ročníku se Kofroň výrazněji prosadil právě do sestavy Třince. Zajímavostí je, že na východě republiky byl dlouholetým spoluhráčem dalšího karlovarského útočníka Jana Hladonika.

Kofroň byl stálým členem mládežnických reprezentací, prošel všemi kategoriemi od 16 do 20 let, dohromady nastoupil ke 43 utkáním, ve kterých si připsal 30 bodů (12+18).

Statistiky Davida Kofroně

Jozef Baláž (útočník, 18.6.1999)

Rodák z Liptovského Mikuláše strávil své úvodní hokejové krůčky v mateřském klubu, později však přestoupil do Vítkovic, kde prošel mladším i starším dorostem a následně i juniorským týmem. V ostravském celku si později, konkrétně v sezoně 2017-18, odbyl i svou extraligovou premiéru. V dalších třech sezonách měla jeho kariéra podobný průběh jako ta Davida Kofroně, část sezony strávil ve Vítkovicích, část na hostování v 1. lize, kde nastupoval za Havířov, Porubu i Šumperk.

S českými soutěžemi se Baláž rozloučil v uplynulé sezoně, kdy v dresu Nitry vybojoval stříbrné extraligové medaile.

Dvaadvacetiletý útočník si zahrál na MS do 18 i do 20 let, v letošní sezoně se dočkal i premiéry v dospělé slovenské reprezentaci.

Statistiky Jozefa Baláže